Írjon nekünk

Kultúra

THEALTER U21 plusz – fiatal tehetségek seregszemléje + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A 22 éves, idén „kiváló művészeti fesztivál” minősítést elnyert THEALTER történetében második alkalommal jelentkezik a Fesztivál U21 plusz. A programsorozat középpontjában idén is az utánpótlás, a fiatalok, a művészeti gimnazisták és egyetemisták, valamint a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálók állnak.

A minifesztivált a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzőseinek zenés hangulatkeltése nyitja október 11-én, csütörtökön este hatkor, a Régi Zsinagógában. A szervezők a kezdetektől nagyon fontosnak tartották, és lehetőségeinkhez mérten segítették a fiatal, pályakezdő alkotókat. Az elmúlt évben rendezték meg a THEALTER „kistestvérét”, melynek tematikája a nyári nagyfesztivált követve kifejezetten a színházi utánpótlás bemutatását célozta. A tavalyi fesztivál világosan rámutatott arra, hogy mind a szakmabeliek, mind a közönség részéről nagy az érdeklődés egy ilyen koncentrált bemutatkozás iránt, s ez megerősítette azt az elképzelést, hogy az őszi THEALTER U21 pluszt szeretnék hagyománnyá, önmagában is jelentős ügyet szolgáló fesztivállá fejleszteni. „A THEALTER múltja és jellege is kötelez minket, hogy ezt a nagyon fontos ügyet felvállaljuk, tovább vigyük” – olvasható a MASZK Egyesület közleményében.

A THEALTER U21 plusz fesztivál az Utánpótlás showcase alcímmel fut. A cél, hogy ez az őszi fesztivál a színházi szakma – és egyre inkább a rokonművészetek – fontos és innovatív, évente visszatérő találkozójává váljon egy egyetemi városban. „Szeretnénk elérni, hogy ez a rendszeres találka inspirálóan hasson a bemutatkozó ifjú alkotókra, képzési intézményekre, a pályaválasztás előtt álló, vagy éppen ‘csak’ a létrejövő produktumokat élvezni kívánó laikus közönségre egyaránt. Egyfajta tehetségbörzeként kívánunk funkcionálni, ahol a szakmabeliek is lehetőséget kapnak arra, hogy a friss erőkkel ismerkedjenek, a fiatalok pedig arra, hogy tapasztalatot cseréljenek, új módszereket, metódusokat ismerjenek meg az itt töltött néhány nap során.”

A minifesztivál nyitódarabja a szentesi Horváth Mihály Gimnázium 12.D osztályának ma is élő, jól ismert problematikát feldolgozó előadása. A halálra táncoltatott leány című színpadi ballada a 2012-es Országos Diákszínjátszó Találkozón arany minősítést kapott, elnyerte a legjobb rendezés és koreográfia díját, e mellett Mészáros Martin színészi munkájáért különdíjban részesült.
Ugyanezen a napon, 20 órától a KoMa Társulat frissen bemutatott produkciója, az Athéni Timon is látható lesz Szegeden. Shakespeare ritkán játszott darabja alapvető emberi értékek válságáról szól, felveti az egyéni és közösségi, társadalmi felelősségvállalás kérdéseit – így ma is aktuális problémát jár körül.

A HMG irodalmi-drámai tagozatosainak előadásait láthatja a közönség október 12-én 18 órától: a 10.D osztály Családi pótlék, valamint a 11.D Igazi hősök című előadásai a tagozat szakmai táborában készültek, és korábban nem csak az Ördögkatlan nézői, de a szentesi közönség előtt is megmérettettek.

A HMG végzős diákjaiból alakult Hóbort Társulat is ezen a napon, 20 órakor mutatja be a Rejtő Jenő azonos című regénye inspirálta Csontbrigád című produkciót. Október 13-án, szombaton fél héttől a diákszínjátszásból már kinőtt, de a színház iránt elkötelezett fiatalokból néhány éve alakult, máris jelentős sikereket elért Trainingspot Társulat mutatkozik be a szegedi közönségnek. Legújabb produkciójuk, a Hangállam a társulat egyedi színházi-zenei nyelvén megszólalva egy balesetet szenvedett gimnazista víziójában megjelenő különös helyszínre kalauzolja a nézőket.

Este nyolc órától visszatérő vendég lép fel, a Picaro Társulat Az utolsó Csárdáskirálynő című produkciója „a lángokból is feltámadó, elpusztíthatatlan, örök Színház életerejét bizonyítja”.
A fesztivál zárónapján két alkalommal lesz látható a Venyedikt Jerofejev Moszkva-Petuski című regénye alapján készült Téli utazás. A tavalyi fesztiválon nagy sikerrel bemutatkozó, idén negyedéves kaposvári hallgatók vizsgaelőadásának rendezője Jeles András, díszlettervezője Perovics Zoltán.

„Szeretnénk minél több nézőhöz eljutni, minél több fiatalt is elérni a programsorozattal, ezért kaptak helyet a fesztivál kínálatában osztályterem színházi előadások is. A KoMa Athéni Timonját a szentesi gimnázium, a Szegedi Nemzeti Színház fiatal művészeiből alakult Mobil Front Műhely Szophoklész Antigoné című művét adaptáló tantermi tragédiáját pedig a szegedi Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium és a Szegedi Gazdasági Középiskola Vasvári Pál Tagintézménye diákjainak is bemutatjuk – így a fesztiválprogramba becsatlakozik másik nagyon fontos vállalásunk, a Sorvezető beavató színházi nevelési program is.”

A programokról a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kommentek

Hírzóna

Kezdődik a SzegedArt fesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több mint két hónapon keresztül kínálnak programokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Carmina burana ünneplésével zárta az évadot a Szegedi Kortárs Balett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mozgalmas volt a társulat 31. szezonja.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plusz egy estén láthatjuk a Don Juant

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel.

Tovább olvasom

Aktuál