Hangversennyel emlékeznek a Somogyiban Veress Sándorra

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Veress Sándor zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus és népzenekutató halálának 20. évfordulóján emlékhangversenyt rendez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vántus István Társaság és a Somogyi-könyvtár november 28-án 17 órától a könyvtár első emeletén.

Veress Sándor (1907-1992) Kodály Zoltán és Bartók Béla tanítványa volt. Moldvai gyűjtőútjának eredményeit elismerve Bartók felkérte asszisztensének a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül folyó népzenei rendszerezési munkájához. Később, a Zeneakadémia zeneszerzés tanáraként olyan tanítványokat nevelt, mint Kurtág György és Ligeti György. Kodállyal együtt a Magyar Művészeti Tanács zenei testületének is tagja volt. (Részletes életrajz ITT.)

Veress Sándor főbb művei

I. vonósnégyes (1931)
II. vonósnégyes (1936-37)
Erdélyi kantáta (1936)
Hegedűverseny (1939)
I. szimfónia (1940)
Térszili Katicza – balett (1943)
Threnos – in memoriam Bartók Béla (1945)
Talpalatnyi föld – filmzene (1948)
Hommage á Paul Klee (1951)
II. szimfonia (1952-53)
Passacaglia concertante (1962)

Az emlékhangversenyen Veress Sándor műveit Steiler Tamás (oboa), Zoltán Péter (klarinét), Vizsolyi Lívia (fagott), Márffy Gabriella (hegedű), Somogyvári Tímea Zita (ének), Maczelka Noémi (zongora), valamint a Kosztándi-vonósnégyes adják elő. Márffy Gabriella hegedűművész személyesen is ismerte Veress Sándort, Svájcban több alkalommal együtt adták elő a zeneszerző műveit.

A koncerthez kapcsolódó életmű-kiállításon a Somogyi-könyvtár könyvei, folyóiratai és hangzó dokumentumai mellett láthatóak a Zenetudományi Intézet Veress-gyűjteményének kéziratos anyagai is, valamint Berlász Melindának, a Veress-gyűjteményt gondozó zenetudósnak személyes tulajdonában lévő dokumentumai is.

A Somogyi-könyvtár anyagából a népdalgyűjtésről szóló első publikáció (Ethnographia, 1931), A Zene című folyóiratban közölt népzenei sorozat (1938), valamint a 80 esztendős Kodály munkásságát méltató, 1962-ben, Washingtonban megjelent publikáció (Vasváry-gyűjtemény) érdemel kiemelt figyelmet. Megtekinthető még sok más mellett például a Veress 1930-as moldvai gyűjtőútjának naplórészlete (Zenetudományi Intézet), az út során mintegy 140 dallamot gyűjtött, és jegyzett le, majd ezekről pontos összehasonlító táblázatokat készített – ezeket is szemügyre vehetik az érdeklődők. Az erdélyi származású zenetudós az egy hónapos gyűjtőút során egy kockás füzetbe vezette naplóját. A tárlaton látható másolat alapján készült a Moldvai Gyűjtés című kötet Zárószavában található Helyszíni naplójegyzetek
A kiállítás 2013. január 9-ig tekinthető meg.

Előző sztori

Asztalitenisz: két meccs, két döntetlen

Következő sztori

Még az idén drágulhatnak a tejtermékek