Kultúra

Munkácsy "kistestvérek" érkeztek a Mórába

Munkácsy "kistestvérek" érkeztek a Mórába

2012. november 13., kedd
Munkácsy "kistestvérek" érkeztek a Mórába

Az Aranyecset című nagyszabású tárlat fő alkotását, a Golgotát két, szintén Munkácsy Mihály által festett redukcióval pótolta a Móra-múzeum, melyeket szerdától láthat a nagyközönség. A Nemzeti Galériából a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota „kistestvére” érkezett meg Szegedre.

A trilógia első két részének redukciója, vagyis az eredeti alkotások feleakkora változata látható december 16-áig a Móra Ferenc Múzeumban.

Fogas Ottó

igazgató portálunknak elmondta, a képek a Nemzeti Galéria tulajdonát képezik, s a Munkácsy-alkotások a könnyebb mozgathatóság, bemutathatóság miatt készültek az eredeti művekkel körülbelül egy időben. „A Krisztus Pilátus előtt és a Golgota két redukciója értelmezhető akár színvázlatnak is. Mindkét alkotáson látszik

Munkácsy Mihály

zsenialitása, hiszen ezek a képek sokkal nagyobb tempóban, gyorsan készültek, mégis megfigyelhetőek rajtuk ugyanazok a jellemvonások, s nincsenek rajta más beállítások vagy figurák” – közölte Fogas Ottó. Munkácsy monumentális műve hétfőn hagyta el a Móra-múzeumot, de nem csak a Golgota, hanem például a szalonképek is elnyerték a látogatók tetszését. A tárlat népszerűségét a látogatószám is alátámasztja, hiszen eddig több mint 42 ezren tekintették meg Munkácsy alkotásait. „

Salvador Dalít

és

Csontváry Kosztka Tivadart

megelőzve a rekordot eddig a 2006-os Munkácsy-tárlat tartotta 42 ezres látogatottsággal. November 13-án azonban megdőlt a rekord” – tudatta az igazgató. A tárlat megnyitása óta immár hat Munkácsy-festménnyel bővült, az igazi kuriózumnak számító alkotások mellett az érdeklődők a festőóriás ujjlenyomatát is megtekinthetik az egyik frissen érkezett remekművön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.