Közélet

Elkészült az aszálystratégia konzultációs anyaga

Elkészült az aszálystratégia konzultációs anyaga

2012. október 20., szombat
Elkészült az aszálystratégia konzultációs anyaga

A kormány által megtárgyalt aszálystratégia alapján a vízügyi feladatok komplex kezelése érdekében elkészült a Vízgazdálkodási, Öntözési és Aszálykezelési Stratégia konzultációs anyaga - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére.

A dokumentumról még az ősz folyamán társadalmi egyeztetés kezdődik, amelynek során valamennyi érintett kifejtheti véleményét, állást foglalhat a felvetődő kérdésekkel kapcsolatban. A társadalmi vita eredményeinek ismeretében és ajánlásainak beépítésével készítik el a részletes stratégiai dokumentációt a jövő év közepéig. Az elkészült konzultációs dokumentum a vízgazdálkodás valamennyi területére kiterjedően foglalja össze a főbb feladatokat. Többek között kitér a korszerű vízkészlet-gazdálkodásra, a vizek mennyiségi és minőségi védelmére, a vízvisszatartás lehetőségeire, az aszály elleni hatékony küzdelem és az öntözéses gazdálkodás elősegítéséhez szükséges lépésekre, a korszerű ár- és belvíz elleni védekezésre. A kidolgozandó részletes stratégiai dokumentum alapozza majd meg a rövid és középtávú végrehajtási programot, kiemelt figyelemmel a víz keretirányelvben foglalt határidőkre. A dokumentum egyebek mellett a vízkészlethez igazodó tájhasználatra, a hatékony vízfelhasználásra, az aszálykockázat kezelésére, víztakarékos technológiák bevezetésére és a szükséges támogatási rendszerek kiépítésére is tesz javaslatokat - olvasható a tájékoztatóban. A kormány e hónap elején határozatban hívta fel az érintett minisztereket, hogy dolgozzák ki a Nemzeti vízgazdálkodási, öntözési és aszálystratégiát és annak részletes cselekvési programját jövő év június 30-ig. A végrehajtásért a vidékfejlesztési, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter felel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.