Közélet

Újra megdőltek a minimumhőmérsékleti rekordok

Újra megdőltek a minimumhőmérsékleti rekordok

2012. július 3., kedd
Újra megdőltek a minimumhőmérsékleti rekordok

Keddre virradóra több helyen is 24,8 Celsius-fokot mértek, és ezzel a fővárosi és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is megdőltek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fővárosban több mint százéves rekord dőlt meg. Erre a napra virradóra 1905-ben 23 fokot is mértek Budapesten, most viszont csaknem 2 fokkal melegebb, 24,8 fok volt a fővárosban. Az országos napi minimumhőmérséklet július 3-án eddig 24 fok volt, ezt 1946-ban Szegeden és 1950-ben Tatabányán mérték. Most Budapest mellett Pécsett is 24,8 fok volt, így az új országos csúcsot mostantól ez a két település jelzi. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós meleg miatt keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést. Az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet az ország döntő részén 28-29 fok körül alakul. Kevéssel 27 fok alatti értékekre elsősorban az északkeleti határvidék térségében lehet számítani, 30 fok körüli átlaghőmérséklet pedig az Alföld középső területein, illetve nagyvárosi környezetben valószínű. Az UV-B sugárzás minimuma nagyon erős lesz, a legmagasabb értékei az extrém (8-as) szintet is elérhetik. Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul, viharjelzés sehol nincs érvényben. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. A meteorológiai előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok. Hétfőre virradóra még csak a budapesti legalacsonyabb hőmérsékleti rekord, a nap folyamán viszont a fővárosban több mint 60 éves, míg országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg. Múlt vasárnapra virradóra - a kedd hajnalihoz hasonlóan - a budapesti és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is megdőltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.