Gazdaság

A jövő villanyszerelőit képezi az EDF DÉMÁSZ + FOTÓK

A jövő villanyszerelőit képezi az EDF DÉMÁSZ + FOTÓK

2012. szeptember 19., szerda
A jövő villanyszerelőit képezi az EDF DÉMÁSZ + FOTÓK

Egyedülálló programot indított útjára az EDF DÉMÁSZ, hogy felfrissítse a villanyszerelők lassan kiöregedő állományát. A Jedlik Ányos Képzési Programra felvett 11 diák csütörtöktől kezdheti meg tanulmányait.

Lassan húsz éve, 1993 óta megszűnt a hálózati villanyszerelő képzés a szakmunkásképző iskolákban, jelenleg csak épületen belüli villanyszerelés tanulható. A képzett szakemberek hiánya most is érződik, éveken belül pedig kilátástalan helyzetbe juthat a szakma. Ezt a hiányosságot kívánja orvosolni az EDF DÉMÁSZ, ahol egyedülálló képzési programot indítottak a villanyszerelő utánpótlás nevelésére. A társaság által kidolgozott Jedlik Ányos Képzési Program keretén belül a diákoknak lehetőségük van elsajátítani a hálózati villanyszerelés legfőbb elméleti és gyakorlati fogásait, a legtehetségesebbeknek pedig munkaszerződést is átnyújtanak a bizonyítvány mellé.

Jó szakemberek, és jó emberek kellenek

"Pár éve felfedeztük, hogy amíg vezetői pozícióinkat egyre fiatalabbak töltik be, addig a villanyszerelőink lassan egyre öregebbé válnak. A tendencia sajnos semmi jót nem mutatott, így lépnünk kellett, hogy ismét fiatal, jó képességű szakemberek kerülhessenek a szakma vérkeringésébe" - mondta

Hiezl József

vezérigazgató szerda délután az EDF DÉMÁSZ székházában tartott tanévnyitón. Korábban ösztöndíjas rendszerben is gondolkodtak, a program azonban jóval többet ígér ennél. "Célunk, hogy számunkra kiváló villanyszerelőket, a társadalomnak pedig kiváló képességű embereket adjunk" - hangsúlyozta a vezérigazgató. A tavalyi évben Bajáról, Kecskemétről és Szegedről érkező 11 villanyszerelő tanuló töltötte a társaságnál a szakmai tanulóidejét. Ők tanulmányi eredményeik, szakmai elkötelezettségük és szociális helyzetük figyelembevételével pályázat útján kerültek be a programba, és alkotják az első évfolyamot.

Fülöp Ágnes

, az az EDF DÉMÁSZ munkatársa egy korfával is szemléltette a szakma korosodását: a fiatal villanyszerelők száma elenyésző, az állomány nagy részét a 35-40 feletti szakmunkások teszik ki. "Megvizsgáltuk, hogy az elkövetkező 10-20 évben hány szakemberre lesz szükségünk. Számításaink szerint évente 8-10 fős utánpótlás szükséges a szakma biztosításához" - hangsúlyozta Fülöp Ágnes. Csütörtökön veszi kezdetét a 434 órás képzés, melynek az egyik felét szakmai tárgyak, a másikat pedig általános ismereteket biztosító órák adják. A képzés alatt 70 óra angolt is térítésmentesen hallgathatnak a diákok, valamint 80 óra gyakorlati lehetőséget is biztosítanak a számukra - ezt üzemlátogatással és tanpályán fogják eltölteni. Emellett gazdálkodási, informatikai és kommunikációs órákat is hallgatnak majd a diákok. A 2013 májusig tartó képzést követően a legjobban teljesítő szerelőknek az EDF DÉMÁSZ Partner Kft. vagy a Primavill Kft. hosszú távú munkaszerződést ajánl illetve ajánlólevéllel támogatja a fiatalok elhelyezkedését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.