Közélet

Minden megyében működik önkéntes speciális mentőszervezet

Minden megyében működik önkéntes speciális mentőszervezet

2012. október 25., csütörtök
Minden megyében működik önkéntes speciális mentőszervezet

Tíz megye önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezetének tagjai tettek polgári védelmi esküt csütörtökön Budapesten, így már valamennyi megyében önkéntes speciális mentőszervezet áll készen a katasztrófák következményeinek felszámolására.

A most esküt tevő 110 speciális mentő közül tízen az országos hatáskörű Huszár önkéntes mentőszervezethez tartoznak, tíz-tíz fős egységek Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében állnak készenlétben. Az ország többi megyéjében és a fővárosban már korábban esküt tettek az önkéntes szervezetek tagjai.

Bakondi György

, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az idén létrehozták a speciális tudású, hivatásos katasztrófavédőkből álló, országos rendeltetésű nemzeti katasztrófamentő csoportot, a Hunor városi kutató-mentő szolgálatot, és az önkéntesekből álló Huszár katasztrófavédelmi mentőszervezettel együtt a hónap közepén megszerezték a nemzetközi minősítésüket is. A tervek szerint a Hunor létszáma 2013-ra eléri a kétszázat, de további jelentkezőket fogad a Huszár mentőcsapat is, így 2014 végéig még további 150 embert képeznek ki humanitárius, kutató-mentő feladatok ellátására.

Tarnai Richárd

Pest megyei kormánymegbízott beszédében a katasztrófahelyzetek felszámolásában a hatékonyságot emelte ki, amelynek része, hogy az állam egyértelmű felelősséget vállal, és a jogszabályi környezet adott a megelőzés, a felszámolás és a helyreállítás területén. Az OKF főigazgatója az esemény részeként felavatta az óbudai Katasztrófavédelmi Oktatási Központ területén lévő Katasztrófavédelmi Kutatóintézet új laboratóriumát is, amelyet a kutatómunka mellett képzésekre is használnak majd. Az ünnepi rendezvényen megemlékeztek az október 11-én Apátfalván hősi halált halt rendőrről, akit intézkedés közben gázolt el egy 34 éves osztrák férfi a terepjárójával, a gyanú szerint szándékosan, és akinek a temetését az eskütétel ideje alatt tartották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.