Egyetem

Csaknem 170 külföldi diákot köszöntött az SZTE rektora + FOTÓK

Csaknem 170 külföldi diákot köszöntött az SZTE rektora + FOTÓK

2012. augusztus 29., szerda
Csaknem 170 külföldi diákot köszöntött az SZTE rektora + FOTÓK

15 ország 65 városa 78 egyetemének 164 hallgatója végzi tanulmányait Erasmus-ösztöndíjjal a 2012/13-as tanév első szemeszterében a Szegedi Tudományegyetemen. Ezen a héten ismerkednek az intézménnyel és a várossal.

Augusztus 27. és 31. között rendezik a külföldi hallgatóknak szóló, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda által szervezett úgynevezett orientációs hetet a Szegedi Tudományegyetemen. A most érkezett fiatalok ennek keretében ismerkednek a várossal, a Szegedi Tudományegyetemmel, annak életével, beiratkoznak az őket fogadó karokra, kapcsolatba kerülnek a többi országból érkezett külföldivel és a szegedi életüket segítő magyar egyetemistákkal (az EHÖK Külügyi Bizottságának mentoraival és az Erasmus Student Network Szeged önkénteseivel), valamint tanszéki koordinátoraikkal. Az őszi szemeszterben összesen 15 ország 65 városa 78 egyetemének 164 hallgatója érkezett Erasmus-ösztöndíjjal SZTE-re. A legtöbben Törökországból és Spanyolországból jöttek – előbbiből 34, utóbbiból 31 hallgató, a harmadik helyen pedig Olaszország áll ezen a listán 29 fővel. A következő hónapokban több romániai, francia, lengyel, német, bolgár, belga, észt, cseh, finn hallgatótársat is kapnak a szegedi egyetemisták, de Portugália, Horvátország és Szlovákia is képviselteti magát 2-2 diákkal. Az intézmény 10 kara 35 tudományterületen fogad diákokat ebben a félévben. Közülük a legtöbben a Bölcsészettudományi Karon végzik majd tanulmányaikat (40 fő), azután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (35 fő), a Természettudományi és Informatikai Kar (25 fő), valamint az Általános Orvostudományi Kar (19 fő) következik a sorban.

Az Erasmus-ösztöndíjasokat szerdán Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte az SZTE Rektori Hivatalában. Az akadémikus azt mondta a fiataloknak, legyenek rá büszkék, hogy Magyarország egyik legkiválóbb egyetemén tölthetik el a következő szemesztert. Kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem együtt él és lélegzik a neki otthont adó településsel. Ennek a szoros kapcsolatnak a révén lett Szeged Magyarország legegyetemibb városa, melynek karakterét alapvetően határozza meg az universitas és hallgatósága. Szabó Gábor úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a külföldi diákok nemcsak jól érzik majd magukat nálunk, de szakmailag is sokat épülnek, s megismerik, megszeretik hazánkat és a magyar embereket. A professzor örömtelinek nevezte, hogy évről évre emelkedik az SZTE-re Erasmus-ösztöndíjjal érkezők száma. Ez – nyilattkozta portálunknak – komoly visszajelzés az intézmény nemzetközi hírnevére, valamint szélesedő külföldi partnerkapcsolataira nézvést. „Csaknem 170 hallgatót fogadhatnunk az őszi félévben, de nyitottak vagyunk a bővülésre, ennek a többszörösét is szívesen látnánk” – jegyezte meg. A rektor szerint az Erasmus-rendszer nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a magyarországi, így a szegedi hallgatók külföldi diákokkal kerüljenek kapcsolatba (akár idehaza, akár úgy, hogy ők utaznak el), más kultúrákat ismerjenek meg, idegen nyelveket tanuljanak, s hozzászokjanak azok mindennapi használatához, aminek jó hasznát veszik a munkaerőpiacon. Az orientációs héten részt vevő külföldi fiatalok elmélyülhetnek Szeged múltjában, az egyetem történetében, emellett pedig megismerhetik, mi vár rájuk az SZTE-n, mi fán terem az ETR és a diákigazolvány, milyen kurzusokat kell elvégezniük a Tisza-parti universitason, s milyen jogaik és kötelezettségeik lesznek tanulmányaik során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.