Kultúra

Forró ritmusok és fülledt nyári szerelmek a SZIN-en

Forró ritmusok és fülledt nyári szerelmek a SZIN-en

2012. augusztus 15., szerda
Forró ritmusok és fülledt nyári szerelmek a SZIN-en

Lou Bega, a Yellowcard és Luke Fair és Parov Stelarék is készülnek már a Tisza-partra.

A nyár szerelmesen teljes, a SZINen pedig mambó királya, az új albumot bemutató Lou Bega gondoskodik arról, hogy a közönség szingliként érkező tagjai párosan távozzanak a koncertjéről, a már egymásra találtak még szorosabban bújjanak egymáshoz tánc közben. A szegedi mediterráneumban a fülledtség nem csak az időjárás függvénye lesz: igazi pezsdítő, forró hangulat várja a fesztiválozókat. Az amerikai Yellowcard is vadiúj lemezével pörgeti majd a pulzust, a Parov Stelar Band a dögös Cleo Pantherrel és szintén új koronggal érkezik, a kanadai DJ fenomén Luke Fair pedig igazi, szívből jövő, csontig hatoló zenét kever majd a SZINezőknek. Már csak egy hét, és indul a legtüzesebb nyárzáró. Az 1949-es sláger, a Mambo no 5 50 évvel későbbi újraélesztése hozta meg Lou Begának azt a világsikert, aminek fénye a mai napig nem kopott ki. Az olasz-ugandai származású német mambócsászár nem pihent az elmúlt időben sem: új albuma, a Free again nemrég készült el – ezt el is hozza a SZINre, hogy mindenki vele együtt mozduljon a legújabb, vérpezsdítő ritmusokra. Lou, aki a Buena Vista Social Club egyik tagjával, Compay Segundoval is vett fel már közös számot, zenéjével és kisugárzásával gondoskodik róla, hogy akire ezen a nyáron még nem talált rá az igazi, az a koncert hevében biztosan párra találjon, egy forró mambó erejéig biztosan. A nyár legizgalmasabb négy napját a Floridában alakult, de Kaliforniába áttelepült pop-punk, alterrock Yellowcard nyitja majd meg. A vadiúj album, a Southern Air akkor lesz épp’ 10 napos, mikor a fiúk színpadra állnak Szegeden. Josh, Longineu, Ryan, Sean és a „kulcsember”, énekes-gitáros Ryan Key hegedűvel vegyített, dallamos, popos rockzenéje egyedülálló élményt jelent majd. Lesz még új zene a fentieken kívül is: a Parov Stelar Band tavasszal megjelent, The Princess című lemezét is elhozza a Partfürdőre. Az újdonsült apuka bandája garancia a hatalmas bulira, amin Cleo Panther énekesnő nem csak a hangjával kápráztat el, hanem olyan színpadi jelenséget jelent, amibe nemtől függetlenül mindenki belezúg már az első szám alatt. Akit még – a rengeteg más külföldi és magyar fellépő mellett – érdemes nagyon várni, az az amerikai DJ guru, a house szerelmese, a mindig szívből zenélő Luke Fair. A lemezlovas a groove-os house-on és technón át a progresszív funkig és az elektróig terjedő zenei skálájáról úgy fog válogatni, hogy mindenkit kellemesen megizzasszon a szegedi éjszakában.

A kedvenc SZIN-ünk: a Szegedi Ifjúsági Napok

A napfény városának fesztiválja igazi nyüzsgő, mediterrán nyárzáró, ahol a megjelenés kötelező minden szegedinek, akinek valaha is köze volt Szegedhez, aki a zöld gondolat híve, és annak is, akit egyszerűen csak vonz a mediterrán életérzés és persze a zene. A SZIN helyszínét, az Újszegedi Partfürdőt egy híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A SZIN négy napja alatt a dél-alföldi nagyváros kulturális központjává az Újszegedi Partfürdő lép elő. De a SZIN Plázson nem csupán a zenében és a kulturális pezsgésben oldódhatnak fel a SZINesek, itt a dél-magyarországi szépség is tuningol. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, Tisza-parton lábat lógatva hallgatni, és közben a fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, a SZIN-hangulat alapja. A Szegedi Ifjúsági Napok története 1968-ig nyúlik vissza, a fesztiválozók már akkor tudták, milyen különleges hangulatot kínál a Tisza-parti strandolás és a zene elegye. A SZIN némi szünet után 2003-ban indult el újra: azóta műfajtól függetlenül minden hazai és határontúli muzsikus, illetve minden zeneimádó nyárvégi zarándokhelyévé vált. A gondos odafigyeléssel összeállított zenei programnak köszönhetően az elmúlt években többek között a Cure, Kelis, a Kosheen, Diana King, az Apollo 440, az Alphaville és The Tarantinos is megfordult a négynapos fesztiválon. A minőségi zene mellett a SZIN a fenntarthatóság és a környezetvédelem elkötelezettje is, aminek bizonyítéka az elnyert Greener Festival Award és a Zöld Fesztivál Díj is. A 2011-ben debütált SZIN Dizájnparton a zöld eszmék és a dizájn házasításának lehetnek tanúi, sőt segítői a SZINezők. Az öko itt nem csak szemlélet, de szórakoztat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.