Közélet

Gyöngyösi: a keleti nyitás a magyarság számára nemzeti érdek

Gyöngyösi: a keleti nyitás a magyarság számára nemzeti érdek

2012. augusztus 11., szombat
Gyöngyösi: a keleti nyitás a magyarság számára nemzeti érdek

A keleti nyitás nemzeti érdek a magyarság számára – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szombaton sajtótájékoztatón, amelyet Bugacon, a péntektől vasárnapig zajló negyedik Kurultáj hagyományőrző lovasrendezvény helyszínén tartott.

Gyöngyösi Márton

szerint az idén is tömegeket vonzó rendezvény bizonyítja, hogy a magyarokat jobban érdeklik valós ősi gyökereik, mint a ködös finnugrizmus”. A Kurultáj olyan esemény, amely a magyarságnak segít visszatalálni eredetéhez – fogalmazott, hozzátéve, hogy a politikusok dolga az itt tapasztalható közösségtudatot a diplomáciában is érvényre juttatni. A frakcióvezető-helyettes elmondta: a magyar emberek Magyarország államisága és a nemzet eredete miatti kötődéseik következtében sajátos módon európai és keleti identitástudattal egyaránt rendelkeznek. Újra meg kell teremteni azonban e kettő egészséges arányát, miután az elmúlt 150 évben hangsúlyozottan eltolódott az identitáskeresés a nyugati irányba. Gyöngyösi Márton szerint a Kurultáj egyik legfontosabb üzenete, hogy nem vagyunk elszigetelt nép. Észre kell vennünk azokat a turáni-szkíta nemzetközösséghez tartozó társainkat, akik testvérként tekintenek ránk - mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke. A politikus utalt arra is: üdvözlik, hogy a kormány legalább a retorika szintjén hangsúlyozza a keleti nyitás fontosságát, amely a magyarság számára nemzeti érdek. A Jobbik azonban elkötelezett, hogy minél több konkrét lépést is megtegyen Magyarország ezen az úton.

Novák Előd

, a párt alelnöke a tájékoztatón elmondta: mindezek szellemében szeretnék elérni, hogy a kormány állami támogatást biztosítson egy a magyarság valós gyökereit kutató őstörténeti intézet létrehozásához, illetve működéséhez, valamint a finnugor helyett egy turáni világtalálkozó szervezéséhez. Ugyancsak szeretnék elérni, hogy költségvetési forrásból történelmi akciófilmek is készüljenek. Novák Előd közölte azt is, hogy a Jobbik hétfőn a hagyományőrző eszközök kulturális rendezvényeken történő viselését és használatát szabályozó határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.