Zrínyiért mozdult meg a kritikus tömeg + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenhárom és fél kilométert kerekezett Szeged utcáin a Critical Mass 1500-2000 résztvevője, köztük egy ifjú pár is. A bringások ezúttal a Zrínyi utca kerékpározhatóvá tételéért tekertek, hiszen a Dóm tér lezárásakor nincs hol biciklizniük a belvárosban.

Az Európai Autómentes Napon délelőtt 11 órakor volt az esküvője a CM főszervezőjének, így családtagjaik és barátaik kíséretében vettek részt a szombati biciklis demonstráción. „Az évfordulónk szeptember 21-én van, így a Critical Mass egy bónusz az esküvőnk napján. Korábban én is voltam rendezője a kerékpáros felvonulásnak, így rengeteg barátunk van itt, rendkívül jó hangulatú ez a nap számomra” – fogalmazott Kovács Hajnalka, aki hófehérben tekerte végig a távot, igaz menyasszonyi ruha uszályos szoknyáját lecserélte, hogy tudjon biciklizni.

„Nekünk kerékpárosoknak akkor van problémánk, amikor a Dóm teret lezárják, most is rendezvény van a téren, s gyakorlatilag nincs olyan út a belvárosban, ahol át lehetne haladni kerékpárral, több száz méteren tolni kell a bicikliket. Azt gondoljuk, hogy egy szűk belvárosi utcában a gyalogosoknak, a tömegközlekedésnek és a kerékpárosoknak kellene kedvezni, ezzel szemben egy sarokra a parkolóháztól tele van a Zrínyi utca parkolókkal, s az út szélén álló autók olykor a még villamost is akadályozzák” – magyarázta Csüllög Imre rendező, miért szeretnék, hogy a Zrínyi utcát használhassák a bringások. Hozzátette, az önkormányzat szakirodájában jelezték ezt a problémát, legutóbb tavasszal írtak nekik, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alatt, tekintettel arra, hogy a Dugonics tér és a környező utcák is fel vannak bontva, tegyék lehetővé, hogy a Zrínyi utcán lehessen kerékpározni. Nem történt azonban lépés ez ügyben, ezért az Autómentes Napon erre a problémára szerették volna ismét felhívni a figyelmet.

Barnáné Sisák Gyöngyi egy hónapja költözött Szegedre. Rendszeresen kerékpárral közlekednek, s azt tapasztalja, nagyon figyelmesen kell közlekedni, hiszen akik jól ismerik a várost, nagyon bátran közlekednek. Úgy véli, az ilyen rendezvények amellett, hogy megmozgatják az embereket, arra is jók, hogy kedvet csináljanak a biciklizéshez. Rendszeresen kerékpározik Dobóczky Zsolt is, a mérnök-tanár évek óta részt vesz a Critical Mass programjain. „A megfogalmazott célokkal is egyet szoktam érteni, a Dóm tér kerékpárosok számára használhatatlan, gyakorlatilag a kerékpáros szezonon kívül használható” – mondta el portálunknak a fotóművész. Deilinger József is minden nap biciklizik, s azt tapasztalja, hogy az autósok többsége udvarias, de a kerékpárutak állapotán lenne mit javítani.

A hagyományosan bringaemeléssel is fűszerezett, a Zrínyi utca „felszabadításáért” rendezett kerékpáros felvonuláson a rendezők becslése szerint 1500-2000 ember vett részt az Európai Autómentes Napon.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: bevette a Dunakanyart a Pick

Következő sztori

Jó arcokat keres a SZEGEDma: Táborosi Ajnácska