Sport

Olimpia: újra van vívóaranyunk, Szilágyi lekaszabolta az olaszt is! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: újra van vívóaranyunk, Szilágyi lekaszabolta az olaszt is! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. július 29., vasárnap
Olimpia: újra van vívóaranyunk, Szilágyi lekaszabolta az olaszt is! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A nap folyamán végig magabiztosan vívó Szilágyi Áron a vasárnap esti döntőben sem hagyott kétséget afelől, hogy ki a jobb férfi kardvívásban az ötkarikás játékokon: olasz ellenfelét szinte lekaszabolva nyerte az első londoni magyar aranyérmet.

A kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett a fegyvernem vasárnapi egyéni versenyében a londoni olimpián, miután a fináléban rendkívül magabiztosan, 15-8-ra legyőzte az olasz Diego Occhiuzzit. Ez a magyar vívósport 35. ötkarikás elsősége, Magyarország 161. aranyérme. A brit fővárosban Szilágyié az első magyar diadal. A Vasas 22 éves vívója - aki egész nap remekül szerepelt, a legjobb 16 között például a címvédő kínai Csung Mant búcsúztatta - 31 esztendős riválissal nézett farkasszemet az esti döntőben. Az ellenfél négy éve, Pekingben bronzérmes volt hazája csapatának tagjaként, egyéniben pedig 23.-ként zárt (Szilágyi 15. volt). Occhiuzzi mostani, londoni menetelését egy kínai versenyző kiejtésével kezdte, majd a 16 között elbúcsúztatta honfitársát, a 2004-es athéni játékok kardfináléjában Nemcsik Zsoltot legyőző, világbajnoki címvédő Aldo Montanót. A nyolc között az amerikai Timothy Morehouse, az elődöntőben pedig a román Rares Dumitrescu következett. A négy asszó közül csak a Montano elleni volt szoros, azt 15-13-ra nyerte. Szilágyi, Somlai Béla tanítványa hasonló magabiztossággal jutott el a döntőig, amely teltház, több mint ötezer néző előtt kezdődött helyi idő szerint 19 óra után az ExCeL központ vívócsarnokában. Show-elemekben ezúttal sem volt hiány: a versenyzők és bírók bemutatása ütemes zenére történt, a főszereplők nevét a bokszmeccsekről megismert stílusban üvöltötte a mikrofonba a műsorközlő.

A 13. egyéni kardarany

Magyarország eddig egyéniben 12, csapatban pedig 10 karddiadalt aratott az ötkarikás játékokon. Egyéniben a mostani sikert megelőzően legutóbb, 1992-ben Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatója tudott győzni. Az előző két londoni olimpián is magyar vívóé volt a kardvívás aranyérme: 1908-ban Fuchs Jenő, 1948-ban pedig a legendás Gerevich Aladár győzött.

