Olimpia: pólós vereség, sikerek csaknem minden magyar számban délelőtt + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Másodszor is kikapott a magyar férfi vízilabda-válogatott, azonban mai dzsúdósunk, Csoknyai László, valamint a Hosszú, Jakabos, Gyurta úszókülönítmény továbbjutott, a 4×200-as férfi gyorsváltó finalista, s a Varga, Hirling kétpárevezős is elődöntős. A szegedi születésű úszó, Molnár Ákos 20. helyen zárt.

Csoknyai kikapott és búcsúzott

Csoknyai László kikapott világbajnoki címvédő dél-koreai riválisától a cselgáncsozók 81 kg-os kategóriájának nyolcaddöntőjében, így helyezetlenül zárt a londoni olimpia keddi versenynapján.

A magyar dzsúdós értékelhető akció nélküli mérkőzésen két intésért járó jukóval szenvedett vereséget a négy éve, Pekingben második, a legutóbbi két vb-n pedig aranyéremig jutó Kim Dzse Bumtól. “Mindent megtettem, harcoltam, mint egy oroszlán, de egy apró hiba miatt elment a meccs. Az edzőmmel is megbeszéltük, hogy ezt a hibát, mármint hogy egy nálam magasabb ellenféllel szemben lehajtsam a fejem, nem szabad elkövetnem, mégis megtörtént. Ha ez nincs, még az aranypontért küzdenénk. Remélem, ettől nem törik meg a csapat lendülete, és lesznek még további sikerek” – mondta az MTI-nek a találkozó után az Atomerőmű SE 24 éves sportolója.

Edzője, Hangyási László annyit jegyzett meg: kár, hogy tanítványa már a verseny ezen szakaszában összeakadt a jónevű dél-koreaival, aki a mezőny egyik legjobb dzsúdósa, mert így nincs lehetőség a vigaszágra sem.

Csoknyai a magyar cselgáncscsapat első helyezetlen versenyzője Londonban, korábban ugyanis Ungvári Miklós (66 kg) ezüst-, Csernoviczki Éva (48 kg) pedig bronzérmet szerzett, míg Karakas Hedvig (57 kg) az ötödik helyen végzett.

Döntős a 4×200-as magyar férfi gyorsváltó

A nyolcadik helyen bejutott a döntőbe a Kozma Dominik, Bernek Péter, Cseh László, Kis Gergő összeállítású 4×200-as magyar gyorsváltó a londoni olimpián.

A magyar váltó az első futamban kapott helyet, ahol 7:11.64 perces idővel a negyedik helyen végzett. “A 100 gyorson természetesen a váltó miatt nem indultam, s lehet, hogy éppen ez kellett a döntőbe jutásunkhoz, mert így pihenten ugrottam a vízbe” – mondta az MTI-nek Kozma Dominik. “Este még javítani akarunk, remélem, hogy a hatodik helyet elcsípjük.”

“Örülök a csapat sikerének” – mondta röviden Cseh László. A legjobb idővel, 7:06.75 perccel az amerikaiak kerültek a magyar idő szerint 21:51-kor kezdődő fináléba.

Ismét kikaptak a férfi pólósok

no images were found

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 11-10-es vereséget szenvedett Montenegrótól. A találkozón végig az ellenfél vezetett. A magyarok a nyitó körben is veszítettek, Szerbiától kaptak ki 14-10-re. Kemény Dénes együttese a harmadik fordulóban csütörtökön Románia csapatával találkozik közép-európai idő szerint 16:30-kor.

Középdöntős a Hirling, Varga evezős duó

A magyar duó csütörtökön 12 órától küzd majd a hatos fináléba jutásért a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney evezős és kajak-kenu központban.

A 15 Celsius fokos, hűvös időben lebonyolított reményfutamban az első kettő közé kellett kerülnie Vargáéknak. Óvatosan kezdtek, 500 m-nél még csak a negyedik, 1000-nél pedig a harmadik helyen haladtak, s az utolsó 500 m-re is harmadikként érkeztek meg. A hajrájuk aztán – eltérően a vasárnapitól, amikor az előfutamban éppen a végén előzték meg őket a riválisok – remekül sikerült, s a görögök hajója mögött a második, továbbjutó helyen érkeztek a célba.

Az EDF-Démász Szegedi VE edzője, Dani Zsolt trenírozta magyar kettős harmadszor szerepel az ötkarikás játékokon: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. pozícióban zárt a duó, utána szét is vált, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.

A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben indult Simon Béla, Széll Domonkos kettős már hétfőn befejezte szereplését Londonban, 13. lett úgy, hogy egyetlen riválist sem sikerült megelőznie.

A dzsúdós Csoknyai győzelemmel kezdett 81 kg-ban

no images were found

A magyar dzsúdós alig több mint három perc alatt, két vazari értékű akciót végrehajtva győzte le bemutatkozó meccsén a thaiföldi Putu Wiradamunggát. “Ez jó bemelegítés volt a következő mérkőzésemre. A verseny még csak most kezdődik” – nyilatkozott az összecsapás után az Atomerőmű SE 24 éves sportolója.

Csoknyai a nyolc közé jutásért a dél-koreai Kim Dzse Bummal mérkőzik majd. A rivális négy éve, Pekingben ezüstérmes volt, emellett az előző két világbajnokságon megnyerte a súlycsoport küzdelmeit, azaz a magyar dzsúdósnak bravúr kell a győzelemhez.

Gyurta a legjobb idővel elődöntős 200 m mellen, Molnár huszadik

A 100-on negyedik Gyurta, a szám kétszeres világbajnoka a harmadik futamban indult, és rendkívül magabiztos versenyzéssel, végig vezetve 2:08.71-es idővel diadalmaskodott. “Nagyon jólesett az úszás, 2:09 körüli időre számítottam, még ennél is jobb lett” – nyilatkozott az MTI-nek Gyurta. “Főleg saját magamnak kellett a futamgyőzelem, s minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Rendben volt az erőbeosztásom is, a végén tudatosan vettem vissza a temóból. Este szeretnék egyéni csúcsot úszni.” Gyurta legnagyobb ellenfele, a címvédő japán Kitadzsima Koszuke 2:09.43-as idővel került az elődöntőbe, amelyet magyar idő szerint 21:20-kor rendeznek.

Gyurta után a szegedi születésű Molnár Ákos lépett rajtkőre, s 2:12.41 perccel hetedik lett.

Hosszú és Jakabos elődöntős 200 m pillangón

Hosszú Katinka összesítésben a negyedik, Jakabos Zsuzsanna pedig az ötödik legjobb idővel bejutott az elődöntőbe 200 méteres pillangóúszásban a londoni olimpián.

no images were found

A 400 m vegyesen negyedik helyezett Hosszú a harmadik futamban indult, ahol 2:07.75 perces idővel második lett. A sportoló ezt követően úgy döntött, hogy a londoni olimpia kedd esti úszóprogramjában rajtkőre áll a 200 m pillangó elődöntőjében, majd a 200 m vegyes döntőjében is. “Olyan keményen dolgoztam a döntőért 200 vegyesen, hogy elindulok majd ebben a versenyben is. Az ember életében ritkán adódik alkalom olimpiai döntőben úszni” – mondta Hosszú azt követően, hogy kedd délelőtt 200 m pillangón bejutott az elődöntőbe.

Az egyik szám feladásának lehetősége azért merült fel, mert a 200 m pillangó elődöntője és a 200 m vegyes döntője között csak háromnegyed óra van. “Odateszem magam mindkét számban. A pillangó elődöntőjében legalább 98 százalék kell a döntőért, itt már taktikázni nem lehet. Mindent beleadok, lesz, ami lesz. Majd kiderül, hogy aztán mennyire tudom kipihenni magam a vegyesre.” Hosszú Katinka még elmondta, hogy edzőjével konzultálva döntött arról, mit vállal.

Jakabos Hosszú után, az utolsó előfutamban lépett a rajtkőre, és 2:07.79-es idejével harmadikként csapott célba. “Ez rendben volt, de este még keményebben kell úsznom. Az elődöntőt elvártam magamtól” – összegzett röviden Jakabos Zsuzsanna. Az elődöntős futamokat magyar idő szerint 20:57-től rendezik.

no images were found

Előző sztori

Olimpia: Montenegrótól is kikapott a Kemény-csapat (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Egyszerűbben igényelhetnek támogatást a baromfitartók