Közélet

Lézeres harcászati gyakorlat Sándorfalván és Dócon + FOTÓK

Lézeres harcászati gyakorlat Sándorfalván és Dócon + FOTÓK

2012. szeptember 18., kedd
Lézeres harcászati gyakorlat Sándorfalván és Dócon + FOTÓK

Lézeres szimulációs rendszerre épített, 32 órás harcászati gyakorlatot tartott a Bocskai lövészdandár Dóc és Sándorfalva közelében. A hadműveletben közel 350 katona vett részt.

Lézeres szimulációs rendszer használatával egybekötött 32 órás harcászati gyakorlaton vett részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított MH ZHCS (Zászlóalj Harccsoport) kijelölt állománya szeptember közepén. Az intenzív és összetett feladatokból álló gyakorlatot Dóc, illetve Sándorfalva közelében tartották. A közel 350 résztvevő többsége lövész katonákból állt, de aktívan közreműködött a zászlóalj aknavető szakasza mellett a törzstámogató század is. A kiképzés elején két, egymással szemben álló csoportra osztották szét a katonákat: kékekre és pirosakra. A parancsnokok cselekvési szabadságát az biztosította, hogy az alegységek nem egy előre megtervezett harcot vívtak meg egymással, hanem azonnal, a helyszínen kellett minden eseményre - mint például ellenséges felderítő katonák megjelenésére - reagálni. Az alapvető támadási és védelmi feladatok irányítására és tervezésére mindkét fél zászlóalj vezetési pontot (TOC - Tactical Operation Centre) állított fel. A kiképzésen résztvevők tevékenységét a sérülések imitálására is alkalmas MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer tette még életszerűbbé. Az amerikai hadsereg által kifejlesztett rendszer lényege, hogy vaklőszeres tüzelésnél a fegyver egy jelet bocsájt ki. Találat érzékelésekor a megcélzott katona sisakjára, illetve a testére szerelt jelvevő sípoló hangot ad ki. „Halálos” lövésnél a találatot kapott katona lézeres egysége azonnal kikapcsol, így attól kezdve számára befejeződik a harc. Az egyes küldetések végén a kiesett állomány „újraélesztésére” csak a saját TOC közelében volt lehetőség. A gyakorlat levezetéséért felelős

Tarjáni Attila

százados elmondta: „A MILES rendszer alkalmazásával a harci morál javítására is képesek vagyunk, hiszen a katonák így sokkal komolyabban veszik a harctéri mozgásokat.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.