Sport

Olimpia: pólós vereség, sikerek csaknem minden magyar számban délelőtt + FOTÓK

Olimpia: pólós vereség, sikerek csaknem minden magyar számban délelőtt + FOTÓK

2012. július 31., kedd
Olimpia: pólós vereség, sikerek csaknem minden magyar számban délelőtt + FOTÓK

Másodszor is kikapott a magyar férfi vízilabda-válogatott, azonban mai dzsúdósunk, Csoknyai László, valamint a Hosszú, Jakabos, Gyurta úszókülönítmény továbbjutott, a 4x200-as férfi gyorsváltó finalista, s a Varga, Hirling kétpárevezős is elődöntős. A szegedi születésű úszó, Molnár Ákos 20. helyen zárt.

Csoknyai kikapott és búcsúzott

Csoknyai László

kikapott világbajnoki címvédő dél-koreai riválisától a cselgáncsozók 81 kg-os kategóriájának nyolcaddöntőjében, így helyezetlenül zárt a londoni olimpia keddi versenynapján. A magyar dzsúdós értékelhető akció nélküli mérkőzésen két intésért járó jukóval szenvedett vereséget a négy éve, Pekingben második, a legutóbbi két vb-n pedig aranyéremig jutó

Kim Dzse Bumtól

. "Mindent megtettem, harcoltam, mint egy oroszlán, de egy apró hiba miatt elment a meccs. Az edzőmmel is megbeszéltük, hogy ezt a hibát, mármint hogy egy nálam magasabb ellenféllel szemben lehajtsam a fejem, nem szabad elkövetnem, mégis megtörtént. Ha ez nincs, még az aranypontért küzdenénk. Remélem, ettől nem törik meg a csapat lendülete, és lesznek még további sikerek" - mondta az MTI-nek a találkozó után az Atomerőmű SE 24 éves sportolója. Edzője,

Hangyási László

annyit jegyzett meg: kár, hogy tanítványa már a verseny ezen szakaszában összeakadt a jónevű dél-koreaival, aki a mezőny egyik legjobb dzsúdósa, mert így nincs lehetőség a vigaszágra sem. Csoknyai a magyar cselgáncscsapat első helyezetlen versenyzője Londonban, korábban ugyanis

Ungvári Miklós

(66 kg) ezüst-,

Csernoviczki Éva

(48 kg) pedig bronzérmet szerzett, míg

Karakas Hedvig

(57 kg) az ötödik helyen végzett.

Döntős a 4x200-as magyar férfi gyorsváltó

A nyolcadik helyen bejutott a döntőbe a

Kozma Dominik, Bernek Péter, Cseh László, Kis Gergő

összeállítású 4x200-as magyar gyorsváltó a londoni olimpián. A magyar váltó az első futamban kapott helyet, ahol 7:11.64 perces idővel a negyedik helyen végzett. "A 100 gyorson természetesen a váltó miatt nem indultam, s lehet, hogy éppen ez kellett a döntőbe jutásunkhoz, mert így pihenten ugrottam a vízbe" - mondta az MTI-nek Kozma Dominik. "Este még javítani akarunk, remélem, hogy a hatodik helyet elcsípjük." "Örülök a csapat sikerének" - mondta röviden Cseh László. A legjobb idővel, 7:06.75 perccel az amerikaiak kerültek a magyar idő szerint 21:51-kor kezdődő fináléba.

Ismét kikaptak a férfi pólósok

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 11-10-es vereséget szenvedett Montenegrótól. A találkozón végig az ellenfél vezetett. A magyarok a nyitó körben is veszítettek, Szerbiától kaptak ki 14-10-re. Kemény Dénes együttese a harmadik fordulóban csütörtökön Románia csapatával találkozik közép-európai idő szerint 16:30-kor.

