Gazdaság

Augusztus 31-ig lehet kérelmezni a jelzáloghitelek újrakötését

Augusztus 31-ig lehet kérelmezni a jelzáloghitelek újrakötését

2012. augusztus 29., szerda
Augusztus 31-ig lehet kérelmezni a jelzáloghitelek újrakötését

Augusztus 31-ig kérelmezhetik bankjuknál jelzáloghitel-szerződéseik módosítását, újrakötését, vagy kiváltását átlátható árazású kölcsönre azok a lakossági ügyfelek, akiknek a szerződése 2013 májusában, vagy ezt követően jár le.

Binder István

, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek elmondta: 2012. április elsejétől több jogszabály-módosítás is életbe lépett, amelyek a hitel (lízing) konstrukciók árazásának átláthatóbbá tételét célozták. Kifejtette: változás többek között, hogy a 2012. április elseje után kötött jelzáloghitel szerződéseknél a pénzügyi intézmények a szerződésben rögzített kamatokon felül nem számíthatnak fel egyéb rendszeresen fizetendő kamat jellegű díjat vagy költséget, ha az ügyfél a szerződésnek megfelelően, határidőre törleszti hitelét. Fontos új szabály továbbá, hogy a pénzügyi intézmények 2012. április elsejét követően, a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni - emlékeztetett Binder István. A kamatlábat a pénzintézetek vagy a referencia kamatláb változásához kötik, míg a másik esetben a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódusra rögzítik, azaz a kamatláb az adott periódusra vonatkozóan fix. Hozzáfűzte, hogy a szabályok az ügyfél kérésére lehetőséget biztosítanak a hitelszerződés módosítására, újrakötésére vagy kiváltására a 2012 áprilisa előtt kötött szerződések esetén is, amennyiben 2012 áprilisát követően a futamidőből még több mint egy év van hátra. Binder István elmondta, hogy az új szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 60 napon belül kell benyújtani a hitelező intézménynek. A szóvivő kiemelte, hogy ha a feltételek teljesülnek, a bank nem utasíthatja el az igényt, az eljárásért pedig külön költséget, díjat, jutalékot nem számíthat fel. Hozzáfűzte, hogy az ügyfelek a hitelek ilyen típusú kiváltásával, módosításával vagy újrakötésével a szerződés futamideje alatt egy alkalommal élhetnek. A PSZÁF szóvivője elmondta azt is, hogy a hitelszerződés módosítását az ügyfél csak a pénzügyi intézménnyel közvetlenül bonyolíthatja, a pénzügyi közvetítő („ügynök”) nem jogosult a módosításhoz, újrakötéshez, kiváltáshoz kapcsolódó közvetítésre. Az enpenzem.hu pénzügyi hírportál megkérdezte a bankokat, mennyire érdeklődnek az ügyfelek a jelzáloghitelek módosítása, újrakötése iránt. Az UniCreditnél azt mondták, a devizakölcsönök forintra váltásával egyidejűleg szerződtek át referenciakamatra, míg a CIB-nél eddig egyáltalán nem volt szerződésmódosítás. Nagyon gyér érdeklődést tapasztal az MKB és a Budapest Bank (BB) is, míg az OTP-nél az augusztus 31-i határidő közeledtével már érzékelnek némi élénkülést. Hasonló a helyzet a K and H-nál és az Ersténél is - írja a portál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.