Mágikus talizmánok a Móra-múzeumban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teknőspáncélból készült ékszerek, mágikus talizmánok és törzsi fejdíszek tekinthetőek meg a Móra Ferenc Múzeum kiállítótermében. A Kauri és nagyító című tárlat Bíró Lajos néprajzkutató Új-Guineában gyűjtött különleges tárgyait mutatja be.

Óceánia varázslatos világának egy kis szeletét mutatja be a Móra-múzeum pénteken nyílt kiállítása. A százötven kiállított tárgyat a 19. század végén Új-Guineában kutató világutazó, Bíró Lajos gyűjtötte egybe, aki hat évet töltött az ott élő törzsek között. E hosszú idő alatt megismerkedett nyelvükkel, szokásaikkal is: több ezer oldalnyi kézzel írd dokumentációval és különleges tárgyakkal tért haza utazásából, egyedülálló tudást összegyűjtve a világnak erről az eldugott részéről.

Új-guineai Rolex

“Nagy örömmel tölt el, hogy a múzeumnak igen fontos Munkácsy-tárlat mellett a kollégáknak van még erejük és motivációjuk egy ilyen európai színvonalú kiállítás megszervezéséhez” – hangsúlyozta Fogas Ottó múzeumigazgató. Mint mondta, a gyűjtemény a budapesti Néprajzi Múzeum vándorkiállításaként érkezett Szegedre, előtte Szombathelyen tekinthették meg az érdeklődők.

no images were found

A tárgyakat Vargyas Gábor, a Magyar tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetének tudományos tanácsadója mutatta be a közönségnek. A főként kagylókból, fából és csontokból összeállított díszek nagy részében a modern világhoz szokott szem talán észre sem veszi az értéket – az egyik bemutatott ékszer 64 kutyafogat tartalmaz, melynek értékét (figyelembe véve, hogy az állatot csak rituális célból lehetett megölni) a szakember egy svájci Rolex órához hasonlította. Díszítésük elsősorban nem esztétikai célt szolgált, hanem bizonyos rontások ellen védett, mágikus erőt tulajdonítottak neki. “Két arca is volt Bíró Lajosnak, hiszen az Új-Guineában eltöltött hat év alatt a részévé vált az ottani kultúra. Három feleséget is választott a törzs tagjai közül, megismerte szokásaikat, és ezt a tudást elhozta Európába is, hogy az itteni ember ne csak primitív, kezdetleges emberként tekintsen erre a különleges népre” – magyarázta Vargyas Gábor.

no images were found

Előző sztori

Bombariadó: kiürítették a Szeged Plázát + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Janza Kata számára Szeged maga a csoda

Legutóbbi hasonló cikkek