Középdöntős a Hirling, Varga evezős duó

A magyar duó csütörtökön 12 órától küzd majd a hatos fináléba jutásért a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney evezős és kajak-kenu központban. A 15 Celsius fokos, hűvös időben lebonyolított reményfutamban az első kettő közé kellett kerülnie Vargáéknak. Óvatosan kezdtek, 500 m-nél még csak a negyedik, 1000-nél pedig a harmadik helyen haladtak, s az utolsó 500 m-re is harmadikként érkeztek meg. A hajrájuk aztán - eltérően a vasárnapitól, amikor az előfutamban éppen a végén előzték meg őket a riválisok - remekül sikerült, s a görögök hajója mögött a második, továbbjutó helyen érkeztek a célba. Az EDF-Démász Szegedi VE edzője, Dani Zsolt trenírozta magyar kettős harmadszor szerepel az ötkarikás játékokon: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. pozícióban zárt a duó, utána szét is vált, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát. A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben indult Simon Béla, Széll Domonkos kettős már hétfőn befejezte szereplését Londonban, 13. lett úgy, hogy egyetlen riválist sem sikerült megelőznie.

A dzsúdós Csoknyai győzelemmel kezdett 81 kg-ban

A magyar dzsúdós alig több mint három perc alatt, két vazari értékű akciót végrehajtva győzte le bemutatkozó meccsén a thaiföldi Putu Wiradamunggát. "Ez jó bemelegítés volt a következő mérkőzésemre. A verseny még csak most kezdődik" - nyilatkozott az összecsapás után az Atomerőmű SE 24 éves sportolója. Csoknyai a nyolc közé jutásért a dél-koreai Kim Dzse Bummal mérkőzik majd. A rivális négy éve, Pekingben ezüstérmes volt, emellett az előző két világbajnokságon megnyerte a súlycsoport küzdelmeit, azaz a magyar dzsúdósnak bravúr kell a győzelemhez.

Gyurta a legjobb idővel elődöntős 200 m mellen, Molnár huszadik

A 100-on negyedik Gyurta, a szám kétszeres világbajnoka a harmadik futamban indult, és rendkívül magabiztos versenyzéssel, végig vezetve 2:08.71-es idővel diadalmaskodott. "Nagyon jólesett az úszás, 2:09 körüli időre számítottam, még ennél is jobb lett" - nyilatkozott az MTI-nek Gyurta. "Főleg saját magamnak kellett a futamgyőzelem, s minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Rendben volt az erőbeosztásom is, a végén tudatosan vettem vissza a temóból. Este szeretnék egyéni csúcsot úszni." Gyurta legnagyobb ellenfele, a címvédő japán Kitadzsima Koszuke 2:09.43-as idővel került az elődöntőbe, amelyet magyar idő szerint 21:20-kor rendeznek. Gyurta után a szegedi születésű Molnár Ákos lépett rajtkőre, s 2:12.41 perccel hetedik lett.

Hosszú és Jakabos elődöntős 200 m pillangón

Hosszú Katinka összesítésben a negyedik, Jakabos Zsuzsanna pedig az ötödik legjobb idővel bejutott az elődöntőbe 200 méteres pillangóúszásban a londoni olimpián. A 400 m vegyesen negyedik helyezett Hosszú a harmadik futamban indult, ahol 2:07.75 perces idővel második lett. A sportoló ezt követően úgy döntött, hogy a londoni olimpia kedd esti úszóprogramjában rajtkőre áll a 200 m pillangó elődöntőjében, majd a 200 m vegyes döntőjében is. "Olyan keményen dolgoztam a döntőért 200 vegyesen, hogy elindulok majd ebben a versenyben is. Az ember életében ritkán adódik alkalom olimpiai döntőben úszni" - mondta Hosszú azt követően, hogy kedd délelőtt 200 m pillangón bejutott az elődöntőbe. Az egyik szám feladásának lehetősége azért merült fel, mert a 200 m pillangó elődöntője és a 200 m vegyes döntője között csak háromnegyed óra van. "Odateszem magam mindkét számban. A pillangó elődöntőjében legalább 98 százalék kell a döntőért, itt már taktikázni nem lehet. Mindent beleadok, lesz, ami lesz. Majd kiderül, hogy aztán mennyire tudom kipihenni magam a vegyesre." Hosszú Katinka még elmondta, hogy edzőjével konzultálva döntött arról, mit vállal. Jakabos Hosszú után, az utolsó előfutamban lépett a rajtkőre, és 2:07.79-es idejével harmadikként csapott célba. "Ez rendben volt, de este még keményebben kell úsznom. Az elődöntőt elvártam magamtól" - összegzett röviden Jakabos Zsuzsanna. Az elődöntős futamokat magyar idő szerint 20:57-től rendezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.