//

Emlékérmet kapott Roman Kowalski a Megyeházán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az évzáró közgyűléshez kapcsolódóan immár hagyományos módon díjátadásra is sor került a Megyeháza aulájában, péntek délelőtt. A Csongrád Megyéért Emlékérmet Roman Kowalskinak, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének, valamint Nagy Abonyi Attilának, a VMDK Szegedi Tagozata elnökének adományozták.

Évet zár Csongrád Megye Önkormányzata is. Az évzáró közgyűléshez kapcsolódóan immár hagyományos módon kitüntető díjak átadására is sor került péntek délelőtt a Megyeházán. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna adta át az idei Csongrád Megyéért Emlékérmet Roman Kowalskinak, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének, valamint Nagy Abonyi Attilának, a VMDK Szegedi Tagozata elnökének. Emellett a megye legkiemelkedőbb sportteljesítményeit és a szociális ellátásban kimagasló szerepet vállaló személyeket is jutalmazták.

I. Csongrád Megyéért Emlékérem

Ez az elismerés annak adományozható, aki a megyében vagy a megye érdekében jelentős eredményt hozó tevékenységével vagy közbenjárásával, példamutató magatartásával megyei elismerést vívott ki, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve Csongrád megye fejlődéséhez, jó hírnevének növeléséhez.

Idei díjazottak:

1. Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

no images were found


Roman Kowalski politológiai tanulmányainak befejezése után, 1989-ben kezdett el dolgozni lengyel külszolgálatban, Budapesten először 1991 és 97, majd rövid megszakítás után 1999-2005 között teljesített szolgálatot. 2010 júliusában nevezték ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté Magyarországra. Azon túlmenően, hogy a visegrádi négyek tanácskozásain időről időre a magyar érdekekért is kiáll, Roman Kowalski évek óta kiemelkedően sok és hathatós segítséget nyújt Csongrád megye lengyel kapcsolatainak kiépítéséhez és erősítéséhez. A többi között segítette a „Lengyel Napok” programsorozatának megszervezését 2010-ben, a “Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből” című tablókiállítás bemutatását több helyszínen, a Lengyel-Magyar Történelmi Olvasókönyv megvalósítását, a két ország államfőinek részvételével lezajlott Lengyel-Magyar Barátság Napjának idei megszervezését, és a szegedi lengyel tiszteletbeli konzulátus megnyitását a Megyeházán. Az eddigi lengyel nagykövetek közül Roman Kowalski látogatott el a legtöbb alkalommal Csongrád megyébe.

2. Nagy Abonyi Attila, a VMDK Szegedi Tagozatának elnöke

Nagy Abonyi Attila 1962-ben született Zentán. Szabadkán építőmérnöki, később Szegeden tanári oklevelet szerzett. 1994 óta vezeti a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata közhasznú egyesület munkáját, amelyet azért hoztak létre 2 évvel korábban, hogy segítse a vajdasági magyar menekültek és áttelepültek összefogását, érdekeik képviseletét, hagyományaik ápolását, valamint az otthon maradottak szervezeteivel való kapcsolattartást. A szervezet emellett igyekszik napirenden tartani az 1944/45-ös délvidéki magyarságot ért népirtás ügyét. A többi között a különböző kulturális események, könyvbemutatók, zenés estek, kiállítások, konferenciák, kirándulások és táncházak rendszeres megvalósítása mind-mind Nagy Abonyi Attila magas színvonalú és szerteágazó közösségszervező, kultúraközvetítő tevékenységének eredménye, ugyanúgy, ahogyan a délvidéki magyarság szervezeteivel kialakított jó kapcsolatok és azok folyamatos továbbfejlesztése.

3. Kenéz Imre rendőr hadnagy

Kenéz Imre 1977-ben született Szegeden. Tanulmányai elvégzése után 1998-ban kezdte meg hivatásos szolgálatát Kecskeméten járőrként. Szakmai munkája alapján 1999-ben került a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába, mint járőrvezető. 2008-ban nevezték ki ellenőrző motoros járőrvezetővé. Munkakörében mindig kitűnt fegyelmezett magatartásával, rendkívül magas fokú hivatásszeretetével és a rábízott feladatok következetes, pontos teljesítésével. Rendszeresen képezte magát, sok időt fordított az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hogy munkáját minél magasabb színvonalon tudja végezni. Szakmai feladatait határozottan, az érvényben lévő jogszabályoknak és utasításoknak megfelelően látta el. Munkájára szorgalom, precizitás, nagyfokú felelősségérzet volt jellemző, ennek elismeréséül két alkalommal főkapitányi jutalomban részesült, törzsőrmesteri, zászlósi és törzszászlósi rendfokozatba soron kívül léptették elő. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere 2012. október 12. napján a Belügyminisztérium hősi halottjává nyilvánította Kenéz Imre rendőr törzszászlóst és kinevezte posztumusz hadnaggyá.

