Közélet

Cserélik a Dömötör torony cserepeit + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Cserélik a Dömötör torony cserepeit + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2012. október 27., szombat
Cserélik a Dömötör torony cserepeit + FOTÓK (FRISSÍTVE)

A Dömötör torony állagmegóvási munkálatainak első szakasza kezdődött meg pénteken, emelődarus autóval vonultak ki a munkások a területre, a törött cserepeket cserélik, a peremrészek kiesett tégláit pótolják.

Szeged város címzetes főjegyzője,

Mózes Ervin

arról tájékoztatta portálunkat, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábban úgy határozott, hogy a Dömötör tornyon három ütemben kell elvégezni állagmegóvó munkálatokat. Idén az első ütem feladatait, a cserepek pótlását, kicserélését, vakolást, hiányzó téglák pótlását kell elvégezni, jövőre pedig másik két ütem előírásait. Az önkormányzat úgy döntött, hogy zárt pályázaton, az egyházak részére meghirdeti eladásra a műemléket. Az eladásról a közgyűlés döntött 2012 májusában, s a közgyűlési határozat szerint a zártkörű pályázaton a katolikus egyház és legalább kettő vagy három katolikus „belső egyházi jogi személy" vesz részt. Így valószínű, hogy jövőre a további felújítási munkálatokat az új tulajdonos végzi majd el. A városüzemeltetés iroda vezetője,

Molnár László

a további részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy a most elvégzendő munkálatokkal - melyekkel november 1-jéig végeznek - a vizesedést akadályozzák meg, mert a cserepek, a párkány sérülései miatt beázott a torony. Az örökségvédelmi hivatal a második ütemben a teljes felújítás terveinek elkészítését írta elő, ennek 2013 novemberéig kell elkészülnie, a harmadik ütem pedig a teljes felújítás munkálatait jelenti, ezt 2014 novemberében kell befejezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.