Bulvár

Még öt hónap van a kutyák csipezésére

Még öt hónap van a kutyák csipezésére

2012. július 31., kedd
Még öt hónap van a kutyák csipezésére

Tilos a kutyák fülének csonkítása augusztus 1-jétől, és farokkurtításra is csak az állat hétnapos koráig lesz lehetőség mostantól; az ebek csippel történő megjelölésére azonban még van öt hónapjuk a gazdáknak - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kedden.

A NÉBIH közleménye szerint augusztus 1-jén hatályba lép a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 16.) kormányrendelet legújabb módosítása, ami leginkább az ebtartókat érinti. A számos változás közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező csipes megjelölése. Január elsejétől négyhónaposnál idősebb ebeket már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve lehet tartani. A gazdáknak tehát még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény szerint az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is. Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kilogrammig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kilogramm) 15, nagytestűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani. Fontos változás az is, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából ezután fülcsonkítást nem, csak farokkurtítást lehet végezni, azt is csak az állat hétnapos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb-(valamint a macska- és görény-)kölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.