Sport

Sporttal mentenék az iskolákat

Sporttal mentenék az iskolákat

2012. augusztus 6., hétfő
Sporttal mentenék az iskolákat

Sportiskolákat hozna létre több kistelepülési önkormányzat, ez lehet ugyanis egy újabb mentőötlet ahhoz, hogy a jövő évi államosítás után is biztosítottnak lássák az oktatás jövőjét - ismerteti a hétfői Világgazdaság.

A szokatlan lépésre hasonló okból lehet igény, mint amely miatt sok önkormányzat valamelyik egyház kezébe adná át az iskoláját. Arról még most sincs pontos szabályozás, hogy miből gazdálkodhatnak majd azok a kistelepülési iskolák, amelyek eddig önkormányzati tulajdonúak voltak, 2013-tól pedig automatikusan átkerülnek az államhoz. A nem az állam által fenntartandó intézmények finanszírozásáról ezzel szemben már törvény rendelkezik. A legjobban az egyházakhoz kerülő iskolák járhatnak, ezekhez akár másfélszer annyi támogatás is juthat, mint az államiakhoz. Mégis, az egyházak sok helyen már nem vállalják az iskolaátvételt, mert a saját anyagi lehetőségeiket is meghaladja a megnövekedett kínálat - ismerteti a lap. Ilyenkor jöhetnek jól az olyan alternatív megoldások, mint a sportiskola létrehozása. Ez persze csak azokon a településeken működhet, ahol az önkormányzat önerőből képes fenntartani egy iskolát. Nehezíti a helyzetet, hogy 2013-tól már csak akkor vállalhatnak az önkormányzatok olyan nem kötelező feladatokat, mint a sportiskola fenntartása, ha emellett minden kötelezőt ki tudnak fizetni. Ez azoknak a városoknak jelenthet problémát, ahol nagyobb sportiskola működik. A Világgazdaság úgy tudja, több ilyen helyről is jelezték már a döntéshozók felé, hogy változtatni kéne a szabályozáson, mielőtt ellehetetlenül a finanszírozás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.