Egészség

Október második felétől elérhetők az influenza elleni ingyenes vakcinák

Október második felétől elérhetők az influenza elleni ingyenes vakcinák

2012. szeptember 27., csütörtök
Október második felétől elérhetők az influenza elleni ingyenes vakcinák

Október második felétől lesznek elérhetők azok az influenza elleni vakcinák, amelyeket a rizikócsoportba tartozók ingyen kaphatnak meg - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A közlés szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmaz az influenza elleni vakcina. Ez az oltóanyag egy évre nyújt védelmet a megbetegedés ellen. A nem ingyenes oltóanyagok közül már van olyan, amelyet meg lehet vásárolni a gyógyszertárakban. Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek influenza elleni ingyenes védőoltásban - tették hozzá. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és a gyerekek, továbbá azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben élnek, illetve dolgoznak. A hathónaposnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak influenza elleni védőoltást. Ilyen esetben a család többi tagja biztosíthat közvetett védelmet a babának azzal, hogy magukat beoltatják - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Ócsai Lajos

, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a B vírus tavaly több olyan embernek okozott megbetegedést, aki beoltatta magát, ezért az idei szezonra újabb komponenssel módosult az oltóanyag. A járványügyi főorvos kiemelte: a védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, és akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést. Az oltással kapcsolatos kockázatok nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések okozhatnak. Mint elmondta: az előző szezonban összesen 22 nem kívánatos mellékhatást jelentettek: például lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, végtagfájdalmat, bőrpírt, kiütéseket. Ezek mellett egy 62 és egy 73 éves férfi halála ügyében indítottak vizsgálatot; kiderült, mindkettejüknek több alapbetegségük is volt, és haláluk nem hozható összefüggésbe a védőoltással - közölte a főosztályvezető. Ócsai Lajos azt is elmondta: az influenzás megbetegedések súlyossága - a H1N1-járványtól eltekintve - évek óta nem változott. Évente átlagosan 200 ezer-500 ezer ember hal meg a világon influenza következtében. Magyarországon az előző szezonban 350 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, és nagyjából ugyanennyien lehettek azok, akik megbetegedtek, de nem mentek orvoshoz. Magyarországon az influenzával összefüggő halálesetekről a tavalyi szezonban nem készült adatgyűjtés - mondta a főorvos. Ismertetése szerint, bár tavaly nagyon későn indult, általában december elején veszi kezdetét az influenzaszezon. A karácsonyi szünet idején van egy enyhülés, majd januárra-februárra éri el csúcspontját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.