Közélet

MSZP: szakítani kell az eddigi gazdaságpolitikával

MSZP: szakítani kell az eddigi gazdaságpolitikával

2012. október 21., vasárnap
MSZP: szakítani kell az eddigi gazdaságpolitikával

Az MSZP a nyugati, európai konzervatív trendekkel szemben nem "piackonform demokráciát", hanem "demokráciakonform piacokat" építene – mondta Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján, pártja csütörtökön bemutatott gazdasági programjára utalva.

A szocialista országgyűlési képviselő kijelentette: szakítani kell azzal a neoliberális gazdaságpolitikával, amely az elmúlt negyven évben meghatározta a világot, és amely miatt az egész világ tartalékok nélkül "futott bele" a válságba. Az MSZP gazdaságpolitikai felfogásának három pillére van: a gazdasági növekedés beindítása, a háromkulcsos személyijövedelemadó-rendszer, valamint a munka- és tőkejövedelmek egységes kezelése - mondta a politikus. Hozzátette: elsősorban a gazdasági növekedés ösztönzésére kell építeni, a legfőbb tartaléknak pedig azokat a "beragadt" ezermilliárd forintokat tekintik, amelyek az Európai Unió kohéziós és más alapjaiból állnak Magyarország rendelkezésére.

Szanyi Tibor

elmondta, hogy a másik jelentős tartalék a közteherviselés új bázisra helyezése. Jelezte: abban gondolkodnak, hogy meg kell szüntetni a pénzügyi szférát "gúzsba kötő banksarcot", aminek következtében a bankok felhagytak a hitelezéssel, és kint lévő hiteleiknek a feltételeit is tovább szigorították. Úgy vélte: a bankadót egy méltányos, európai szintre kell mérsékelni, mert így nem "szívja el" az állam a bankok forrásait, amelyeket a gazdaságfejlesztésre tudnak fordítani. A szocialista politikus szólt arról is, hogy háromkulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben gondolkodnak: a szegények adóját mérsékelnék, az átlagos keresetűekét méltányossá tennék, a gazdagokat pedig lényegesen erősebb elvonás érintené. Szanyi Tibor elmondta: pártja egységesen kezelné a továbbiakban a munka- és tőkejövedelmeket, azonos teherviselést várva mindenkitől. Leszögezte: nem a lakosság többségét kitevő inaktív embereket szeretnék mindenféle különadókkal sarcolni, az MSZP adórendszerében a jövedelmek lennének a legfőbb teherviselők, függetlenül attól, hogy az gazdasági társaságé vagy magánszemélyé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.