Átfogó közoktatási környezeti nevelési program indul

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átfogó közoktatási környezeti nevelési program indul, amelynek célja, hogy új fejezetet nyisson a hazai környezetkultúra és környezetetika területén – közölték a program kezdeményezői az MTI-vel.

A Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (Kokosz), valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által indított program keretében négy év alatt csaknem 430 ezer óvodáshoz és diákhoz jut majd el a szakemberek által összeállított tananyag, közülük is mintegy 14 ezer gyerek vehet részt erdei iskolai vagy óvodai foglalkozáson.

A tananyagfejlesztéssel 27 500 pedagógusnak, környezeti nevelőnek nyújtanak segítséget a jövő generáció szemléletformálásához.

A program – mint írták – megalapozza és továbbfejleszti a fenntartható életmód és az ehhez szükséges viselkedésminták elsajátítását, gyakorlatba átültetését, továbbá tartalmazza az európai természetvédelem sarokkövének számító Natura 2000 hálózat népszerűsítését és a döntéshozók szemléletének formálását is.

A kezdeményezés elindítói különösen fontosnak tartják azoknak a csoportoknak a képzését, amelyek hivatásuknál fogva szoros kapcsolatban élnek a természettel és a védett területekkel. A program így 25 ezer gazdálkodó ismeretének bővítését is célul tűzte ki. A Natura 2000 területek szerepének hangsúlyozására a partnerek kampányt dolgoztak ki, multimédiás kiadványok készülnek, és megújul a www.natura.2000.hu oldal is.

Mécs Csaba, a Kokosz elnöke a közlemény szerint hangsúlyozta: a program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményez az erdei iskolai szolgáltatók és a pedagógusok között, ezzel több ezer gyereknek biztosítva a gyakorlati tapasztalatok megszerzését.

Előző sztori

A rőzseköteg súlya – Hajnóczy Péter: A herceg

Következő sztori

Viharos szél országszerte, Szegeden némi enyhülés