Kultúra

Megszelídíteni az agyagot – egy vásárhelyi fazekas portékái + FOTÓK, HANG

Megszelídíteni az agyagot – egy vásárhelyi fazekas portékái + FOTÓK, HANG

2012. augusztus 13., hétfő
Megszelídíteni az agyagot – egy vásárhelyi fazekas portékái + FOTÓK, HANG

A fazekassághoz kitartás kell, és nagyon kell szeretni, csak úgy lehet igazán jól csinálni, ha megtanuljuk legyőzni az agyagot – vallja Ambrus Sándor vásárhelyi fazekasmester, népi iparművész, aki hatvan-hetven alkotásával érkezett a Somogyi-könyvtár Hungarikum Fesztiválhoz kötődő tárlatára.

A kiállított Ambrus-darabok átfogják a vásárhelyi kerámiák teljes stílusspektrumát: láthatók a fehér alapon kékkel készült edények, a csúcsiak, a sárgásbarnászöld tabáni stílusúak, a zöldek pedig az újvárosiak – magyarázta portálunknak a mester. Szép munka valamennyi, s bár most vitrinben állnak, valaha mind használati tárgyak voltak. Egy gyártyamártó edényről a mester elmondja, rendkívül fontos eszköznek számított az 1700-as években, amikor még másként nem lehetett megoldani a világítást, gyertyát kellett önteni. A birkafaggyút beletették az edénybe, majd azt egy forróvízű üstbe rakták, mire a faggyú megolvadt. Egy gombra madzagot kötöttek, azt belelógatták, a faggyú rátapadt, és hidegvízbe mártogatták, hogy rádermedjen – így hízott a gyertya. Több ilyen edénynek is kellett lennie a tanyán, mert ha az egyik eltört, azonnal elő kellett venni a másikat.

Bugyiga és kalamáris

Megyünk tovább: locsoló. A padlózat földes volt a régi világban, homokkal leszórva, jó időben felszáradt, naponta többször is locsolták, hogy „portalanítsák”. Egy vizesedényen is megakad a szemünk, bizonyos bugyiga, ezt megmerítették, és a szopókán lehetett belőle inni. Ha már ivás: látunk egy butykost, ebben tárolták a pálinkát, a butellából pedig itták. A pereckulacsból bort fogyasztottak. A határban dolgozó férjének a parasztnéni rötykében vitte az ebédet. Különösen mutatós darab a kalamáris vagy tintatartó. A fazekas ezt rendszerint a környezetében levő írástudónak ajándékozta, akitől elvárta, hogy cserébe, ha hivatalos intéznivalója akad, ezért az edényért soron kívül, bérmentve segítsen neki – mesélte Ambrus Sándor.

Rakoncátlan agyag

Kérdezem, kedvenc darabot tud-e mutatni. Nem, mind a szívecsücske, meg hát nem is szeretné egyiket sem megsérteni azzal, hogy valamelyiket kiemeli… A vásárhelyi fazekasok nagyon kevesen vannak, jelenleg négyen élnek ebből a mesterségből. Fiatalok, ha tanulják is, nem tudják gyakorolni, mert nincs munkalehetőség. Így a jövő nincs biztosítva… – tudtuk meg Ambrus Sándortól, aki 1963-ban tanulta meg a szakmát, vagyis 49 éve végzi. „Kitartás kell hozzá és nagyon kell szeretni. Nem mindenki bírja a ’rakoncátlankodó’ agyagot megszelídíteni. A kudarcra nem szabad hátat fordítani: le kell győzni az agyagot” – summázza mestersége lényegét a fazekas.

Remekek és kötetek

A Somogyi-könyvtár a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezett tárlatán Ambrus Sándor fazekasmester, valamint a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Hímzőműhelyének alkotásai tekinthetők meg a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában augusztus 25-ig. A kiállítást a népi iparművészeti remekek mellett a Somogyi könyvtár néhány dokumentuma is gazdagítja, így egy kötetben fazekas alkotások sorakoznak. A könyvválogatás unikalitását jelzi, hogy a mester is talált benne olyan érdekes kulacsot, amilyet még nem látott. somogyi_konyvtar_hungarikum_itb-05Hallgassa meg Ambrus Sándor fazekasmesterrel készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.