Kultúra

Informatorium – több mint csodák palotája + FOTÓK

Informatorium – több mint csodák palotája + FOTÓK

2012. június 28., csütörtök
Informatorium – több mint csodák palotája + FOTÓK

Partnertalálkozót szervezett a DEAK Zrt. a Szent-Györgyi Albert Agóra (Szegóra) bemutatására csütörtök délelőtt. A meghívott cégek képviselőinek bemutatták az Informatorium által kínált lehetőségeket, és várják az ötleteket az együttműködésekre.

Idén nincs jelentkező fizikatanári szakra – az Informatórium egy lehetséges forma lesz arra, hogy a gyerekekkel, fiatalokkal idejekorán felfedeztethessék a természet megismerésének szépségét, érdekességét, hasznosságát, és egyben a bennünket körülvevő környezetet – fogalmazott

Rácz Béla

, az egyetem általános rektorhelyettese. A délelőttön

Tóth Zsolt

és

Hanyecz István

az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékről a fotonikáról tartottak előadást és bemutatót, a fénynek az élet különböző területén betöltött szerepéről beszéltek.

Lukovics Miklós

, az SZTE stratégiai és fejlesztési igazgatója elmondta, hétfőn a szenátus elfogadta a 2012-2016-os intézményfejlesztési tervet, ebben az eddigiekhez hasonlóan szerepelnek az egyetem céljai, úgy mint az oktatás, kutatás, gyógyítás mellett az úgynevezett harmadik misszió (minden, ami nem az előző három) – ide tartozik a tudáshasznosítás, az ipari kapcsolatok kiépítése és ápolása.

Összeköt és gazdagít

Z. Karvalics László

, a projekt szakmai vezetője előadásában elmondta, az Informatorium egy fizikai tér, amely összeköti az információs kultúrát teremtő, felhasználó és aziránt érdeklődő egyéneket és szervezeteket. Profilja a kutatásfejlesztéstől az üzlet világáig terjed. Az Informatoriumban több mint ötven elkülönült tevékenységtípusra nyílik lehetőség. Megjelenik itt az információtechnika eszközvilága, az informatika fejlesztő és üzleti oldala, az oktatás, az olyan innovációs kísérletek, mint például a közösségi animációsfilm-készítés. Két szint, 400 négyzetméter, plusz egy hasznosítható terasz szabadtéri számítógépes munkaállomásokkal – ezek az Informatorium fizikai paraméterei. Informatikusok, informatikus könyvtárosok, kommunikációs szakosok találhatnak munkára az intézményben, egyetemistáknak is lesz lehetőség. 3D-s nyomtatás, neuromarketing – csak két fogalom azon újítások közül, melyekkel szintén találkozhatunk majd az Informatoriumban.

Kütyüfarm és képernyőfal

Nem egyszerűen „csodák palotája”, hanem a látogató részese is lehet egy-egy itt folyó kutatásnak – magyarázta Z. Karvalics László. Az emeleten intelligens otthont rendeznek be, melyben számos más dolog mellett e-egészségügyi megoldásokat is telepítenek. Hasonlóan érdekes lesz az okosszoba (smartroom), ahol videókonferenciára, exkluzív nyelvoktatásra is lehetőség nyílik. Az alsó szinten találjuk többek között a Kütyüfarmot, itt lesz a képernyők sokaságából álló Screenwall, egy digitalizáló sarok, valamint virtuális környezetek és informatikai nagygépek is helyet kapnak itt. Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, létrehozzák a fogyatékos informatikai képzési központot is. Az Informatorium évi 300 ezer látogatóval számol, hallgatói tehetségpontként, inkubátorházként, innovációs pontként, tesztlaborként, üzleti információszolgáltató pontként egyaránt működik majd, és webes broadcast paradicsomnak is tervezik. Falai között számítógépes művészeti kiállítások (cyber-art), informatikai versenyek kaphatnak helyet, tehát összességében a legmodernebb technológiák válnak tapinthatóvá és felhasználhatóvá. Az épületben bérelhető irodákat és tárgyalót alakítanak ki, szakmai bemutatók és partnertalálkozók számára ideális helyszínt alakítanak ki, valamint reklámfelületeket. Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója elmondta, az Informatoriumhoz hasonló jellegű intézmény Magyarországon nincs, de még a környező országokban is csak hasonlók léteznek, így most a többieknél egy kicsit előrébb járunk. Az intézmény az oktatás, a vállalkozási marketing és a digitális együttműködések terén is új teret nyit.

A jövő háza

A tervek szerint 2012. negyedik negyedévében fejeződik be a Szegóra építése – tudtuk meg Susányi Tamástól, a DEAK Zrt. vezérigazgatójától. A beruházásban a város, az SZTE, az SZBK és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság fogott össze, az új tudományos és kulturális központban helyet kap a Százszorszép Gyermekház, a Szegedi Informatikatörténeti Gyűjtemény, az SZBK látványlaboratóriuma és az SZTE Informatorium, utóbbi az egyetem tudományos aktivitásának bemutatására lesz hivatott. Az Informatorium egyidejűleg lesz demonstrációs és közösségi tér, exkluzív kiállító- és rendezvényhelyszín, nyitott kutatóhely, oktatótér, disszeminációs helyszín, kísérleti fejlesztési tér, szolgáltatási pont és inkubátorház.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.