Gazdaság

A tönk szélén a magyar zöldség-gyümölcs ágazat

A tönk szélén a magyar zöldség-gyümölcs ágazat

2012. szeptember 21., péntek
A tönk szélén a magyar zöldség-gyümölcs ágazat

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint a tönk szélére került a magyar zöldség-gyümölcs ágazat az utóbbi évek extrém időjárási és gazdasági viszonyai miatt.

Mártonffy Béla

pénteken az MTI-nek azt követően beszélt, hogy a FruitVeB csatlakozott a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű szerveződéshez, amelynek célja az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentése. A szerveződés több mint 20 szakmai szervezetet és vállalatot tömörít, és olyan megoldásban érdekelt, hogy az áfacsökkentés semleges hatású legyen az állami költségvetésre nézve. A fórum készíttetett egy tanulmányt az Ernst & Young tanácsadó céggel a tagok által rendelkezésre bocsátott adatok alapján. Ez rámutat, hogy az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos nagyszabású áfacsalás bénítja meg a területet, több mint 128 milliárd forint bevételtől esik el évente a magyar költségvetés. Ennek az áfakiesésnek a jelentős hányada, mintegy 50 milliárd forint a zöldség-gyümölcs szektorra esik - mondta a FruitVeB elnöke. Mártonffy Béla szerint ez a helyzet ellehetetleníti a zöldség-gyümölcs szektort. A feketegazdaság aránya az ágazatban becslések szerint átlagosan 40-50 százalék, és az utóbbi években egyre erősödik. Emiatt a legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések (tész) működése került veszélybe, ugyanis a termékek egyre magasabb áfa-tartalma miatt versenyképtelenné váltak a piacon. Az utóbbi időben pedig a gabonapiaci fordított áfa megjelenése miatt az ágazatban jól érzékelhetően felerősödött a feketegazdasági tevékenység. Így mára a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban a legális szereplők tevékenysége lényegében leblokkolt. Elmaradnak a szükséges fejlesztések, mivel a legálisan gazdálkodóknak nincs anyagi erejük arra, hogy az unió által is finanszírozott fejlesztési programokban részt vegyenek. Ezzel versenyképességük szenved újabb csorbát, amit az is mutat, hogy az ágazat teljesítménye elmarad a lehetőségektől. A magyar zöldség-gyümölcs ágazat átlagosan évi 2,5 millió tonna áru megtermelésére képes, ám az utóbbi években átlagosan a megtermelt mennyiség 2,0-2,2 millió tonna volt. Mártonffy Béla a szakértői véleményekre hivatkozva elmondta: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat lehetséges teljesítményének csak mintegy 30-40 százalékát produkálja. A FruitVeB elnöke szerint a magyar termelők gyakran már a reális igényeket sem tudják kielégíteni. Pedig a feltételek javításával belátható időn belül 800 ezer - 1 millió tonnával lehetne több zöldséget, gyümölcsöt termelni Magyarországon. A FruitVeB ezért is szorgalmazza az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentését, és tagja kíván lenni annak a terméktanácsi vezetőkből álló tárgyalóküldöttségnek, amely az illetékes minisztériumok képviselőivel kezdeményez megbeszéléseket az áfacsökkentés lehetőségéről - mondta Mártonffy Béla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.