Sport

Olimpia: jó kezdés után nem sikerült a bravúr női öttusában (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: jó kezdés után nem sikerült a bravúr női öttusában (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 12., vasárnap
Olimpia: jó kezdés után nem sikerült a bravúr női öttusában (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Nem sikerült a bravúr a magyar női öttusázóknak az utolsó napon. Tóth Adrienn jó kezdés után csak a 20., Kovács Sarolta pedig a 33. helyen végzett a XXX. nyári olimpiai játékokon. Utóbbi azonban úszásban az ötkarikás női öttusaversenyek legjobb idejével új olimpiai csúcsot ért el!

A londoni öttusaversenyben elért eredménye, a kombinált számban mutatott teljesítménye kijelölte

Tóth Adrienn

számára az irányt, azt, hogy miben kell fejlődnie a következő játékokig. "Ez volt az első olimpiám, nagyon készültem rá, de egyáltalán nem izgultam" - kezdte értékelését a 20. helyen zárt versenyző. "Az első két számmal teljes mértékben elégedett vagyok, a lovaglásban több volt, s a futásban is többet vártam magamtól. Nem vagyok a mezőny legjobb futója, de ennél többre vagyok képes. A mostani szereplésem kijelölte a célt a következő négy évre, hogy miben kell fejlődni". "Sok rossz érzés van bennem, nagyon jó fizikai állapotban voltam, ez az úszásomon látszott is, de hiába, a technikai számok nem stimmeltek. Ebből le kell vonni a tanulságot, de még van előttem sok verseny" - összegzett

Kovács Sarolta

, aki a 33. helyen végzett.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy nagyon fiatal lánycsapattal indult Magyarország, Tóth Adrienn elsőéves felnőtt, Kovács Sarolta pedig még juniorkorú. "Saci nagyon jó formában volt, de 'belenyúlt' a vívásba, s nem tudott kikeveredni belőle, aminek egy hozzá nem méltó eredmény lett a vége. Utána olimpiai csúcsot úszott, a lovaglásban viszont megint megzavarodott, másodszorra is átugratott egy olyan akadályt, amit nem kellett volna. Adrienn nagyon szépen vívott és úszott, a lovaglásától többet vártunk. Ha az hibátlan, amire ez a ló 80 százalékban alkalmas volt, más motivációval kezdte volna a futást. Így viszont olyan helyre került, hogy felmérte, nincs mit keresnie. Ebben a mezőnyben ezzel a futással nem lehet megélni, itt már atletikus alkatú női versenyzők indulnak". Pálvölgyi a brit szereplés kapcsán - Samantha Murray második lett - kiemelte, hogy a Németh István irányította szigetországi öttusacsapat januártól december 31-ig egy edzőtáborban él, tanul és gyakorol. "Mi pedig megyünk egyik helyről a másikra. Ezzel együtt ezekben a lányokban megvan a képesség, hogy megerősödve a felnőtt mezőnyben is jó eredményeket érjenek el". A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, a férfiak teljesítményére nem lehet semmi rosszat mondani. "Marosi olyan teljesítményt nyújtott, hogy azzal tízből hat versenyt meg lehet nyerni. Kasza a kombinált számig jól szerepelt. Őt márciusban műtötték, májustól volt terhelhető, s bár ért el szép sikereket, úgy látszik, ez a felkészülés az olimpiára nem volt elegendő".

Komoly visszaesés a kombinált számban

Tóth Adrienn a 20., Kovács Sarolta pedig a 33. helyen végzett vasárnap a londoni olimpia öttusaversenyében. A Greenwich Parkban található lovas arénában - a vívásban második, az úszás után élen álló - Tóth az ötödik helyről kezdhette a lövészettel nehezített futást. Mindössze kilenc mp-cel indult a vezető litván Laura Asadauskaite után, de várható volt, hogy több jó futó is megelőzi, bravúr kellett volna az éremszerzéshez. Az előtte állók ugyanis jobbnak számítottak a kombinált számban. A lövészet első sorozatában Tóth kilenc lövésből érte el az öt találatot, s hátránya rögtön 20 mp-re nőtt az éllovassal szemben. Az első 1000 méter során, a stadionon kívüli füves terepen a tavaly Eb-ezüstérmes magyar versenyző jól tartotta magát, majd jól is célzott, csak egyet hibázott. A második 1000 méter után nyolcadik volt, s hármat rontott, míg a záró egy kilométeren elkészült az erejével, s huszadikként ért célba. A győzelmet a világranglistát vezető litván Laura Asadauskaite szerezte meg nagy fölénnyel. Másodikként Németh István, a brit válogatott kapitányának tanítványa, a vb-harmadik Samantha Murray, harmadikként a brazil Yane Marques érkezett be. A tavaly vb-második, de még idén is juniorkorú Kovács - akit kicsengettek lovaglásban - a 33. helyről, az elsőhöz képest 3:25 perces hátránnyal rajtolt, így számára már nem volt tétje az utolsó számnak. Végül a 36 indulóból a 33. helyet szerezte meg. Női öttusaverseny Olimpiai bajnok: Laura Asadauskaite (Litvánia) 5408 pont 2. Samantha Murray (Nagy-Britannia) 5356 3. Yane Marques (Brazília) 5340 ...20. TÓTH ADRIENN 5084 (vívás: 24 győzelem/11 vereség/976 pont, úszás: 2:17.32 perc/1156 pont, lovaglás: 1100 pont, lövészet-futás: 13:07.33 perc/1852) ...33. KOVÁCS SAROLTA 4396 (11/24/664, 2:08.11/1264, 520, 12:43.69/1948)

