Közélet

A szerb vándorlás emléknapja Szentendrén

A szerb vándorlás emléknapja Szentendrén

2012. november 23., péntek
A szerb vándorlás emléknapja Szentendrén

Az év műtárgyát, Az Istenszülő megkoronázása című ikont és Dinko Davidovnak a szentendrei szerb emlékekről írt könyvét mutatják be a Szentendrei Egyházi Múzeumban a szeoba (vándorlás) emléknapján, szombaton.

Vukovics Koszta

művészettörténész, a múzeum gyűjteményvezetője elmondta az MTI-nek, hogy az 1795-ben rézlemezre festett ikont a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurálták és a gyűjtemény részeként, de különálló helyen állítják ki mint az év műtárgyát egészen jövő novemberig. A szentkép készítője,

Jovan Grabovan

vándor ikonfestő a 18. század második felében működött a régióban és a szakemberek valószínűnek tartják, hogy a Szentendre izbégi városrészében álló szerb templomnak készítette ezt az ikont. A szerb egyházi gyűjteményben három Grabovan-kép található, de Jovan Grabovan alkotta a székesfehérvári szerb templom ikonosztázát is - mondta el a gyűjteményvezető. Az emléknap másik eseménye

Dinko Davidov

Belgrádban élő művészettörténész, akadémikus Szentendre című, szerb nyelvű albumának bemutatója lesz. A vajdasági születésű kutató a 60-as évek végétől tanulmányozta a magyarországi szerb egyházművészetet, alapműve a Magyarországi szerb ikonok című kötet - jegyezte meg. Szentendréről szóló, 1982-ben kiadott könyvének átdolgozott, kibővített változatát mutatják be most. A kötetben történeti bevezető és a templomok monografikus leírása olvasható. Az akadémikus a 70-es években magyarul is publikált tanulmányokat az Ars Hungarica című periodikában. A múzeum kiadásában olvasható Davidov népszerű ismeretterjesztő könyve a szentendrei szerb ortodox templomokról magyar nyelven is - tette hozzá Vukovics Koszta.

Lásztity Péró

, a Szerb Intézet vezetője az MTI-nek elmondta, hogy 2004 óta emlékezik meg a Magyarországon élő szerbség a szeobáról, a vándorlásról, benne az 1690-es évről, amikor a szerbek a török elől menekülve Csarnojevics pátriárka vezetésével elérték Szentendrét és a bécsi udvar a szerb menekülteknek november 19-én hivatalosan engedélyt adott a letelepedésre. Az emléknapot a Fővárosi Szerb Önkormányzat szervezi mindig ehhez a dátumhoz közeli szombaton és a résztvevők hajóval teszik meg az utat a Dunán Budapesttől Szentendréig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.