A magyar nukleáris iparral ismerkedett Indonézia

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felkereste a Paksi Atomerőművet az atomerőmű-építést fontolgató Indonézia nukleáris ügynökségének vezetője, hogy megismerje az atomenergia békés célú felhasználásnak magyarországi gyakorlatát -tájékoztatott hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

As Natio Lasman, az Indonéz Nukleáris Ügynökség elnöke és helyettesei a Paksi Atomerőművet szeptember 15-én keresték fel Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára és Csuday Balázs rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ-képviselő meghívására.

A látogatás célja a két ország közötti szakmai kapcsolattartás elmélyítése, az együttműködési lehetőségek feltérképezése volt az atomenergia békés célú alkalmazása területén – közölte a tárca. A küldöttség megtekintette a Tájékoztató és Látogatóközpontot, a 4. blokki reaktorcsarnokot, valamint a Karbantartó és Gyakorló Központot. A minisztérium közlése szerint az indonéz vendégek átfogó képet kaptak a magyar nukleáris ipar helyzetéről és aktuális feladatairól házigazdáik előadásában.

A szakemberek rendkívül eredményesnek ítélték látogatásukat, és kifejezték készségüket arra, hogy a magyar nukleáris ipar tapasztalatait a hatósági szabályozás területén is hasznosítsák – áll a közleményben. Rónaky József, a hazai nukleáris hatóság vezetője a látogatást követően az MTI-nek elmondta, Indonézia most fontolgatja az atomerőmű-építést, felkészülésében Magyarország segítségére tud lenni. A főigazgató hozzátette, természetesen az Országos Atomenergia Hivatal is rendelkezésükre áll ebben.

Az MTI korábban más kapcsolatokról is beszámolt a nukleáris ipar területéről. Legutóbb, szeptember 12-én – szintén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében – vietnami szakemberek nukleáris képzése kezdődött el Magyarországon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részvételével.

Default thumbnail
Előző sztori

A vidékfejlesztési miniszter kitűzte a kamarai választások időpontját

Következő sztori

Futsal: elkapta az UTC a Bikák szarvát + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek