Közélet

Zrínyiért mozdult meg a kritikus tömeg + FOTÓK

Zrínyiért mozdult meg a kritikus tömeg + FOTÓK

2012. szeptember 22., szombat
Zrínyiért mozdult meg a kritikus tömeg + FOTÓK

Tizenhárom és fél kilométert kerekezett Szeged utcáin a Critical Mass 1500-2000 résztvevője, köztük egy ifjú pár is. A bringások ezúttal a Zrínyi utca kerékpározhatóvá tételéért tekertek, hiszen a Dóm tér lezárásakor nincs hol biciklizniük a belvárosban.

Az Európai Autómentes Napon délelőtt 11 órakor volt az esküvője a CM főszervezőjének, így családtagjaik és barátaik kíséretében vettek részt a szombati biciklis demonstráción. „Az évfordulónk szeptember 21-én van, így a Critical Mass egy bónusz az esküvőnk napján. Korábban én is voltam rendezője a kerékpáros felvonulásnak, így rengeteg barátunk van itt, rendkívül jó hangulatú ez a nap számomra” – fogalmazott

Kovács Hajnalka

, aki hófehérben tekerte végig a távot, igaz menyasszonyi ruha uszályos szoknyáját lecserélte, hogy tudjon biciklizni. „Nekünk kerékpárosoknak akkor van problémánk, amikor a Dóm teret lezárják, most is rendezvény van a téren, s gyakorlatilag nincs olyan út a belvárosban, ahol át lehetne haladni kerékpárral, több száz méteren tolni kell a bicikliket. Azt gondoljuk, hogy egy szűk belvárosi utcában a gyalogosoknak, a tömegközlekedésnek és a kerékpárosoknak kellene kedvezni, ezzel szemben egy sarokra a parkolóháztól tele van a Zrínyi utca parkolókkal, s az út szélén álló autók olykor a még villamost is akadályozzák” – magyarázta

Csüllög Imre

rendező, miért szeretnék, hogy a Zrínyi utcát használhassák a bringások. Hozzátette, az önkormányzat szakirodájában jelezték ezt a problémát, legutóbb tavasszal írtak nekik, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alatt, tekintettel arra, hogy a Dugonics tér és a környező utcák is fel vannak bontva, tegyék lehetővé, hogy a Zrínyi utcán lehessen kerékpározni. Nem történt azonban lépés ez ügyben, ezért az Autómentes Napon erre a problémára szerették volna ismét felhívni a figyelmet.

Barnáné Sisák Gyöngyi

egy hónapja költözött Szegedre. Rendszeresen kerékpárral közlekednek, s azt tapasztalja, nagyon figyelmesen kell közlekedni, hiszen akik jól ismerik a várost, nagyon bátran közlekednek. Úgy véli, az ilyen rendezvények amellett, hogy megmozgatják az embereket, arra is jók, hogy kedvet csináljanak a biciklizéshez. Rendszeresen kerékpározik

Dobóczky Zsolt

is, a mérnök-tanár évek óta részt vesz a Critical Mass programjain. „A megfogalmazott célokkal is egyet szoktam érteni, a Dóm tér kerékpárosok számára használhatatlan, gyakorlatilag a kerékpáros szezonon kívül használható” – mondta el portálunknak a fotóművész.

Deilinger József

is minden nap biciklizik, s azt tapasztalja, hogy az autósok többsége udvarias, de a kerékpárutak állapotán lenne mit javítani. A hagyományosan bringaemeléssel is fűszerezett, a Zrínyi utca „felszabadításáért” rendezett kerékpáros felvonuláson a rendezők becslése szerint 1500-2000 ember vett részt az Európai Autómentes Napon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.