Közélet

Piros alma, mogyoró - mi kerüljön a téli madáretetőkbe?

Piros alma, mogyoró - mi kerüljön a téli madáretetőkbe?

2012. december 3., hétfő
Piros alma, mogyoró - mi kerüljön a téli madáretetőkbe?

A decemberi fagyok közeledtével egyre nehezebben jutnak élelemhez a hazánkban telelő madarak. Egy kevés ivóvízzel, olajos magvakkal bárki segíthet nekik átvészelni ezt a nehéz időszakot - összeszedtük, hogy mire kell figyelni, ha madáretetőt akasztunk az ablakunkba.

Novembertől egyre több kertben felállított, teraszon vagy faágon csüngő házikó hívja fel a figyelmet a madáretetési időszak kezdetére. Több madárfajtánk itthon vészeli át a téli időszakot, valamint számos, tőlünk északra élő rövidtávú vonuló (például kék cinegék) is a Kárpát-medencében keres menedéket a mínuszok elől. Számukra - ha nem is létfontosságú - igen nagy segítséget jelenthet néhány esővédett helyre szórt mag, vagy egy kis darab szalonna. Verebek, rigófélék, cinegék és poszáták is visszatérő vendégek ezeknél az etetőknél, gondozásuk egyben kiváló megfigyelési lehetőséget biztosít, kellemes madárcsicsergést varázsol az ablakunk alá. Utánajártunk, hogy mire kell figyelnünk, ha madáretetésre adjuk a fejünket.

Fogadó az éhes madárhoz

"Még a fagyok beállta előtt, november végén érdemes elkezdeni az etetést, ilyenkor az állatok természetes táplálékforrása jelentősen megcsappan. Fontos azonban, hogy március környékén abba is kell hagyni, hiszen az állatok ekkorra már teljesen el tudják látni magukat" - nyilatkozta portálunknak

Tokody Béla

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkára.

Legfontosabb eleségnek az olajos magvak számítanak, például a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó. Az sem baj, ha a vásárolt mag törött, "szemetes", hiszen bizonyos madarak (pl. vörösbegy, ökörszem) csőre nem elég erős a héj feltöréséhez, ők a törött szemeket, apróbb magvakat válogatják ki maguknak. A hidegben elengedhetetlenül fontos energiatartalékot adhatnak a zsiradékok: egy kis darab vaj a madáretető tetején nagy népszerűségnek örvendhet szárnyas vendégeink között, valamint a nem sós vagy kifőzött szalonnát, a faggyút és az állateledelek között gyakran szereplő cinkegolyót is szívesen fogyasztják. Harmadik csoportba a növényi táplálékok tartoznak: a dió termése a rigók, pintyek és cinkék nagy kedvence lehet, az ágakra szúrt, vagy földön elhelyezett alma pedig minden lágyevő (tehát rovarokat fogyasztó) madár számára lakoma, cinegéktől rigókon át a barátposzátáig. A felsorolt három élelmiszer együttesen bőséges energiával látja el a kismadarakat, a kenyérdarabok kifüggesztése azonban elkerülendő, ezek nem szolgálnak elégséges tápanyaggal a rendkívüli hideg átvészelésére.

Legfontosabb a rendszeresség

"A legfontosabb dolog madáretetésnél a rendszeresség, hiszen a madarak megszokják, hogy bizonyos helyekről táplálékhoz juthatnak, gyakran évek múlva is visszatérnek egy-egy etetőkhöz telelni. Sok kistestű énekesmadár csak egyetlen éjszakára elegendő tápanyagot vesz magához, a váratlanul beszüntetett forrás igen nehéz helyzetbe hozza őket. Ezzel többet árthatunk nekik, mint ha bele sem fogytunk volna az etetésbe" - hívta fel a figyelmet az ornitológus. A madarak etetése mellett fontos az itatásuk is, tartósan nulla fok alatti hőmérséklet esetén ugyanis nehezen jutnak elégséges ivóvízhez. A kisállat-kereskedésekben bőséges választék van madáretetőkből, de minimális kézügyességgel akár otthon is elkészíthető az élelem tárolására alkalmas zug. "Talán a dúcetetők a leghasználhatóbbak, de egy egyszerű, ablakba kiakasztott etető is látogatott lehet. Ez utóbbival ráadásul akár fél méterről, a meleg szobából is megfigyelhetjük az élelemért hozzánk látogató madarakat" - mondta Tokody Béla. Ha a kertben álltunk fel etetőt, nem árt ha egy kissé félreeső helyre tesszük, a csipegető énekesmadarak ugyanis könnyű célpontot nyújthatnak a ragadozók (karvaly vagy sólyom) számára. Egy közeli bokorba röppenve így nem válik az étkező madár eleséggé. http://www.youtube.com/watch?v=FZurEWne50U

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.