MSZP: szakítani kell az eddigi gazdaságpolitikával

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP a nyugati, európai konzervatív trendekkel szemben nem “piackonform demokráciát”, hanem “demokráciakonform piacokat” építene – mondta Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján, pártja csütörtökön bemutatott gazdasági programjára utalva.

A szocialista országgyűlési képviselő kijelentette: szakítani kell azzal a neoliberális gazdaságpolitikával, amely az elmúlt negyven évben meghatározta a világot, és amely miatt az egész világ tartalékok nélkül “futott bele” a válságba. Az MSZP gazdaságpolitikai felfogásának három pillére van: a gazdasági növekedés beindítása, a háromkulcsos személyijövedelemadó-rendszer, valamint a munka- és tőkejövedelmek egységes kezelése – mondta a politikus.

Hozzátette: elsősorban a gazdasági növekedés ösztönzésére kell építeni, a legfőbb tartaléknak pedig azokat a “beragadt” ezermilliárd forintokat tekintik, amelyek az Európai Unió kohéziós és más alapjaiból állnak Magyarország rendelkezésére. Szanyi Tibor elmondta, hogy a másik jelentős tartalék a közteherviselés új bázisra helyezése. Jelezte: abban gondolkodnak, hogy meg kell szüntetni a pénzügyi szférát “gúzsba kötő banksarcot”, aminek következtében a bankok felhagytak a hitelezéssel, és kint lévő hiteleiknek a feltételeit is tovább szigorították. Úgy vélte: a bankadót egy méltányos, európai szintre kell mérsékelni, mert így nem “szívja el” az állam a bankok forrásait, amelyeket a gazdaságfejlesztésre tudnak fordítani. A szocialista politikus szólt arról is, hogy háromkulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben gondolkodnak: a szegények adóját mérsékelnék, az átlagos keresetűekét méltányossá tennék, a gazdagokat pedig lényegesen erősebb elvonás érintené. Szanyi Tibor elmondta: pártja egységesen kezelné a továbbiakban a munka- és tőkejövedelmeket, azonos teherviselést várva mindenkitől. Leszögezte: nem a lakosság többségét kitevő inaktív embereket szeretnék mindenféle különadókkal sarcolni, az MSZP adórendszerében a jövedelmek lennének a legfőbb teherviselők, függetlenül attól, hogy az gazdasági társaságé vagy magánszemélyé.

Előző sztori

Markó: létkérdés az erdélyi magyarság parlamenti képviselete

Következő sztori

Jégkorong: parádés győzelemmel kezdett a Tisza Volán + FOTÓK