Szerdai programajánló: Quimby teátrum és zombik + VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bolgár tánciskolába várják szerdán az érdeklődőket, ám azoknak is tartogatnak programot, akik a borzongást kedvelik. A Dóm téren vámpírok és zombik csapnak össze, míg a Grandban Halloween Partyt rendeznek. A Quimby Teátrumra pedig 19 órától a Belvárosi Moziban várják az érdeklődőket.

Néprajzi filmestet rendeznek a Móra Ferenc Múzeumban a 17. Őszi Kulturális Fesztivál keretében 17 órától a Tisztaszobák Doroszlón 1992-ben alkotást tekinthetik meg az érdeklődők. A díjnyertes amatőr film a nyugat-bácskai település hagyományos lakáskultúráját mutatja be. Meghívott vendégek a film készítői, Raj Rozália és Nagy István (Vajdasági Magyar Folklórközpont, Szabadka).

Bolgár tánciskolába várják az érdeklődőket 18 órára a Nemzetiségek Házába. Az Osztróvszky utcai épületben Parázsó Viki tanítja a táncokat. A rendezvényt a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat szervezi.

Mennyei virágok – Festett kazettás mennyezetű templomok a Kárpát-medencében a Szegedi Közéleti Kávéház estjén 18 órától az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületében. A hétköznapok világában általában a lábunk elé, a földre nézünk, de ha belépünk egy templomba, önként adódik, hogy feltekintsünk a magasba (ahová a tornyok is mutatnak), különösen akkor, ha a mennyezetet csodaszép festett fakazetták borítják. Sokan nem is tudják, hogy több száz ilyen található a Kárpát-medencében, sokszor eldugott kis falvakban, például a Dél-Dunántúlon, Szabolcs-Szatmárban, Észak-Magyarországon és persze Erdélyben. Ezekből a virágokból szeretne bemutatni egy nagy csokorra valót a tisztelt érdeklődőknek Hegedűs Zoltán tanár.

Dr. Rock Klubja 19 órától az IH Rendezvényközpontban. A közös zenehallgatások házigazdája Pleskonics András (Plesi) alias Dr. Rock várja az egyetemi hallgatókat és az érdeklődőket. A jó hangzás a minőségi zeneélmény feltétele – ennek jegyében szolgálják a zenés estek a „zenehallgatás kultúrájának” igényeit, ami az egyetemi tantárgynak is alapvető jelmondata. Dr. Rock az elhangzó zenék kapcsán érdekes ismertetőkkel, történetekkel szolgál majd estéről estére. Lesz lehetőség egyes zenedarabok mélyebb elemzésére, a különböző feldolgozások bemutatására, akár a klub látogatóinak saját kedvenceit is sorra véve. Terveink és az igények szerint alkalmanként a bakelit lemezgyűjtők is bemutathatnák féltett kincseiket. Egy évek óta működő zeneorientált baráti kör szélesítése a szándékunk, vidám hangulatú, játékokban bővelkedő estjeinkkel pedig  olyan élményeket kínálunk, amelyeket csak közösségben élhet át az ember és amelyekre általában kevés időt fordítunk rohanó életünkben.

Quimby Teátrum 19 órától a Belvárosi Moziban. A 2011-ben húsz éves Quimby hazánk egyik legnépszerűbb zenekara, a fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője, klubkoncertjei, színházas fellépései egyaránt eseményszámba mennek. Olyan formáció melynek lemezeire, zenéire és – ami legalább ennyire fontos – szövegeire nem lehet nem odafigyelni. A Quimby két évtizedes pályafutása alatt kilenc albumot jelentetett meg – ezek közül kettő, az Ékszerelmére és a Kilégzés az év albuma díját nyerte el. A zenekar lemezei többpetéjű ikrek – a szülők azonosak, ám az utódok csak részben hasonlítanak egymásra. Ha az érzékek felől közelítünk: lemezről lemezre más ízek, más zamatok, más fűszerezés, némileg más erők, más vektorok – de ugyanaz az érzékenység és energia. Az együttes a szigorúan vett könnyűzenei vizeken túl is kalandozik, s bátran megy a horizont mögé, a zene és más művészeti ágak határterületire. Dalai több hazai filmben is hallhatóak, nevéhez köthető két korábbi színházi előadás zenéje – a 2003-ban a Vidám Színpadon bemutatott Ahogy teszik című darabé és az ugyanott évekig játszott Vízkereszt vagy amit akartok című előadásé, utóbbiban a zenekar a színpadon, az előadás részeként, élőben adta elő a dalokat –, Teátrum-fellépésein saját programját is színházi közegbe emeli, néhanapján pedig költőkkel együtt lép színpadra.

Pukánszky Béla (gordonka) és Dombiné Kemény Erzsébet (zongora) koncertje 19 órakor kezdődik az SZTE Rektori Hivatal dísztermében a 17. Őszi Kulturális Fesztivál keretében. Műsor: François Couperin: Pièces en concert (Paul Bazelaire átirata); 1. Prélude 2. Siciliéne 3. La tromba 4. Plainte 5. Air de diable; Gabriel Fauré: Sérénade Op. 98; Gabriel Fauré: Elégia Op. 24; Johann Sebastian Bach: G-dúr gambaszonáta BWV 1027.

Vampire & Crazy zombie flashmob lesz 19 órától a Dóm téren, azaz vámpírok és zombik összecsapása! Lássuk, ki lesz az erősebb! Ha részt akarsz venni a szörnyszülött élőhalottak és az éjszaka császárainak összecsapásában, nincs más dolgod, mint eldönteni, melyik oldalon állsz, majd vámpírnak vagy zombinak öltözve csatlakozni! A Flash mob várható útvonala: át a Kárász utcán, a Széchenyi téren az Anna-kút felé, onnan pedig végig a Kossuth Lajos sugárúton egészen a Rongy Kocsmáig, ahol hátborzongató díszletek között, true blood-ot szürcsölgetve várjuk meg a hajnalt, hogy aztán ki-ki visszabújjon a koporsóba vagy a föld alá. Előtte azonban, rögtön az érkezés után félelmetes horror shownak lehettek majd szemtanúi a Szentesről érkező Living Dead Army punk zenekar prezentálásában. A bulira zombiknak, vámpíroknak és egyéb szörnyszülötteknek a belépés ingyenes!

A Sweet Sexteen zenekar koncertje 20 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéházban a 17. Őszi Kulturális Fesztivál keretében. Robert Johnson, az amerikai bluesgitáros zenei örökségét Eric Clapton átiratai nyomán eleveníti fel az Sweet Sexteen együttes. A zenekar tagjai: Kukovec Pál (ének, gitár, szájharmonika), Szabó Sándor (basszus), Horváth -Varga Zoltán (dob), Balogh Gyula (gitár), Prekop Győző (szájharmonika).

Halloween Party – Silence of the Lamps 22 órától a Grand Caféban. Hogyan is maradhatna el a szokásos őszi mozis rettegés? Régi, bevett hagyomány a kedvenc kelta ünnepünkre időzített horrorjelmezes mulatság, melyre ezúttal is szeretettel várják az érdeklődőket. Idén ráadásul különleges vendégekkel kedveskednek, a hangulatról ugyanis a Silence of the Lamps csapata gondoskodik. A szófiai éjszakában 2 éve egy kis bárban három magyar zenész /DJ (Iványi Szabi – Punnany Massif , DJ Péló – FPT, és Emu -ex The Cas!o Samples ) véletlenül belefutott egy ott élő Kazah DJ bulijába, ahol hajnalig nem tudtak leállni vigyorgással és a tánccal. A srác hihetetlenül okosan és finoman egyensúlyozott a ’80-as évek legjobb elektronikus tánczenéi, és a sokak szemében már-már a ciki kategóriába hajló – ám roppant táncolható és naív dallamaival szívet melengető – italo disco között. Emu azóta együtt játszik Timoshenkóval a „Silence of the Lamps”-ra keresztelt közös bulijaikon szerte a Balkánon, és lassan 1 éve tervezi, hogy egyszer haza is elhozza az egyébként mániákus bakelit gyűjtőt, és megannyi zenei formáció producereként számon tartott DJ-t, hogy itthon is mosolyt csaljon a táncos lábakra. Október 31-én a magyar-kazah válogatotthoz VJ Dobovicki és Szokol Szilárd is csatlakozik – előbbi egy csokor projektorral szabadítja rá analóg-digitális foltjait a Grand Café belső tereire, Sziszi pedig Super8 fétisét fogja ezen az estén kiélni. Emu mindeközben kedvenc Minimal Wave és New/Synth Wave trekkjeiből válogat majd, Timoshenko pedig várhatóan térdig fog gázolni a ’80-as évek elektronikájában és az italo discóban – Lamps off, Dance on!

Folyamatos kiállítások, programok

Privát könyvtár – Sejben Lajos kiállítása látható a Somogyi-könyvtárban. A kisteleki születésű, Szegeden élő és alkotó festő, grafikus, szobrász alkotásaiból rendezett tárlat címe: Privát könyvtár. A különleges műtárgyak egy részének alkotására a művészt éppen a tárlat helye, a könyvtár inspirálta. Az így született „művészkönyvek” anyagában a papír és cellulóz mellett a fa, bőr, fém, textil is megjelenik. Sejben Lajos alkotásait november 22-ig láthatják az érdeklődők.

Október végéig látható Szekeres Erzsébet szövött falikép kiállítása Árpád-házi szentjeinkről a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében hétköznapokon 10-től 18 óráig. Szekeres Erzsébet textilművész Gödöllőn él. A legnőiesebb művészeti technikával, a textillel a Galgamente népművészetének és édesanyjának a hatására jegyezte el magát. A gödöllői hagyomány, a magyar népművészet és hite iránti mélységes elkötelezettsége képezik művészetének gyökereit. A három gyökérből keze alatt különleges fa nőtt ki. Jelen kiállítás témáját vallásossága ihlette. Különös, szinte törvényszerű egymásra találása a témának és a technikának. A gyapjúból szőtt faliszőnyeg középkori eredetű templomi tárgy, a hideg karzatokon tűnt föl, hátmelegítőként. Ha mintát vittek bele, az világi jellegű volt. Erre az eredendően szakrális térben használt tárgyra szőtte a művésznő szentjeit, és emelte a magas művészet rangjára az egyszerű kézműves technikát. Szekeres Erzsébet középkori magyar szentjeinket bemutató jelen kiállítása is híven tükrözi egész munkálkodását vezérlő művészi hitvallását: Hit, család, haza.

A Ceredi Művésztelep TISZTASZOBA 2010 c. projekt kiállítása november 11-ig tekinthető meg a Reök-palotában. A 15. ceredi művésztelep tisztaszobái elvarázsolnak gazdagságukkal. De nem a szó hagyományos értelmében, hiszen nem varázslatos méretű kincsek felhalmozásáról van itt szó. Sokkal inkább azoknak a jelentésrétegeknek a gazdagságáról, amiket az itt látható művek magukban foglalnak.

Kézen álló drótember, szőnyegpadlóra festett kutya vagy épp a tüzelés után lelankadt ágyúcső – csak néhány ínyenc kortárs alkotás a KÉSZ Csoport gyűjteményéből, melynek darabjai a Reökben láthatóak november 11-ig. A KÉSZ Csoport cégei nagyrészt az építőiparban tevékenykednek, nem gyakori, hogy hasonló profilú vállalkozások képzőművészetet karolnának fel. A cégcsoport a 2000-es évek elejétől kezdve a művészet és a kultúra támogatója, s gyűjt kortárs alkotásokat. Mintegy 120 mű, plasztikák, festmények és művészi fotók szerepelnek a K-ARTS elnevezésű kiállításon, amely november 11-ig látható.

Ricz Géza festőművész Töredékek című kiállítása október 30-áig tekinthető meg a Belvárosi Mozi Kamaragalériájában. Ricz 1980-ban született Szabadkán. A kilencvenes évek elején utazások és a gördeszkázás kapcsán találkozott a graffiti-művészettel, amely azonnal rabul ejtette, s aminek stílusjegyei a mai napig megtalálhatók munkáiban. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika, majd rajz szakain tanul. A hagyományos táblaképfestészet mellett számítógépes grafikával és murál festészettel foglalkozik. Ilyen jellegű munkákat készít, többek között, Párizsban, Prágában, Amszterdamban, Bornemouth-ban, Münchenben, Belgrádban, Budapesten, Győrben. A szegedi székhelyű Sub-Art kortárs művészeti egyesület egyik alapítója és elnöke. Művészetét a következőképp írja le: „Konkrét elmélet nem épül fel munkáim mögött, nem szeretem a belemagyarázott, beleerőltetett megfogalmazásokat, amelyek a művészettörténetben oly divatosak, viszont alkotásaimban kétségtelenül van egy bizonyos hangulat, egy bizonyos városi légkör, ami rögzül bennem, bennünk nap mint nap az utcákon járva. Mióta az eszemet tudom vonzottak a sikátoros lerobbant, kopott környékek, helyek. Mint például a szabadkai Szabadegyetem melletti fel nem épült mozi, vagy a vasúti rendező pályaudvarok, gyártelepek világa. Minden városnak, sőt környéknek meg van a maga „szaga”, ami mintegy hangulat lenyomatként vissza-visszatér”.

A városok szelleme – könyvkiállítás és bemutató október végéig várja az érdeklődőket a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A tárlat a Budapesti RKI Könyvtárának könyveiből mutat ízelítőt, melyek Románia városait és szellemét mutatják be a román nyelven olvasó és érdeklődő közönségnek. A kiállított regények, rövidprózák, monográfiák, útikönyvek és útinaplók romániai városokba kalauzolnak. A közönséget egy meghitt olvasósarok is várja, ahol fellapozhatják a kiállított könyveket. A kiállítást és olvasósarkot a közönség október végéig látogathatja.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből pénteken nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. Fontos tudni, hogy a Golgotát november 11-én elviszik a Móra Ferenc Múzeumból, helyére két alkotás érkezik a kultúrpalotába. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója lesz látható a december 16-áig látogatható tárlaton, melyet eddig harmincnyolcezren tekintettek meg.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Úszók éjszakája 2012

Következő sztori

Jó arcokat keres a SZEGEDma: Táborosi Márk