/

Megkezdődik a hulladéklerakók füvesítése, fásítása + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jól halad a Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási program keretében megvalósuló Szeged környéki hulladéktárolók rekultiválása. Az Európai Unió támogatásával, a Környezet és Energia Operatív Programban realizálódó projektről tartottak sajtótájékoztatót a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. irodájában.

A 26 településen a 27 lerakó rekultiválása nagy részben elkészült, a kubatúrákat, övárkokat kialakították, a monitoring-kutakat elhelyezték. A terület tájba illesztését elősegítő füvesítés és a fásítás hamarosan elkezdődik. A kisarjadó fű és a megerősödő csemeték nemsokára egészen más képet fognak mutatni azokon a területeken, ahol korábban hegyekben állt a szemét.

A 26 Szeged környéki település 27 elhagyott, bezárt szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja több mint egy évvel ezelőtt, 2011 februárjában kezdődött. Az idén ősszel befejeződő, mintegy 2,7 milliárd forintos összköltségű, Szegedi Regionális Hulladékkezelési Program Hulladéklerakók Rekultivációja című Környezet és Energia Operatív Program beruházása során összesen 414 ezer 840 négyzetméter területet rekultiváltak, és 57 142 köbméternyi hulladékot szállítottak el a hulladéklerakókról.

Az elmúlt több mint egy esztendőben Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Domaszék, Dóc, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös (régi és új lerakó), Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Tompa, Üllés, Zákányszék, Zsombó lerakóin dolgoztak a munkagépek. A lerakók egy részén a fásítást, növénytelepítést a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola diákjai végezték.

A sajtótájékoztatón a projektvezető és a kivitelező cég képviselője is megerősítette, még a hét folyamán megkezdik a füvesítést, a következő hét elején pedig a fásítást. A munkálatok jól haladnak, nem lesz probléma a műszaki átadás-átvétellel, csúszás a projektben nem valószínű, így a határidő sem kerül veszélybe.

A hulladéklerakókról Karakas József projektvezető beszélt a Telin TV-nek, melyet az alábbi videón tekinthet meg.

Előző sztori

ÁRKÁD Divatnapok – Helyből a legdivatosabb

Következő sztori

A Szent László-ereklyéről a Telinen