Közélet

ATB: Változó trendek, állandó energia az elektronikus zenében

ATB: Változó trendek, állandó energia az elektronikus zenében

2012. augusztus 27., hétfő
ATB: Változó trendek, állandó energia az elektronikus zenében

André Tanneberger, vagy ahogy a legtöbben ismerik, ATB az elektronikus zene egyik kultikus alakja. Érzelmekkel és energiával teli zenéjével már majd két évtizede szerez örömet az elektronikus zene kedvelőinek világszerte. A Szegedi Ifjúsági Napok résztvevői péntek este kaphattak ízelítőt a német DJ munkásságából, aki a fellépés előtt válaszolt néhány kérdésünkre.

- Először is, hogy érzed magad ma este?

- Remekül, köszi szépen. Sajnos Pestről lefelé jövet dugóba kerültünk, úgyhogy egy kicsit késve érkeztünk meg, de ezt leszámítva remek a hangulatom. Mondjuk így nem volt időm arra, hogy lepihenjek egy kicsit a szobámban. Ez azonban nem is akkora gond, mert néha túl korán érkezünk a helyszínre és sokszor nem tudunk mit csinálni. Most viszont minden flottul zajlik, úgyhogy jól vagyok.

- Szeretsz fesztiválokon fellépni?

- Ez attól függ. A fesztiválok hátránya az, hogy a közönség nagyon messze áll a színpadtól. Így nem lehetséges annyira közvetlen, intim légkört megteremteni, mint egy klubban. Emiatt én egy picit talán jobban szeretek diszkókban játszani. Ugyanakkor a fesztivál érzése semmi máshoz nem hasonlítható, mivel rengeteg ember előtt játszol és érzed a közönség vibrálását. Ráadásul a látvány a színpadról sem utolsó. Mivel én anno klubokban kezdtem zenélni, így az a környezet picivel közelebb áll hozzám, de fesztiválokra is nagyon szeretek járni.

- Mit vársz az esti showtól?

- Elsősorban egy remek bulit, tele energiával. Az idő remek, az ég is gyönyörű kék volt, amikor megérkeztünk. Kint még mindig rekkenő hőség van, az emberek viszont remekül érzik magukat. Mint mindig, most is megpróbálom a legjobbat nyújtani, és biztos vagyok benne, hogy egy remek éjszakának nézünk elébe.

- A nyarak számodra kizárólag a munkáról szólnak, vagy néha sikerül időt szakítani egy kis nyaralásra is?

- A fellépéseket nem igazán tartom munkának. Imádok a színpadon lenni és utazni is nagyon szeretek. Amikor eljön az a nap, hogy munkaként tekintek a koncertekre, akkor el kell gondolkoznom azon, hogy érdemes e tovább folytatni, amit csinálok. Szerintem, ha lehetőséged van arra, hogy eljuss valahova, akkor érdemes élni vele. Most is éppen egy kis kelet-európai turnén vagyunk. A szegedi állomás után Lengyelország és Románia következik, úgyhogy bővebb városnézésre nem lesz lehetőségem. Ami az igazi pihenést illeti, nemrég voltam Olaszországban, úgyhogy most tele vagyok energiával.

- Mit gondolsz, milyen irányba halad az elektronikus zene?

- Az elektronikus zene állandóan változik, ez az, amit igazán szeretek benne. Körülbelül 10-15 évvel ezelőtt sűrűn kérdeztek arról, hogyan látom az elektronikus zene jövőjét. Én azt mondtam, hogy erre a műfajra mindig is lesz igény, mert állandóan más arcát mutatja. Egyszer gyorsabb, máskor lassabb, van, hogy mondjuk keményebb ritmusú stb. Ez teszi igazán érdekessé. Jelenleg úgy érzem, hogy több különféle hatás elegyül az elektronikus zenében, ami új távlatokat nyit meg. A trance, mint műfaj manapság igen nagy hatással van a house zenére például. Már nincsenek olyan éles határok az egyes műfajok között, mint mondjuk öt évvel ezelőtt. Nekem ez különösen tetszik, szerintem ez a jövő.

- Szabadidődben milyen zenét hallgatsz?

- Dance zenét nem igazán, mivel az tölti ki az életemet akkor is, amikor fellépek és akkor is, amikor a stúdióban dolgozom. Úgyhogy amit a rádiók általában játszanak, azokat hallgatom. Nagy kedvencem az ambient stílus, ami a legjobb, ha az ember igazán ki akar kapcsolódni. Nyitott vagyok a különféle stílusok iránt, szeretem a rockot és a popot is, az igazi, amerikai countryzene pedig nagy kedvencem. Zenészként egyébként is fontosnak tartom, hogy nyitott legyek a különféle stílusok irányába. Tegyük fel, hogy van három kívánságod a ma esti fellépéssel kapcsolatban. Mik lennének azok? Először is az, hogy egy remek hangulatú partyt teremtsünk a közönséggel, azt hiszem ez a legfontosabb. Az emberek azért jönnek el megnézni, mert szeretik, amit csinálok. Dj-ként nem is lehet más kívánságom, mint látni azt, hogy a közönségnek tetszik, ami a színpadon történik.

- És az életedet nézve, mi az a három dolog, amit szeretnél, ha teljesülne?

- Remélem, hogy minél tovább egészséges maradok, ez nagyon fontos a számomra, hiszen csak egészségesen élvezheted igazán az életet. Minden más tervezhető és leginkább rajtad múlik. Általában nem tűzök ki különösen nagy célokat magam elé, de remélem, hogy továbbra is azt csinálhatom, amihez igazán értek, amit igazán szeretek, és hogy az emberek továbbra is szeretni fogják a zenémet.

Dobos Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.