Egészség

Dr. Google mindig rendel – avagy gyógyuljunk az internettel? + SZAVAZÁS

Dr. Google mindig rendel – avagy gyógyuljunk az internettel? + SZAVAZÁS

2013. január 2., szerda
Dr. Google mindig rendel – avagy gyógyuljunk az internettel? + SZAVAZÁS

Legyen szó légcsőhurutról, migrénről, asztmáról vagy megfázásról, az ember az interneten mindig talál némi útmutatást a vélt vagy valós öndiagnózis mibenlétéről – a jelenség azonban nem kockázat nélküli.

A

Die Welt cikkében

arról számol be, hogy egy európai uniós tanulmány szerint a páciensek 79 százaléka hívja segítségül a világhálót egy-egy megbetegedés esetén – még az orvos előtt. A

portál másik írása

az Ogilvy Healthworld piackutató ügynökség felmérését idézi, mely szerint pedig a 19 és 25 év közötti német lakosság 95 százaléka keres információkat a betegségekről az interneten.

A problémát az jelenti, hogy a portálok és fórumok által egy-egy betegség okairól és kezeléséről felvázolt kép gyakorta rendszertelen, melynek következtében a felhasználók úgy érezhetik, egyedül vannak egy átláthatatlan és megítélhetetlen információhalmazzal.

Képzelt netbetegek

A szakértők arra figyelmeztetnek, az ember minél többet olvas a tüneteiről és az azzal esetlegesen összefüggő betegségről, annál betegebbnek érzi magát és annál jobban fél. Az orvosok körében az olyan típusú pácienseket „kiberchondereknek” nevezik (a „hipochonderek” – képzelt betegek – után) – ők azok, akik online öndiagnózisuk alapján nagyon betegnek érzik magukat, pedig valójában csak egy ártalmatlan problémájuk van. A német portál a netdoktor.de alapján a tíz leggyakrabban google-ben keresett betegség között említi például a légcsőhurutot, a kötőhártyagyulladást, a magas vérnyomást, a mellrákot, a megfázást és az orrmelléküreg-gyulladást.

Soha nem helyettesítheti a valódi orvost!

Egy-egy google-betegségkeresés ideális esetben ahhoz vezet, hogy a páciensek behatóbban foglalkoznak egy betegséggel. A valódi diagnózist azonban hagyjuk az orvosra – tanácsolja Dirk Heinrich, a NAV Virchow-Bund – német orvosok érdekvédő szövetségének – elnöke, elvégre nem véletlenül tart hat évig az orvosképzés, csak a páciens közvetlen kikérdezésével és vizsgálatával állítható fel komoly kórisme. Nem kivételek ezalól a szakportálok sem, melyek többsége külön figyelmeztet is arra, hogy az ott közölt információk nem helyettesíthetik a képzett orvossal való konzultációt. Az ilyen weboldalak csupán a betegségek lefolyásához és a tünetekhez nyújtanak némi magyarázatot, vagy szakmai lexikont tesznek elérhetővé, de sohasem helyettesíthetik a szakértői diagnózist és az abból következő kezelési javallatot!

Keresse a forrást!

A páciensek internetezési szokásait természetesen a gyógyszergyártók is ismerik, amelyek igyekeznek a betegeket a maguk módján informálni. Érdemes ezért mindig megnézni, ki a szerzője az adott cikknek, weboldalnak. A Die Welt által megkérdezett Gerd Glaeske, a brémai egyetem társadalomtudósa úgy véli, ez a fajta közvetlen marketing nagyobb forgalomnövekedést hozhat egy-egy gyártónak, mint az orvosoknál történő reklámozás. A német lap szerint előfordulhatnak szélsőségek is: a portálnak a Bukopharma nevű, gyógyszerkritikus kampánytól nyilatkozó Hedwig Diekwisch arra figyelmeztet, a gyártók információs oldalain olykor eltúlzottan ábrázolják a betegségtüneteket, vagy teljesen normális biológiai folyamatokat is kórosnak állíthatnak be. Forrás: http://www.welt.de/wirtschaft/webwelt/article13747272/Aerzte-warnen-vor-Selbstdiagnose-mit-Dr-Google.html http://www.welt.de/print/wams/finanzen/article13815848/Dr-Google-empfiehlt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.