Írjon nekünk

Közélet

Kétnapos pályaválasztási vásár ismét az IH-ban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A hiányszakmák bemutatása az elsődleges célja az idei Pályaválasztási vásárnak, amely október 4-én 10 órakor nyitja meg kapuit az IH Rendezvényközpontban, Szegeden.

A két napos kiállítás és vásár 55 kiállítója a megye valamennyi településéről várja pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat, de a szakképzetlen, vagy szakmájukban elhelyezkedni nem tudó álláskereső fiatalok, és a pályakorrekció előtt álló felnőttek is átfogó képet kaphatnak az elsajátítható, keresett szakmákról. A mindig nagy érdeklődés mellett zajló kétnapos rendezvényre idén is közel ötezer látogatót várnak.

„A végzősök egy része sohasem dolgozik saját szakmájában. Válassz neked való szakmát, amire igény van!” – hirdeti a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hagyományos Pályaválasztási vásárának plakátján. A pályakezdő munkanélküli állapottól, vagy a későbbi, kényszerű átképzéstől óvja meg magát az, aki jól választ munkát, hivatást. Az idei PÁV-on ezúttal 55 kiállító segít döntést hozni a pálya- és iskolaválasztás előtt álló Csongrád megyei fiataloknak: 3 felsőoktatási intézmény, 11 képző- és 28 középfokú intézmény, 10 munkáltató és 3 partner intézmény mutatja be tevékenységét, kínálatát. Olyan egyedi szakmák is lesznek köztük, mint a preparátor (ezt a szakmát egyedül Csongrád megyében lehet megtanulni), vagy a vadászpuskaműves, de a szobrász, keramikus, grafikus, textiltermék-összeállító, kerti munkás, kozmetikus, pék, cukrász, erdészeti szakmunkás, virágkötő, női szabó vagy bőrtárgy készítő szakma fortélyaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az élő szakmabemutatókon, a „SZAKMASZIGETEN”.

Csütörtökön 10-től 17 óráig, pénteken 10-től 16 óráig tart a program, amelynek keretében a pályaorientációt segítő természettudományos érdeklődést kutatja majd az egyetem által szervezett „KIS TUDÓS SAROK”, de lesz számítógépes képességvizsgálat, és nyelvi szintfelmérés is. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény minden bizonnyal az „ÉRTÉK-TREND” című beszélgetés lesz október 5-én, pénteken, fél 11-től Kammerer Zoltán és Storcz Botond olimpiai és világbajnok kajakozók a sikerhez vezető út állomásait mutatják be.

A külföldi képzések, ösztöndíjak iránt érdeklődők mindkét napon a Nemzeti Pályainformációs Központ munkatársait kereshetik, a külföldi munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatosan pedig az EURES standjánál kaphatnak információkat. Ezen kívül a színpadon a kiállító oktatási intézmények produkciói, divatbemutató és frizura-show is várja a látogatókat.

A szokásoknak megfelelően a két nap alatt számos előadás is elhangzik a szakképzés jövőjével kapcsolatban, többek között a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma közoktatási szakembereitől.

A Pályaválasztási Vásár programját csütörtökön, október 4-én, 10 órakor indítja útjára B. Nagy László kormánymegbízott és Zámbó Anita a Csongrád Megyei Munkaügyi központ vezetője.

Közélet

Jó időben a belvárosban piknikeznek a hajléktalanok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egyikük a kutyájával próbálja nagyobb alamizsnára sarkallni a járókelőket.

Tovább olvasom

Közélet

Módosul a buszmenetrend az őszi ünnepnapok idején

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Október 23-án és november 1-jén kell odafigyelni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Folytatódik Czeglédy Csaba és társainak ügye a Szegedi Törvényszéken

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A bíróság megváltozott összetételű tanácsa négy napra tűzött ki előkészítő ülést.

Tovább olvasom

Aktuál