Közélet

Mégsem kellenek az ingyen helikopterek a HM-nek

Mégsem kellenek az ingyen helikopterek a HM-nek

2012. október 19., péntek
Mégsem kellenek az ingyen helikopterek a HM-nek

November elejéig kell megküldeni az Egyesült Államoknak a Honvédelmi Minisztérium hivatalos válaszát a felajánlott "ingyenhelikopterekkel", illetve a velük együtt járó csomaggal kapcsolatosan; a magyar vezetés várhatóan nem kíván élni a lehetőséggel - írta pénteki számában a Népszabadság.

A napilap felidézte: az Egyesült Államok harminckét (pontosabban harminc működő és két repülésképtelen, de kiképzésre alkalmas), még az 1970-es években gyártott, az amerikai hadrendből kivont helikoptert akart "ingyen" átadni Magyarországnak. A csomag a Népszabadság szerint ezzel együtt mégis sokba kerülne a honvédelmi költségvetés számára. Az UH-1N típusú helikoptereket térítésmentesen kapnánk, de a felszerelést, a kiképzéseket, a rendszerbe állítást és a kiszolgálást a magyar államnak kellene fizetnie. Ez az első ajánlat mintegy százmilliárd forintba kerülne, a végső tárgyalások után azonban mintegy 20 milliárd forinttal olcsóbb lett. A lap úgy tudja: a honvédelmi tárca mégis arra az álláspontra helyezkedik, hogy az amerikai csomag túlzott költségeket jelent és hivatalos válaszban utasítják el az ajánlatot.

HM: novemberre lehet válasz

Az amerikai fél novemberre várja a Honvédelmi Minisztérium (HM) válaszát az UH-1N típusú helikopterekkel kapcsolatban - közölte a szaktárca pénteken az MTI érdeklődésére, annak kapcsán, hogy a Népszabadság aznapi számában azt írta, a magyar vezetés várhatóan nem kíván élni a lehetőséggel, amely az amerikaiak által felajánlott "ingyenhelikopterek" beszerzéséről szól. A honvédelmi tárca az MTI-nek megerősítette azt az információt, hogy az amerikai fél novemberre várja a minisztérium válaszát, de a lapban megjelent más értesülésekre nem kívánt reagálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.