Közélet

Orbán Viktor roma vezetőkkel folytatja konzultációsorozatát

Orbán Viktor roma vezetőkkel folytatja konzultációsorozatát

2012. július 22., vasárnap
Orbán Viktor roma vezetőkkel folytatja konzultációsorozatát

Az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) folytatja kéthetes konzultációsorozatát hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök - közölte a kormányfő sajtófőnöke vasárnap az MTI-vel.

Havasi Bertalan

közleménye szerint a megbeszélésen

Farkas Flórián

, az Országos Roma Önkormányzat elnöke,

Balog Zoltán

emberierőforrás-miniszter,

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár,

Varga József

országgyűlési képviselő és az ORÖ vezető tisztségviselői vesznek részt. A felek áttekintik a kormány és a roma önkormányzat 2011 májusában kötött együttműködési megállapodásában foglaltak teljesítését, valamint rögzítik a következő két év közös feladatait is. A miniszterelnök a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel folytat megbeszéléseket. A konzultációsorozat első állomásaként hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel találkozott a kormányfő.

Orbán Viktor

kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy kormánya egy új gazdasági rendszert épít fel, és ezt most már a gazdasági élet szereplői is érzékelik. Közölte: óriási nyomásra számít a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban, de végig fogja vinni, továbbá javasolta, hogy a bankrendszer fele legyen magyar kézben. Csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán vett részt a miniszterelnök. Orbán Viktor itt egyebek mellett azt közölte: az EU-s forrásoknak az utolsó fillérig célba kell érkezniük. A kormányfő szerint nincs magyar fejlesztéspolitika, ha nem működik megfelelően az európai uniós pénzek lehívásának rendszere. A miniszterelnök megfogalmazása szerint ma kötélidegzet kell az EU-s pénzekre jelentkezéshez, a megörökölt rendszer ugyanis nagyon bonyolult, de ez nem adhat felmentést a kabinetnek. Hangsúlyozta azonban, hogy 2013-14-től a kormány létrehoz egy "az emberi elme számára felfogható módon működő új rendszert". Orbán Viktor csütörtökön konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel is, valamint szakmai megbeszélést folytatott volt jegybankelnökökkel, Járai Zsigmonddal, Surányi Györggyel és Bod Péter Ákossal, valamint Csaba László közgazdásszal és Szász Károllyal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökével. Pénteken a miniszterelnök közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökével. Megállapították, hogy "a szövetségi szerződés pontjai beépítésre kerültek a kormányprogramba, az alaptörvénybe, és a javaslatok többsége megvalósult". Szombaton a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatta a konzultációsorozatot a kormányfő. Orbán Viktor pénzügyi segítséget ígért a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához. Az ehhez szükséges pénzügyi alap kereteiről tárgyalások kezdődnek az érdekképviselettel. A miniszterelnök szerint olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.