Kultúra

THEALTER U21 plusz: Jeles András panoptikuma + FOTÓK

THEALTER U21 plusz: Jeles András panoptikuma + FOTÓK

2012. október 15., hétfő
THEALTER U21 plusz: Jeles András panoptikuma + FOTÓK

A 22 éves, idén „kiváló művészeti fesztivál” minősítést elnyert THEALTER történetében második alkalommal jelentkezik a Fesztivál U21 plusz. Petró János beszámolója.

Már csak emlékeimben él a Monteverdi Birkózókör és a "Mosoly birodalma". A legendás előadást ráadásul csak egy vetítésen láttam az AudMax-ban a '80-as évek közepén. Sokáig elkísért az élmény, az egyik volt a kevésből, ami meghatározta utamat az alternatív színházak nézőteréig. Azóta vártam Venyicska Jerofejev utazására, de megérte. Egy érett művész ezredmilliméter pontossággal kidolgozott alkotását láthattam csodálatosan tehetséges és alázatos fiatal színészek tolmácsolásában. Venyicska álmai szemünk láttára elevenednek meg a Moszkva-Petruski vonalon. Az alkohol okozta szent delíriumban, kör alakú keretben jelennek meg a jó és rossz angyalok, ezek a panoptikum bábok, s ők vezetik a nézőt az egykori Szovjetunió vodkától-vodkáig mért lehangoló világától a mámoros hallucinációk rémképeihez. Nincsen választás, hiszen egyik sem jobb, a valóság és a fantázia ugyanaz a torz létállapot. Ha minden pénteken ez történik, egyik csütörtökön felakasztom magam,- mondja Venyicska. És tudjuk, gondolkodás nélkül meg is teszi.

Jeles András

színháza,

Franz Schubert

és

Melis László

zenéje,

Perovics Zoltán

díszlete és a fiatal színészek játéka a tökéletes egység, a lassúság gyönyörködtető szépsége, az idő létezésének megkérdőjelezése, a színház létjogosultságának bizonyítéka. A Téli utazás egy szürreális kirándulás az alkotókkal egy olyan világba, melybe nem vágyunk, de mindenképpen látni szeretnénk. Az is, aki élt a szovjet valóság éveiben és az is, aki csak utána született meg. Venyicska utazásának két órája csupán egy pillanat. Aztán néma csend, hosszú-hosszú néma csend, mire ólom karjainkat tapsra emelhetnénk. Az előadás emlékével már könnyedén utazom át a következő harminc évet is.

Petró János

THEALTER U21 plusz

Kaposvári Egyetem Művészeti Kar IV. évfolyam: Téli utazás - Venyedikt Jerofejev: Moszkva-Petuski című regénye alapján

játsszák: Bende Kinga, Benkó Bence, Dobó Enikő, Fábián Péter, Horváth Szabolcs, Jerger Balázs, Kátai Kinga, Kiss Emma, Kopek Janka, Máté Anett, Rózsa Krisztián, Szakács Hajnalka, valamint Edvi Henrietta II. éves hallgató díszlet: Perovics Zoltán korrepetitor: Lukin Zsuzsanna élőzene: Dargó Gergely zene: Melis László (Schubert: A Téli utazás c. dalciklusának felhasználásával) színpadra alkalmazta és rendezte: Jeles András osztályvezető tanár: Kelemen József

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.