A lelátón szurkoló szépszámú magyar legnagyobb örömére az első találat Szilágyié volt, s bár Occhiuzzi már a rajttól elkezdte - amúgy olaszosan - kissé lassítani a meccs folyását, a magyar a folytatásban is szépen gyűjtögette a pontokat. Néhány pillanat elteltével már 7-0 (!) állt a neve mellett az eredményjelzőn (az olaszon a videózás sem segített), az elképedt ellenfél ekkor adta az első tust. Szilágyi 8-1-es vezetésénél következett az egyperces pihenő, majd a szünet után a magyar vívó kért videóelemzést egy kétlámpás találatnál. Nem járt sikerrel, így az olasz szépített, 8-3-nál azonban újabb Szilágyi-tus következett. Occhiuzzi tovább faragott hátrányából, majd 9-5-nél újabb videózást kért, de nem adtak neki igazat, így elfogytak reklamálási lehetőségei. A folytatásban újabb Szilágyi-találatok következtek, előbb 12-6, majd 13-7 és 14-8 lett, végül a magyar - rendkívül higgadtan - bevitte a győztes találatot is! Ebben a pillanatban diadalittasan ledobta a sisakját és fülig érő szájjal a pást szélén álló mester nyakába ugrott, miközben a lelátó közönsége tombolva ünnepelte. Az eredményhirdetésre Vangelis híres zenéjére, a Tűzszekerek című film betétdalának dallamaira vonultak be a dobogósok az ExCeL központ vívócsarnokának közepére. A harmadik helyezett orosz Nyikolaj Kovaljov és a második olasz Diego Occhiuzzi köszöntése után a bajnok, Szilágyi Áron ugrott a dobogó tetejére, a csarnok közönsége - leginkább persze annak magyar része - eksztázisban ünnepelte, ő pedig mosolyogva integetett körbe. Ezután - a 2012-es játékokon először - felcsendült a Himnusz, amelyet a 22 éves magyar sportoló megpróbált végigénekelni, bár nem volt könnyű dolga, mert egy kissé gyorsított változat hangzott el. A ceremónia után, a pástról lejövet többek között Szabó Bence és Borkai Zsolt, a MOB elnöke várta Szilágyit, akit feldobáltak a levegőbe. "Örülök, hogy Gerevich Aladárhoz hasonlítottak, mert fia, Gerevich György volt a nevelőedzőm, s iszonyatosan sokat köszönhetek neki. Sajnos, 2008 óta már nincs velünk" - nyilatkozott a 22 éves vívó, aki magabiztos versenyzéssel szerezte meg az aranyérmet. "Úgy érzem, a maximumot kihoztam magamból, folyton a topon kellett lennem, ami nagyon nehéz volt. Ahogy egy kicsit elkalandozott a figyelmem, mint a negyeddöntőben a német vívó ellen, máris feljött az ellenfél. Igyekeztem mindig a következő meccsre koncentrálni, nem figyelni másra. Próbáltam azt mutatni, hogy az égvilágon semmi sem zökkenthet ki, sokat dolgoztunk azon a mesteremmel, hogy ne idegeskedjek azét, mert én vagyok az egyetlen magyar kardozó az olimpián."

Szilágyi Áron hozzátette, még nem fogta fel, mit jelent olimpiai bajnoknak lenni. "Egy órája vagyok olimpiai bajnok, de biztos hetek kellenek hozzá, hogy ezt feldolgozzam. Most csak hihetetlenül felszabadult és boldog vagyok, semmi mást nem akarok, csak megölelni a szeretteimet." Szilágyi azt mondta, nem érezte tehernek, hogy egyedüli kardozóként jutott ki az olimpiára, amelyről a csapat lemaradt. "Nem én fogom megmenteni a magyar vívást, ez nem ilyen egyszerű, egy fecske nem csinál nyarat. Vannak a vezetésben megfelelő emberek, akik ezen dolgoznak. Az én feladatom, hogy ha Rióban lesz kardcsapatverseny, ott legyünk a csapattal." Kamuti Jenő, a magyar londoni vívócsapat vezetője úgy vélekedett, az a szellemesség és koncentráltság, ahogy Szilágyi Áron vívott, csak Gerevich Aladáréhoz hasonlítható. Szabó Bence, aki az 1992-es barcelonai olimpián nyert a férfi kardozók versenyében, s most a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója, már a döntő előtt megjósolta Szilágyi Áron diadalát. "Elképesztő koncentráltsággal vívott egész nap. A tét feldobta, nem bénította meg. Szellemes, jó vívást mutatott be, abszolút megérdemelten lett aranyérmes." Szabó Bence elárulta, az olimpia előtt azt kívánta Szilágyi Áronnak, ismerje meg azt az érzést, milyen a dobogón állva a magyar himnuszt hallgatni. "Konokul, profi módon készült, egy pillanatig nem volt kétséges a győzelme. Remélem, a sikeres olyat erőt ad neki a jövőre nézve, hogy a csapatot is győzelemre tudja vezetni."