4. San Martino del Carso-i Karszti Barlangász Csoport Történelmi Kutatások Szakosztálya

A szervezet hozta létre 2007-ben, és tartja fent az óta is az első világháború San Martino del Carso-i emlékmúzeumát, ahol nagy hangsúlyt fektettek az egykor ott harcoló, magyarországi kiállítású ezredek fellelhető tárgyi emlékanyagának bemutatására. Karban tartják a Doberdó-fennsík szabadtéri emlékhelyeinek jelentős részét, felújították például a frontvonalban harcoló katonák ellátását segítő Schönburg alagút egyik bejáratát, amelynek környékén a magyarországi kiállítású ezredek vívtak heves harcokat. A közreműködésükkel vált megközelíthetővé a szegedi székhelyű 46-os gyalogezred emlékműve San Martino del Carso falujának szélén. Az olasz civil szervezet szorosan együttműködik számos magyarországi szervezettel, így a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesülettel, és már formálódik a Móra Ferenc Múzeummal való kapcsolatuk is, amelynek első állomása a Fekete Házban őrzött ‘Doberdói Fa’ olaszországi bemutatása lehet.

II. Csongrád Megye Sportjáért Emlékérem

Ezt az elismerést olyan, a testnevelés, sport területén kimagasló eredményeket elérő sportolók, edzők, sportszakemberek és sportszervezők kaphatják meg, akik eredményeikkel hozzájárultak Csongrád megye hírnevének öregbítéséhez.

Idei díjazottak:

1. Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona, többszörös világ- és Európa-bajnok hosszútávfutók közösen

no images were found


Biacsi Bernadett és Ilona 1985-ben Szegeden született. Az ikrek általános iskolai tanulmányaikat követően a középiskolában pék, majd dísznövénykertész szakmát szereztek, jelenleg utóbbi szakmájukban a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht-nál dolgoznak. Már diákként kipróbálták magukat több sportágban, de a hosszútávfutásban váltak igazán sikeressé. Igazolt sportolóként 2000 óta edzenek a Szegedi Vasutas Sport Egyesület színeiben, nevelőedzőjük Vassné Joszt Sarolta, jelenlegi edzőjük pedig Antal Andor. Az elmúlt években Ilona 16-szoros világbajnok és 15-szörös Európa-bajnok, míg ikertestvére pont fordítva, 15-szörös világbajnok és 16-szoros Európa-bajnok lett. Idén a londoni paralimpián 1500 méteres síkfutásban Ilona 3., Bernadett pedig 4. helyezést ért el. Jelenleg a jövő évi, franciaországi IPC-világbajnokságra készülnek, és szeretnének eljutni a 2016-os riói paralimpiára is. Mindezt úgy, hogy rendszeres edzéssel, csak egymásra támaszkodva készülnek a versenyekre, szponzorok és támogatók nélkül.

2. Lajtos Szandra, többszörös olimpikon rövidpályás gyorskorcsolyázó

no images were found


Lajtos Szandra 1986-ban született Szegeden. Már diákkért sorra szerezte a dobogós helyeket a különböző korcsolyaversenyeken, és döntötte meg saját időeredményeit. Ezekkel juthatott el a 2002-es vancouveri téli olimpiára, ahol 1000 m-en a 19. lett. A válogatott tagságával junior világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon, egyéni és csapat világbajnokságokon, világkupa sorozatokon és universiade-n rendszeresen részt vett és vesz. 2008-ban súlyos balesetet szenvedett a jégen, de akaraterejének és a szegedi orvosok segítségének köszönhetően visszatért a jégre, és már decemberben, az első versenyéről dobogós hellyel tért haza. 2010-ben eljutott a vancouveri téli olimpiára, ahol az 5. helyezett csapat tagja volt, és a 2011/2012-es szezon is sikeres volt számára. Eddigi pályafutása során 79 arany-, 48 ezüst és 41 bronzérmet szerzett. Jelenleg a 2014-es Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpiára készül. Részt vesz a válogatott keret munkájában, és a versenynaptár szerinti hazai és nemzetközi megmérettetéseken.

