Sport

Francia capoeirások küzdöttek Szegeden + FOTÓK

Francia capoeirások küzdöttek Szegeden + FOTÓK

2012. augusztus 19., vasárnap
Francia capoeirások küzdöttek Szegeden + FOTÓK

Brazíliából és Franciaországból származó capoeirások látogattak Szegedre a hétvégén. A dél-amerikai harcművészet művelői egy háromnapos workshopon cseréltek tapasztalatot a sport hazai képviselőivel, valamint Szeged több pontján is bemutatót tartottak.

A capoeira bölcsőjéből, Brazíliából származó mesterek, valamint francia harcművészek is összemérték tudásukat Szeged főterein a hétvégén. A dél-amerikai küzdősport egyik legnagyobb hazai workshopját tartotta a Tisza-parti városban, ahova neves hazai capoeira-iskolák is képviseltették magukat - a sport népszerűsítése mellett a harcművészek egymástól is tanulhattak, kipróbálva egymás stílusát új elemekkel színesíthették küzdőstílusukat.

Berimbau mester és a zsiványok

Pécsről, Budapestről és Bajáról is érkeztek capoeirások, akik hagyományos módon, zenével és énekkel kísért bemutatót tartottak a Széchenyi téren. "Jellemzően kötetlen, szabad stílusú küzdelmek ezek - nincsenek szigorúan vett formagyakorlatok, az elemeket mindenki saját stílusához igazíthatja. Egymás akcióira reagálunk, az egész egy folytonos, hullámzó mozdulatsor" - mutatta be a stílust a Budapestről érkezett

Marjai Kitti

. A sportolók egy kört alkotva (melyet rodának hívnak) énekkel és zenével biztatják a harcoló feleket, a küzdelem hevét pedig egyhúros, íjhoz hasonlító hangszerükkel, a berimbauval fokozzák. A körülbelül másfél méter hosszú hangszer felépítése archaikus egyszerűséggel áll össze: a fapálcán kifeszített húr pengetését egy kaviccsal tudják torzítani, rezonátorként pedig egy kivájt tök szolgál az alján. Gyorsabb ritmust játszva a küzdő felek is felpörögnek - úgy tartják, hogy a küzdelemben a berimbau az igazi mester.

A Brazíliából származó barna öves capoeira-oktató, Formando Panaca (alsó képünkön jobboldalt) is mutatott pár trükköt akrobatikus repertoárjából, miközben a körben álló felek egymást kihívva két-három perces meccseket vívtak egymással. Professora Pimenta, a stílus egyik magyarországi honosítójának hívására érkezett a bemutatóra francia capoeirásokkal - a fővárosban működő Capoeira Brasil klub lila öves oktatója szerint ez a küzdősport sosem tartozott a legnépszerűbb mozgásformák közé itthon, a bemutatóknak köszönhetően azonban egyre többen megismerik és megszeretik. "A rúgások elől elhajlunk, szökünk, nem állunk bele blokkal sem, ha nem muszáj. Az emberben élő zsiványságot használja ki ez a sport, megkötések nélkül improvizálva követjük a másik mozdulatait" - árulta el portálunknak. Látványos bemutatójuk a Széchenyi tér járókelői között is nagy sikert aratott, sokan telefonjuk fényképezőgépével csíptek el egy-egy mozdulatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.