Közélet

Mindent a szemnek, semmit a szájnak - tortadíszítés az Árkádban

Mindent a szemnek, semmit a szájnak - tortadíszítés az Árkádban

2012. november 16., péntek
Mindent a szemnek, semmit a szájnak - tortadíszítés az Árkádban

Amatőr cukrászok, háziasszonyok élhetik ki kreativitásukat az ország első élő tortadíszítő versenyén szombaton. Az Árkád Szeged bevásárlóközpontban Vajda Attila kenus és Botka László polgármester is megtekinti az alkotásokat, bemutatkozik Erdős Hanna mestercukrász és a Malajziából érkezett Kelvin Chua világhírű glazúrművész is.

A köztudatban élő cukrászat szó sokaknak csak a piskótatekercsek, mignonok, krémesek világát takarja, a cukrászművészet valója azonban sokkal többet jelent ennél. Erre hivatott felhívni a figyelmet az ország első élő amatőr tortadíszítő versenye, a K2 Torta Csata, melyet november 17-én, szombaton rendeznek meg a szegedi Árkádban. Háziasszonyok, hobbicukrászok mérhetik össze tudásukat az egész napos rendezvényen, ahol íncsiklandozó tortakülönlegességek egész garmadája vonul fel. A szegedi megmérettetésen induló negyven versenyző három kategóriában (amatőr tortadíszítő kategória, cukrász kategória valamint családi és eszköz nélküli kategória) bizonyíthatja be, hogy a konyha falai között művelt mesterség nem csak az ízlelőbimbónkat, de esztétikai érzékünket is simogatja - már csak azért is, mert az Árkádban készülő torták mindegyike hungarocellből készül majd, fogyasztásuk így nem javallott.

Gasztro-művészek

Nem csak amatőr tortakedvelők fordulnak meg a rendezvényen: szombaton bemutatót tart

Erdős Hanna

világ- és 3x olimpiai bajnok mestercukrász,

Farkas Vilmos

zila tortaforma bemutatót,

Ladányi Ildikó

pedig Karamell bemutatót tart a közönségnek. A zsűri elnöke és a rendezvény díszvendége

Kelvin Chua

világhírű glazúrművész, aki a John Bull Pub és Étteremben tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be a szegedi közönségnek.

„Művésznek tartom magamat, nem cukrásznak, nem az motivál, hogy eladjak minél több tortát, hanem hogy ilyen módon alkothassak valami szemet gyönyörködtetőt” - mesélte a sajtótájékoztatón Kelvin Chua. Ehető termékeket nem nagyon készít, sütni pedig egyáltalán nem szeret, ezért is tanítja inkább ezt a hazánkban még nem túl nagy múlttal bíró, nemzetközi szinten viszont elismert művészeti formát. Specialitása a glazúr használata, melyet a képzőművészetben kitanult módszereivel ötvöz, tortái (melyeken jellegzetes elemként sokszor előfordul a hajó és a hintó-motívum) könnyen felismerhetőek egyedi technikáiról. Számtalan tanfolyamot tart a világ minden pontján, mint mondta sokan nem is a végeredményért kezdik a díszítést, hanem azért mert kikapcsolja, szellemileg feltölti őket a munkafolyamat. A tortadíszítő első alkalommal jár Magyarországon, és nemrég ért Szegedre, nagyon várja azonban a szombati versenyt és hogy saját szemével láthassa az itteni lelkes cukrászok alkotásait. A tortacsata után két napot marad még az országban, Szegeden és Pesten 70 szerencsés érdeklődőnek tart egy rövid tanfolyamot, megtanítva a torták feldíszítésének alapjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.