Szilágyi állva hagyta orosz ellenfelét az elődöntőben

Az esti program előtt a körülményekre nem lehetett panasz, ugyanis az ExCeL központ vívótermében egy hivatásos hangulatfelelős tüzelte a közönséget, s közben röviden bemutatták a kardozás alapjait és felidézték történelmét. A nap folyamán használt négy pástból estére egy maradt, s azt a csarnok közepén helyezték el. A találatokat úgy jelezték, hogy a játéktér egész oldala kigyulladt, így mindenki pontosan követhette, hogy is áll az asszó. A Vasas 22 éves vívója azzal az orosz Nyikolaj Kovaljovval állt szemben a páston, akit a nap folyamán korábban a világ legjobbjának nevezett. A 2007-ben csapatban világbajnok Szilágyi ugyanakkor a nyolcaddöntőben a címvédő kínai Csung Mant búcsúztatta. Az első két találat a magyaré volt, aztán a csapatban háromszoros világbajnok orosz szépített, de a közönség támogatását élvező Szilágyi tovább növelte előnyét, és 5-1-re elhúzott. Kovaljov ekkor elkapta a fonalat, kiegyenlített, Szilágyi 5-5-nél talált legközelebb, de akkor mindjárt háromszor is. Az egyperces pihenőre 8-5-ös magyar vezetéssel vonultak a felek. A folytatásban a rivális talált először, majd a következő tusnál Szilágyi videóelemzést kért, de nem adtak neki igazat, s Kovaljov 8-7-re szépített. Ettől a magyar kardozó tűzbe jött, hat okos és elegáns - jórészt egylámpás - tussal állva hagyta ellenfelét, 14-7-nél pedig - a "lefagyott" orosz döbbenetére - a győztes találatot is bevitte, így készülődhet a fináléra. Szilágyi döntőbeli riválisa az olasz Diego Occhiuzzi lesz 20.10-től.

Korábban:

Szilágyi az előző körben a címvédő kínai Csung Mant ejtette ki magabiztosan, míg a vele együtt tavaly Európa-bajnoki bronzérmes Hartung két 15-14-es meccsen és lényegesen kevesebb pihenővel a háta mögött várta a negyeddöntőt. A 2007-ben csapatban világbajnok Szilágyi pillanatok alatt 2-0-ra vezetett. Hartung "felébredt", és 4-3-ra már nála volt az előny. Ezt követően felváltva estek a találatok, 7-6-nál vezetett újra Szilágyi, aki 8-7-nél vonulhatott el pihenőre. A folytatásban gyors három tussal már 11-7 volt Szilágyinak, akinek a lendülete tovább is tartott (12-7). Hartung hiába támadott, a magyar kardozó parádésan védekezett, és szúrt vissza (13-8). A német nem tört meg, sorozatban adta a találatokat, és 13-13-ra egyenlített, Szilágyi ekkor kicsit bosszankodott, hergelte magát, és beadta a 14. majd a végső tust. "Hosszú történelmünk van Maxszal, régóta ismerjük egymást, hol ő, hol én nyerek" - mondta az MTI-nek Szilágyi. "Jól simerjük egymás erősségeit, gyengéit. Hiába vívott most is jól, ez ezúttal kevés volt ellenem. Szerencsére tudtam hozni azt a formát, ami elég volt a győzelemhez. Pedig nem vívtam tökéletesem, volt olyan akció, amit gyakorloltunk, mégsem jött most elő. A következő ellenfelemet, Kovaljovot is jól ismerem, jelenleg őt tartom a világ legjobbjának."

Férfi kard egyéni:

Döntő: Szilágyi Áron - Diego Occhiuzzi 15-8 Elődöntő: Szilágyi Áron - Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7 A legjobb 8 között: Szilágyi Áron - Max Hartung (német) 15-13 A legjobb 16 között: Szilágyi Áron - Csung Man (kínai) 15-10 A legjobb 32 között: Szilágyi Áron - Ju Peng Kean (malajziai) 15-1

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.