Közélet

Nincs még eredmény a Szegeden talált Hitler-kép ügyében

Nincs még eredmény a Szegeden talált Hitler-kép ügyében

2012. december 17., hétfő
Nincs még eredmény a Szegeden talált Hitler-kép ügyében

Még jelenleg is folyik a nyomozás egy Szegedhez kötődő júniusi képlefoglalás ügyében, ahol Picasso-, Klimt-, sőt egy Hitler-festményt is találtak, egy Kossuth Lajos sugárúti irodaházban is razziáztak a rendőrök.

A budapesti XII. kerületi Táltos utcában civil ruhás rendőrök három megbilincselt, 30 év körüli férfit hoztak ki a ház alagsorából, és mikrobuszba ültették őket egy nyári napon. Az utcát az akció idejére többtucatnyi rendőr zárta le, akik civil autókkal érkeztek.

Picasso, Klimt, Hitler, Gulácsy

és

Derain

szignójával ellátott képeket találtak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) nyomozói egy budapesti és szegedi akció során még júniusban. Akkor

Asztalos János

, a HRFK bűnügyi igazgatója közölte: az igazságügyi szakértőre vár annak eldöntése, hogy a festmények hamisítványok vagy eredetiek; utóbbi esetben felbecsülhetetlen értékűek volnának a műkincsek. A részletekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy június 15-én bűncselekményből származó festmények cserélnek gazdát Budapest XII. kerületében, a Táltos utcában, egy szakértő irodájában. Ekkor foglalták le a Gustav Klimt- és a Picasso-aláírású festményt; utóbbin a III. Birodalom pecsétje is szerepel.

Razzia Szegeden

A szálak ezek után Szegedre vezettek, ahol további négy festményt foglaltak le: kettőn a Gulácsy Lajos-aláírás, egy másikon a Derain-szignó, egy tájképen pedig az “Adolf Hitler 1914″ felirat szerepelt. Információink szerint egy Kossuth Lajos sugárúti irodaházat szállták meg a kommandósok, felmerült egy ismert szegedi vállalkozó érintettsége is. A nyomozás során az egri rendőrök hat embert hallgattak ki, valamennyiüket egyelőre tanúként. Az alezredes nyáron azt közölte, az üzlet értéke ismert, ám ezt még nagyságrendileg sem kívánja közölni, ugyanis ebből következtetni lehetne arra, hogy eredetiként kívánták-e értékesíteni a festményeket. „Ha a képek nem eredetiek, akkor vélhetően csalás miatt indul eljárás. Az viszont még nem derült ki, hogy eredetiként árulták-e a festményeket” – mondta júniusban Asztalos János. Az óriási érdeklődésre számot tartó ügyet a Heves megyei rendőrök átadták a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak, ahol folyamatosan, többször érdeklődtünk már, s kértünk tájékoztatást, de mivel a nyomozás még folyamatban van, részleteket nem árultak el.

Nem tudni, hogy valódiak voltak-e a képek

A SZEGEDma.hu felkeresett egy évtizedek óta a műkincs-kereskedelemben dolgozó személyt, aki a neve elhallgatása mellett annyit mondott el az ügyről, hogy ő először a budapesti Ecserin hallotta a történetet, miszerint Picasso, Klimt, Hitler, Gulácsy és Derain szignójával ellátott képeket vittek pesti szakértőhöz, aki gyanúsnak találva az ügyet leadta a drótot a rendőrségnek (egy ilyen szakértésért általában 1-4, rosszabb esetben 10 százalékot is elkérnek. Tehát nem kevés pénztől esett el a szakértő, de nyilván így látta jónak, annyira zűrös lehetett a környezet). Informátorunk értesülései szerint egy nagy összegű kölcsönügylethez a világhírű festők szignójával ellátott festmények szolgáltak volna fedezetül. Azt még nem tudni, hogy valódiak-e a képek, de a szakember szerint ha bebizonyosodik, hogy hamisak, akkor nem egyedi esetről van szó, hiszen bűnözői körökben előfordult már, hogy hamis műtárgyakat próbáltak meg hitelként bevinni bankokhoz, pénzintézetekhez, és ezekre hiteleket vettek fel. Az üzlet mára befuccsolt, de a ’90-es évek végéig igencsak jellemző volt. Nem egy bank rendelkezhet máig értéktelen, bennragadt műkincsgyűjteménnyel...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.