Közélet

Jövő szerdán ismét borral telik meg a Dóm tér

Jövő szerdán ismét borral telik meg a Dóm tér

2012. szeptember 13., csütörtök
Jövő szerdán ismét borral telik meg a Dóm tér

Látványos szüreti felvonulással veszi kezdetét szeptember 19-én a Bor tér programsorozat, amelyen több mint hatvan borász kínálja majd nemes nedűjét a borkedvelőknek Szeged legpatinásabb terén.

A tavaszi borfesztiválok népszerűségén felbuzdulva tavaly változtatta először Bor térré a Dóm teret a Szegedi Városkép Kft., hogy az őszi szüret idején is megünnepelje Szeged e nemes nedűt.

Licsicsányi Ilona

ügyvezető portálunknak elmondta, az a cél vezérelte őket, hogy ne csak egy ivásról szóló rendezvény legyen a város legpatinásabb terén, éppen ezért kulturális programokkal színesítették a kínálatot. Idén sem lesz másként, több különleges kiállítással is készülnek. „Kevesen tudják, hogy bár Szeged ma már nem tartozik a bortermelő vidékek közé, de 100-120 évvel ezelőtt óriási szőlőültetvények voltak környékünkön, ezért sem véletlen, hogy a bor szeretete ilyen mélyen gyökerezik a szegediekben. Érdekesség, hogy 100 évvel ezelőtt itt Szegeden volt az első országos szőlészeti- és borkiállítás, ahol már bort is kóstolhattak az emberek. Azt a rendezvényt méltán nevezhetjük ezt a borfesztiválok elődjének” – nyilatkozta Licsicsányi Ilona. Tavaly 55 borász láttak vendégül a borkedvelőket, idén már több mint hatvanan képviseltetik magukat az ország minden területéről, így például a Frittmann Borászat, a Polgár Pincészet, a Pannonhalmi Apátság Pincészet pedig fővédnökként vesz részt a rendezvényen. Az Év Pincészete is elfogadta a szervezők meghívását, így a szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pince nedűi is megkóstolhatók lesznek a Dóm téren.

Kiállításokkal és kézműves portékákkal is várják a vendégeket

Nem csak a kiállító borászok számában bővül idén a rendezvény, idén több mint húsz kézműves állít ki, lesz többek között mézes, kovács, szűcsök és fafaragó is. „A ruszti aszútól a plébánosig” címmel történeti borvidékeink borcímkéiből nyílik kiállítás és egy korabeli szegedi kocsma hangulatát is megismerhetik mindazok, akik ellátogatnak a Bor térre.

Simon András

néprajzkutatótól megtudtuk,

Mód László

kollégájával közösen évről évre a borkultúra más és más szeletét kívánják bemutatni. Ezúttal a Szent Vince Borrend nagymesterének,

Fülöp Mihálynak

a több tízezres borcímkegyűjteményéből válogattak ki mintegy százötven darabot, melyeken az 1870-es évektől 1918-ig jelennek meg a történelmi Magyarország borvidékei Zalától az erdélyi borvidékeken át egészen Szerémségig. „Az Alföldön hagyományosan boros kamrákban tárolták a gazdák a bort, hiszen például a magas talajvízszint miatt sem lehetett pincéket kialakítani. Ezeknek a hangulatát kívánjuk feleleveníteni egy berendezett boros kamrával, s ehhez kapcsolódóan egy kocsmával” – részletezte a néprajzkutató. A gyűjtőmunkában

Szanka József

is segédkezett, hogy be tudják mutatni, milyen is volt egykor Szeged környékén egy-egy házi kapualjban lévő ivóhelyiség. Visszaváltható üvegpohár idén is lesz, illetve címerrel ellátott, amit megvásárolhatnak a vendégek. Licsicsányi Ilonától megtudtuk, a fröccsözőkre is gondoltak, háromdecis poharat is vásárolhatnak a Bor térre kilátogatók. Szüreti felvonulással veszi kezdetét az idei programsorozat szeptember 19-én, a Reök-palota elől lovaskocsikkal és hordókkal vonulnak fel a városon népdalkörök és néptáncosok 17.30-tól. A boros kavalkád aztán egészen jövő vasárnapig, szeptember 23-áig tart. A Dóm térre kilátogatók találkozhatnak majd a SZEGEDma.hu és a Telin TV csapatával is, hiszen az eseménysorozat médiatámogatójaként természetesen mi is jelen leszünk.

A Bor tér részletes programja itt található!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.