Gazdaság

A magyar nukleáris iparral ismerkedett Indonézia

A magyar nukleáris iparral ismerkedett Indonézia

2012. szeptember 17., hétfő
A magyar nukleáris iparral ismerkedett Indonézia

Felkereste a Paksi Atomerőművet az atomerőmű-építést fontolgató Indonézia nukleáris ügynökségének vezetője, hogy megismerje az atomenergia békés célú felhasználásnak magyarországi gyakorlatát -tájékoztatott hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

As Natio Lasman

, az Indonéz Nukleáris Ügynökség elnöke és helyettesei a Paksi Atomerőművet szeptember 15-én keresték fel Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára és Csuday Balázs rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ-képviselő meghívására. A látogatás célja a két ország közötti szakmai kapcsolattartás elmélyítése, az együttműködési lehetőségek feltérképezése volt az atomenergia békés célú alkalmazása területén - közölte a tárca. A küldöttség megtekintette a Tájékoztató és Látogatóközpontot, a 4. blokki reaktorcsarnokot, valamint a Karbantartó és Gyakorló Központot. A minisztérium közlése szerint az indonéz vendégek átfogó képet kaptak a magyar nukleáris ipar helyzetéről és aktuális feladatairól házigazdáik előadásában. A szakemberek rendkívül eredményesnek ítélték látogatásukat, és kifejezték készségüket arra, hogy a magyar nukleáris ipar tapasztalatait a hatósági szabályozás területén is hasznosítsák – áll a közleményben.

Rónaky József

, a hazai nukleáris hatóság vezetője a látogatást követően az MTI-nek elmondta, Indonézia most fontolgatja az atomerőmű-építést, felkészülésében Magyarország segítségére tud lenni. A főigazgató hozzátette, természetesen az Országos Atomenergia Hivatal is rendelkezésükre áll ebben. Az MTI korábban más kapcsolatokról is beszámolt a nukleáris ipar területéről. Legutóbb, szeptember 12-én – szintén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében – vietnami szakemberek nukleáris képzése kezdődött el Magyarországon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részvételével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.