Írjon nekünk

Egyház

Az idén is kisebb összeghez jutnak az egyházak az szja egy százalékából

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Bár többen ajánlották fel adójuk egy százalékát az idén az egyházak számára, általában jelentősen csökkent az ebből származó összeg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn tette közzé a honlapján – egyebek mellett – azoknak az egyházaknak a listáját, amelyek javára magánszemélyek érvényesen legalább 100 forintot ajánlottak fel személyi jövedelemadójukból. Az adatokból az derül ki, hogy az egyházi felajánlások terén a tavalyi tendencia folytatódott, vagyis több felajánlásból összességében kisebb összeghez jutnak az egyházak.

A Magyar Katolikus Egyház részére a 2011. évre vonatkozó idei adóbevallás során 2 milliárd 297 millió 717 ezer forintot ajánlott fel 605 700 ember. Tavaly ez az összeg 2 milliárd 850 millió 747 ezer forint volt (601 695 adózótól). A Magyarországi Református Egyház számára juttatott összeg is csökkent: a múlt évi 1 milliárd forint után az idén 832 millió 779 ezer forintot ajánlott fel 210 708 magánszemély (2011-ben 207 ezer 12 ember adományozott a református egyháznak).

A Magyarországi Evangélikus Egyház 2012-ben 239 millió 290 ezer forinthoz jut hozzá 54 504 támogatója által; tavaly 54.429-en 300 millió 746 ezer forinttal segítették az egyházat. A Magyarországi Baptista Egyház 89 millió 606 ezer forintos támogatással a negyedik legnagyobb összeget kapja idén az egyszázalékos felajánlásokból. Az egyház hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel: felajánlóiknak száma 19 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége 87 millió 166 ezer 446 forintot, a Hit Gyülekezete 57 millió 192 ezer 466 forintot kap idén támogatóitól. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) részére 5827 magánszemély 40 millió 347 ezer forintot ajánlott fel. Tavaly kettővel többen támogatták a szövetséget, akkor jóval nagyobb összeget, 65 millió 204 ezer forintot juttattak az egyháznak. A NAV által múlt hét kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint már harmadik éve csökken a személyi jövedelemadóból (szja) érvényesen felajánlott 1+1 százalékos összeg: míg két éve még 17,19 milliárd, tavaly 15,9 milliárd, az idén már csak 12,45 milliárd forintra számíthatnak a kedvezményezettek.

A civil szervezetek, az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat számára egyaránt kevesebb felajánlás érkezett mint tavaly, és az szja-kulcs változása miatt az idén csökkent a felajánlható összeg is. Az érvényes 3,180 millió nyilatkozat 32 százalékában egyházak és május 20-ig technikai számmal rendelkező szervezetek javára rendelkeztek az adózók. A 31 egyház mindegyikére érkezett felajánlás, összességében 3,84 milliárd forint.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szeptember 6-án azt mondta: idén húsz százalékkal csökkent a Magyar Katolikus Egyház számára szja-ból felajánlott egyszázalékos összeg az előző évhez képest, miközben a felajánlók száma nem lett kevesebb. Ebből látszik, hogy az adóügyi változások érzékenyen érintik az egyházakat is – fogalmazott. Hozzátette: az inflációra vonatkozó adatot utólag csökkentették, ezért a járadékalapból – amelyet az infláció alapján számítanak ki – érkező összeg is csökken, ami az év utolsó szakaszában jelentős bevételkiesést jelent majd.

A parlament tavaly december 30-án fogadta el az egyházügyi törvényt, amelyben 14 egyházat ismert el, majd február 26-án döntött az elismert egyházak körének kibővítéséről. A magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, 1998 óta pedig 1+1 százalékát a törvényben megjelölt kedvezményezetteknek.

Kommentek

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. Kommentek

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál