Közélet

A kormány kitart gazdaságpolitikája mellett

A kormány kitart gazdaságpolitikája mellett

2012. október 22., hétfő
A kormány kitart gazdaságpolitikája mellett

A kormány az Európai Unió bírálata ellenére kitart gazdaságpolitikája mellett - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A nemzetgazdasági miniszter ezt arra reagálva mondta, hogy a kormány pótlólagos költségvetési kiigazítást jelentett be azt követően, hogy az Európai Unió jelezte, nem látja biztosítottnak a 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiánycél jövő évi teljesülését. A miniszter kijelentette: az unió döntése mögött egy "erős politikai küzdelem van", mivel "nagyon sokaknak nem tetszik a magyar gazdaságpolitika". "Brüsszelben rosszul is számoltak,... de e mögött vannak politikai megfontolások is" - mondta. Matolcsy György úgy fogalmazott: a miniszterelnök és a kormány is egészen világosan jelzi majd a következő időszakban, hogy "egy jottányit nem tágítunk azoktól a magyar politikai vonalaktól, hogy a nyugat hibásan kezeli a válságot". Mint mondta, a kormány nem hajlandó "hibás receptekre és megszorító csomagokra" építeni politikáját, mivel az "sem az embereknek, sem a jövő szempontjából nem jó". A nemzetgazdasági miniszter egyben abbéli várakozásának adott hangot, hogy előbb utóbb más uniós államokban is polgárjogot nyerhet a magyar gazdaságpolitika. Példaként említette a bankadót, amelyet - mint mondta - először Magyarországon vezettek be, s most már több mint tíz uniós országban is alkalmaznak. Matolcsy György a rádióinterjúban szólt a kormány gazdaságpolitikájának távlati célkitűzéseiről is. Elmondta: a kormány beépítette a Wekerle Sándor Tervet a 2014-2020. évi uniós költségvetéshez tartozó fejlesztési stratégiájába. Kiemelte: a Wekerle Sándor Terv civil kezdeményezésként jött létre, s a kormánynak "az a feladata, hogy álljon oda minden jó kezdeményezés mögé". A fejlesztési stratégiával kapcsolatban kijelentette: felmerült, hogy a víz - amely a 21. század egyik legnagyobb gondja -, központi szerepet kapjon a tervekben. Kell egy "kék program", amely megnyeri Magyarország számára a kárpát-medencei víz hasznosítását is - tette hozzá. A Kárpát-medence lesz Európa leggyorsabban fejlődő területe. "Egy századnyi kihagyás után most van először lehetősége arra, a Kárpát-medencének, hogy újból okosan összenőjön" - mondta a miniszter, utalva arra, hogy egész Európa a nemzetek együttműködésével lett gazdag.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.