Közélet

Németh Zsolt: az új szerb kormányt a tettei alapján kell megítélni

Németh Zsolt: az új szerb kormányt a tettei alapján kell megítélni

2012. augusztus 2., csütörtök
Németh Zsolt: az új szerb kormányt a tettei alapján kell megítélni

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a néhány napja beiktatott új szerb kormányról nyilatkozva azt hangsúlyozta egy vajdasági napilapnak, hogy az új kabinetet a tettei alapján kell majd megítélni.

A magyar politikus az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban kijelentette, hogy a magyar-szerb kapcsolatok az elmúlt években látványosan fejlődtek. A belgrádi parlamentben a kormányprogram vitájában elhangzott ígéretek lehetőséget teremthetnek arra, hogy "Szerbiával gyümölcsöző, jószomszédi kapcsolatokat tartsunk fenn".

Németh Zsolt

megérti a vajdasági magyarok félelmét a szerb kormány személyi összetétele miatt. Mint rámutatott, a Szerb Haladó Párt a Szerb Radikális Pártból vált ki, "amelynek vezetője,

Vojislav Seselj

kulcsfigurája volt a brutális etnikai tisztogatásoknak a háborúk időszakában", továbbá az új kormányfő a néhai szerb elnök,

Slobodan Milosevic

szóvivője volt. "A vajdasági magyarok félelmei e történelmi tapasztalatokon alapulnak, s ezért fontos , hogy az új kormány politikáját ne az ígéretei, hanem a tettei alapján ítéljük meg" - mondta. A magyar államtitkár fontosnak tartja, hogy a kormányprogram "kellő mértékben tiszteletben tartsa" Vajdaság autonómiáját. Ugyanakkor szerinte jelentős, hogy Belgrád külön kormányhivatalt hoz létre az alapvető kisebbségi és emberi jogok védelmére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.