Közélet

Vargha: komoly előrelépések történtek a honvédségben

Vargha: komoly előrelépések történtek a honvédségben

2012. október 16., kedd
Vargha: komoly előrelépések történtek a honvédségben

Nagyon komoly előrelépések történtek az elmúlt két és fél évben a honvédség területén, de "mindig van feljebb, és mindig van előre" - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden kinevezett parlamenti államtitkára az MTI-nek adott interjújában.

Az új államtitkár elmondta: továbblépésnek számíthat az önkéntes tartalékos rendszer teljes feltöltése 2014-ig, és ugyanilyen fontos az ország védelme szempontjából például a helikopterállomány fenntartása, illetve fejlesztése. "Rendkívül fontosnak tartom, hogy az önkéntes tartalékos rendszert felépítsük és tovább fejlesszük, valamint hogy a nyugállományba vonult, de még erejük teljében lévő tisztek és altisztek tudását, képzettségét és képességeit ne hagyjuk elveszni." Hozzátette, hogy lényegesnek tartja a gyermekek alapvető honvédelmi oktatását is.

Vargha Tamás

fontosnak nevezte még a missziós szerepvállalást a szövetségesi kapcsolatok és a katonák "hadrafoghatósága" miatt is. Megjegyezte, hogy kiemelt figyelmet szentel a jövőben a tárcán belül a sportügyeknek, a társadalmi kapcsolatoknak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak, a tábori lelkészi szolgálatoknak és az érdek-képviseleti kérdéseknek. Az MTI kérdésére elmondta, hogy az egyetem előtt felderítő katonai kiképzést kapott 1978-79-ben. Később alapító tagja volt a Magyar Hadisírgondozó Szövetségnek és a Honvédség és Társadalom Baráti Körnek. "Hiszek abban hogy a honvédség nem külön elszigetelt test a társadalomban, hanem közösségünk olyan szerves része, amelynek tagjai a legnagyobb és legszentebb értéket, életüket készek áldozni a hazáért" - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy szakmai érdeklődés is fűzi a területhez, hiszen a honvédség szárazföldi parancsnokságán dolgozott angol és német katonaszakmai (NATO STANAG) nyelvtanfolyamok szervezőjeként és tanárként. A munka során megismerkedett a hadsereg, a magyar missziók és a NATO szövetségi rendszerének felépítésével, működésével. Vargha Tamást kedden nevezte ki - a miniszterelnök javaslatára - Áder János köztársasági elnök október 16-ai hatállyal. Az új parlamenti államtitkár, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja, 2010-ben került a parlamentbe, korábban Székesfehérváron volt önkormányzati képviselő. 2010 óta a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke is. A parlament honlapján olvasható információk szerint angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Simicskó István

2010 óta volt államtitkár a HM-ben, Áder János köztársasági elnök október 8-ai hatállyal nevezte ki

Czene Attila

helyére az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárává.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.