Közélet

Több mint fél évszázados fővárosi napi melegrekord dőlt meg

Több mint fél évszázados fővárosi napi melegrekord dőlt meg

2012. július 7., szombat
Több mint fél évszázados fővárosi napi melegrekord dőlt meg

Az országos nem, de a fővárosi, több mint fél évszázados napi melegrekord megdőlt szombaton - közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Július 7-én országszerte és a fővárosban egyaránt 1957-ben mérték eddig a legmagasabb hőmérsékletet. Akkor Budapesten 35 Celsius-fok volt, míg az országos rekordot jelentő 37,8 fokot Pápán mérték. Most Újpesten 35,3 fokot mértek, így a budapesti napi melegrekord megdőlt. Országszerte viszont "csak" 37,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, vagyis az országos melegrekord most nem dőlt meg.

Jenki Szilvia

azt mondta: vasárnap az ország nagy részén napos idő lesz jellemző, de néhol időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, előfordulhatnak záporok, zivatarok, amelyeket helyenként jégeső, illetve viharos erősségű széllökések kísérhetnek. A hajnali 16-21 Celsius-fokról 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A jövő hét elején folytatódik a kánikula, majd keddtől lassú enyhülés kezdődik - tette hozzá a meteorológus. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a múlt szombat óta tartó hőségriadó jövő hétfő éjfélig van érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.