Közélet

Zaklatás miatt egy év próbára bocsátották első fokon Zagyva György Gyulát

Zaklatás miatt egy év próbára bocsátották első fokon Zagyva György Gyulát

2012. november 19., hétfő
Zaklatás miatt egy év próbára bocsátották első fokon Zagyva György Gyulát

Zaklatás vétsége miatt bűnösnek mondta ki a Váci Városi Bíróság hétfőn Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, s ezért nem jogerősen próbára bocsátotta.

A Budapest Környéki Törvényszék épületében kihirdetett ítélet szerint a bíróság a sértettek által elmondottakra, illetve egyebek mellett egy magnófelvételre alapozva bizonyítottnak látta, hogy 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon

Zagyva György Gyula

és a másodrendű vádlott megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával. A másodrendű vádlottat,

I. Bélát

megrovásban részesítették. Az utolsó szó jogán Zagyva György Gyula azt mondta, hogy Magyarországon a nemzeti oldalhoz tartozók másodrendű állampolgárok, akikkel a sajtó mindent megtehet, de reméli, hogy a bíróság ellen tud állni a „médiakampánynak”. A másodrendű vádlott úgy fogalmazott: „jó, hogy az özönvízért nem mi vagyunk a felelősek”.

Borbély Attila

tanácsvezető bíró alig kezdte el az ítélethirdetést, meg kellett azt szakítania a hallgatóság rendzavarása miatt (a tömeg egy része tapsban tört ki), majd kiüríttette a termet. Később az indoklást kis időre abbahagyva az elsőrendű vádlottat kellett figyelmeztetnie, mert ő is távozni akart. Az ítélet szerint a Magyar Sziget Fesztiválra riportkészítés céljából érkező újságírók már a regisztrációt követően fenyegetettséget éreztek. Ez az érzés nem elsősorban a melléjük rendelt kísérők, illetve a közöttük és a táborlakók közötti ideológiai jellegű viták miatt alakult ki bennük, hanem akkor, amikor a zárt közösségnek számító, s maguk közé „idegent” nem szívesen befogadó társaság főbb „szabályait” közölték velük. Például azt, hogy „táboron belül nincs demokrácia”, illetve hogy azt tehetnének a „másik oldalt” képviselő két újságíróval, amit csak akarnak. A vádlottak ügyvédje korábban kifejtette, hogy az újságírók eleve előítéletekkel telve érkeztek a fesztiválra, a melléjük rendelt kísérők pedig a biztonságukat szolgálták. Szerinte fenyegetésről szó sem volt, s kár, hogy a bíróság csak a sértettek elmondását vette figyelembe a per során. A tanácsvezető bíró ezzel szemben idézte Zagyva György Gyula egy, a zsidóság megítélése kapcsán az egyik újságíróhoz intézett verőcei mondatát, miszerint „legszívesebben nekirontana, kitaposná a belét és felkoncolná”. Ez, s az ehhez hasonló kijelentések megvalósították a félelemkeltés céljából való fenyegetést – jelentette ki a bíró. Nem bizonyított ugyanakkor, hogy Zagyva György Gyula az interjúkészítés helyszínéül szolgáló faházban a nála lévő 5 méteres karikás ostort pattogtatta volna, mint ahogy az sem, hogy a faház ajtaját kulcsra zárták. Az ítélet meghozatalakor figyelembe vették a faházban a Hetek munkatársai által készített körülbelül két perces magnófelvételt is (noha a sértettek közel 40 percig tartózkodtak benn, a magnót kikapcsoltatták velük, mondván annak használatához nem volt írásos engedélyük a szervezőktől), de a nyilvánvalóan elfogult tanúk vallomásaira nem támaszkodott a bíróság – hangzott el. Az ügyész - aki pénzbüntetés kiszabását kezdeményezte – három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőjük bizonyítottság hiányában való felmentésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.