Sport

Drasztikusan emelnék az aktívan sportolók számát

Drasztikusan emelnék az aktívan sportolók számát

2012. szeptember 28., péntek
Drasztikusan emelnék az aktívan sportolók számát

Orbán Viktor szerint a kormány célja, hogy öt éven belül a mai 9 százalékról 20 százalékra, tíz éven belül pedig 30-35 százalékra emelje az aktívan, hetente legalább kétszer fél órát sportoló magyar lakosok számát.

A miniszterelnök erről a Budafoki Munkás Testedző Egyesület (BMTE) megalakulásának századik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen beszélt, hangsúlyozva, a kormány még az ősszel kidolgozza a nem látvány-csapatsportágak új támogatási rendszerét. A kormányfő hangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a fiatalok és az egész magyar társadalom többet mozogjon, rendszeresebben sportoljon. Mint mondta, ezen cél elérésének kiemelten fontos lépése volt a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban idén szeptembertől. A gyerekek testmozgására óriási szükség van, mivel a felmérések szerint hazánk az EU négy legkevesebbet sportoló nemzete között van, a fiataloknak pedig mindössze 38 százaléka végez rendszeres testmozgást - fejtette ki

Orbán Viktor

, aki szerint ezen mindenféleképpen változtatni kell, amiben szerinte a BMTE-hez hasonló sportegyesületek lehetnek a legfőbb szövetségesei a kormánynak. A miniszterelnök szólt arról is, hogy miközben egész Európában súlyos gazdasági válság van, addig "Magyarországon arról szólnak a hírek, hogy olimpikonjainkat tisztességesen elismerjük, bevezetjük a mindennapos testnevelést, létesítményeket építünk és sportot támogató új adórendszert vezetünk be".

Orbán Viktor külön kitért az új társasági adókedvezményre, amelyet az úgynevezett látvány-csapatsportágakban lehet igénybe venni. Tájékoztatása szerint a legnépszerűbb amatőr és utánpótláscsapatok eddig több mint 33 milliárd forintot használtak fel 1550 sportfejlesztési program keretében, az ország 3150 településéből pedig 744 helyen éltek ezzel a lehetőséggel. A kormányfő kijelentette, még idén ősszel kidolgozzák azt az új támogatási rendszert, amelyet az öt látványsportágon kívüli egyesületek is igényelhetnek. Orbán Viktor beszédében hosszasan méltatta a budafoki sportegyesületet, mint mondta, a kisebbek iránt érzett tisztelet hozta a rendezvényre, hiszen szerinte a kisebb egyesületek tartják vállukon az egész magyar sportot. "Kicsik nélkül, szertárosok nélkül, intézők nélkül, takarítók nélkül, vagy a szerelést mosó asszonyok nélkül nincsenek magyar olimpiai bajnokok" - fogalmazott. Elmondta, a BMTE sporttelepén száz év és a magyar sport aranykora tekint ránk vissza, itt játszott ugyanis például

Zakariás József

, az aranycsapat tagja,

Mezey György

korábbi labdarúgó szövetségi kapitány és itt kezdte pályafutását az 1955-ben Európa-bajnok

Simon János

kosárlabdázó is. A miniszterelnök beszéde elején külön köszöntette az ünnepségen szintén megjelent

Risztov Éva

olimpiai bajnok hosszútávúszót, akiről azt mondta, Londonban olyat győzelmet aratott, amilyet "soha életünkben nem láttunk még".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.