3. Szabó Krisztián, rövidpályás gyorskorcsolya vezető- és szakedző

Szabó Krisztián 2002 óta vezeti a rövidpályás gyorskorcsolya utánpótlás nevelést a Szegedi Korcsolyázó Egyesület keretein belül, emellett testnevelőtanárként dolgozik a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskolában. Budapest és Jászberény mellett a Szegedi Korcsolyázó Egyesület neveli ki a legtöbb utánpótláskorú sportolót és válogatott kerettagsággal rendelkező versenyzőt, amelyben Szabó Krisztiánnak is nagy szerepe van. A felkészülési időszakokban lelkesen, lelkiismeretesen szervezi, irányítja az edzéseket, edzőtáborozásokat, összetartásokat, a versenyekre utazásokat, és az egyéb feladatokat. A hagyományos, évente megrendezésre kerülő Tisza Kupa versenyeken rengeteg segítséget nyújt a versenyzőknek, szülőknek és a vezetőségnek is. A nevéhez fűződik a szegedi „Jégsuli” megteremtése is, ahonnan rendszeresen kerülnek az egyesületbe újabb tehetséges sportolók. Statisztikai számokban kifejezve utánpótlás és válogatott sportolói az elmúlt tíz évben 225 bronz-, 246 ezüst- és 283 aranyérmet szereztek országos és nemzetközi versenyeken.

I. Csongrád Megye Szociális Ellátásáért Díj

Ez a kitüntető díj annak az egyénnek vagy közösségnek adományozható, aki Csongrád megyében a szociális ellátás és igazgatás, valamint a gyermekvédelem érdekében kimagasló eredményt ért el.

1. Kis Tamásné, az Aranysziget Otthon intézményvezetője

Kis Tamásné hosszú idősgondozásban eltöltött idővel és nagy tapasztalattal a háta mögött 2010 óta látja el az Aranysziget Otthon igazgatói feladatait. 2011. májusától a legnagyobb integrált intézmény irányítása lett a feladata a székhelyen és 4 telephely működtetése mellett regionális módszertani feladatok ellátása is rá hárult. A törvényi előírások betartása mellett 852 lakó megelégedésére biztosítja a magas szintű ellátásukat. Módszertani intézményként 3 megyében lát el szakértői feladatokat, valamint szakmai tanácsadást, továbbképzések, konferenciák szervezését végzi. Tudását oktatóként is átadja a szakmai képzések során. Országos vizsgaelnöki feladatokat lát el az egészségügy területén. Ellátja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara helyi szervezetének alelnöki feladatait. A kollégáival nagyon jó munkakapcsolatban van. Mindezeknek is köszönhető, hogy az elmúlt két év alatt, mióta az egyesített intézmény vezetését ellátja, egyetlen panasz nem érkezett sem a lakók, sem a dolgozók részéről.

2. Fábricz Károlyné, Mórahalom Város Gondozási Központjának korábbi intézményvezetője

Fábricz Károlyné szakmai pályafutását a hódmezővásárhelyi Nevelőotthonban nevelőtanárként kezdte. Közel 10 éves tevékenységét az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskolában ifjúsági és gyermekvédelmi felelősként folytatta, majd az Ásotthalmi Gyermekekért Alapítvány munkájában családgondozóként dolgozott. Mórahalom Város Polgármesteri Hivatal Gyámhivatalának gyámügyi ügyintézője volt 2000 és 2004 között, majd a Mórahalom Város Gondozási Központjának intézményvezetője lett. Közben a SZOTE Egészségügyi Főiskolai Karán általános szociális munkás diplomát is szerzett. Intenzíven bekapcsolódott a szociális terület pályázati munkájába, pályázati programok kidolgozásába, végrehajtásába, modellprogramokban vesz részt. Közreműködésével valósult meg a PHARE Naplemente Szolgáltatóház, végrehajtója volt Mórahalmon a tanyagondnoki szolgálat bevezetésének, fejlesztésének, a jelzőrendszeres idősgondozási modell bevezetésének, a helyi és térségi szintű tanyafelelősi rendszer bevezetésének, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi komplex programoknak.

no images were found

Előző sztori

Karácsony fénye világította meg Tarjánt + FOTÓK

Következő sztori

Mindenki karácsonya Dorozsmán + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek