/

November elsején kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November elsején kezdődik a hajléktalanok téli ellátása. A fővárosban biztosan elindul az alapellátás, vidéken egyelőre nem állnak rendelkezésre a szükséges források – közölte a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatója csütörtökön az MTI megkeresésére.

Győri Péter, aki a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke is, elmondta, a november elsején kezdődő téli ellátási szezonra a finanszírozáshoz szükséges összeg nem fog rendelkezésre állni. Egy minisztériumi keret külön bizonyos speciális téli ellátásokat finanszírozott, ez Budapesten az idén a központi költségvetés szerint 190 millió, országosan 360 millió forint. A pályázatokat azonban még meg sem hirdették – fűzte hozzá.

A szakmai igazgató szerint ez főleg a vidéket érinti, hiszen ott ebből a forrásból finanszírozzák az alaphálózatot, vagyis a regionális diszpécserszolgálatokat és a téli krízisautókat. Egyelőre bizonytalan, hogy ott el tud-e indulni az alapellátás – jegyezte meg Győri Péter. Közölte, Budapesten az alaphálózatot fővárosi szerződés alapján működtetik, így ott biztosan megkezdődik az ellátás. Győri Péter kitért arra, a központi támogatás országosan érinti még – egyebek mellett – a téli étkezetési, gyógyszer-támogatási programokat, valamint a nappali melegedők hétvégi nyitva tartását.

Budapesten megpróbálják támogatások nélkül is november elsejétől hétvégén is nyitva tartani a nappali melegedőket. A BMSZKI-ban legalább négy nappali melegedő lesz a tél végéig – közölte. Győri Péter szólt arról is, hogy az október elején átadott Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ még nem kapta meg a működési engedélyt, így még nem tudják megnyitni. Ha ez a központ belép a rendszerbe, akkor “megnyugtató helyzet” alakulna ki erre a télre a beteg, ápolásra szoruló utcai hajléktalanok befogadása tekintetében – mondta.

A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke az elmúlt másfél év fontos fejleményeként említette, hogy a fővárosi férőhelyek száma mintegy ötszázzal nőtt, így számuk hatezer körül van, és ezen a télen nem telnek meg a fővárosi befogadóhelyek. Győri Péter elmondta, az ellátók és a rendőrségi források szerint 1000-1200-an töltik az éjszakát is közterületen a fővárosban.

Előző sztori

Jövőre 10-15 milliárdos állami támogatás a nem TAO-s sportágaknak

Következő sztori

Munkácsy eszperantóul