Lovaglásban nem voltak nyeregben a magyar lányok

A Greenwich Parkban található, 23 ezer nézőt befogadó lovas arénában - akárcsak szombaton a férfiak versenyén - ezúttal is csaknem megteltek a lelátók. A két magyar közül az első körben Kovács Sarolta került sorra, aki a 13-as számú lovat, All Rise-t húzta. A szám nem hozott szerencsét Kovácsnak, pedig úgy tűnt, hibátlanul teljesíti a pályát. Az utolsó előtti akadályt azonban nemcsak leverte, hanem le is esett a lóról. Mire visszaszállt a nyeregbe, s újra rávezette a lovat az utolsó két akadályra, túl sok időt telt el, az utolsó ugrás előtt kicsengették. Így a kapható 1200 pontból be kellett érnie 420 ponttal. Összesítésben 2348 ponttal a 33. helyre esett vissza. Tóth Adrienn azzal a Warrenstown Q nevű lóval vágott neki a pályának, amely az első körben két akadályt vert lengyel lovasával. A 21 éves magyar ennél többször, ötször hibázott, ami 100 pont levonást jelentett. Az 1100 ponttal összteljesítménye 3220, s visszacsúszott az ötödik helyre.

Kovács olimpiai női öttusa csúcsot úszott!

A Vizesközpontban a vívásban második Tóth került előbb sorra. A harmadik futamban elsőként csapott célba, s 2:17.32 perccel megjavította egyéni legjobbját. A tavaly Eb-ezüstérmes Tóth az úszással 1156 pontot gyűjtött, s 2132 ponttal átvette a vezetést. A második helyre a világranglistán harmadik brazil Yane Marques jött fel (2116 p), harmadik helyről pedig az idén vb-bronzérmes brit Samantha Murray (2096 p) várhatja a folytatást. Kovács az ötödik, azaz a legerősebb futamban indult. Remekül kezdett, majd nagyot hajrázott, s 2:08.11 perccel nemcsak saját csúcsát múlta felül, hanem egyben az ötkarikás játékok legjobb női úszóidejét érte el! A tavaly vb-második versenyző 1264 ponttal gazdagodott, összesítésben - 1928 ponttal - tíz helyet előrelépett. Az öttusázók magyar idő szerint 16:11-től a Greenwich Parkban a lovaglással folytatják, s ott kerül sor a lövészettel kombinált futásra is.

A vívás után Tóth már 2. helyen állt

Tóth Adrienn a második, Kovács Sarolta csak a 32. helyen végzett vívásban vasárnap a londoni olimpia öttusaversenyében. A Copper Boxban Tóth remekül kezdte az első számot, 25 asszó után az első helyen állt holtversenyben a 2004-es athéni játékokon második, lett Elena Rublevskával. Lendülete nem tört meg a végére sem, s mindössze egyetlen győzelemmel szorult a kereken 1000 pontos Rublevska mögé: 24 sikerrel és 11 vereséggel lett második (976 p). Harmadikként az egyik nagy esélyes, a világranglistát vezető litván Laura Asadauskaite (952 p) végzett. Kovácsnak viszont nagyon nem ment vívásban. A még junior korú versenyző a mezőny végén zárt, a 36 induló közül a 32. lett. Kovács előzetesen azt mondta, ha 900 pont körül tud vívni, versenyben lehet a legjobbakkal - mivel a fizikai számok az erősségei -, de ettől alaposan elmaradt. Jócskán negatív mérleggel, 11 győzelem mellett 24 vereséggel és 664 ponttal zárt. "Adrienn nagyon jól vívott, de ez fontos is neki, mivel úszásban gyengébb az élmezőnyhöz képest" - értékelt az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. "Saci gyengén teljesített, technikai hibákkal, feszült, merev volt, nem tudott feloldódni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.